Завантажити ще

5 найдорожчих гравців Євро-2024. І троє з них – англійці

5 найдорожчих гравців Євро-2024. І троє з них – англійці
Фото: REUTERS

Майбутній чемпіонат Євро-2024, який пройде на полях Німеччини з 14 червня по 14 липня, цікавий не тільки спортивними інтригами, а й фінансовою стороною.

До вашої уваги 5 найдорожчих гравців цього Євро. Кожен із них поїде зі своєю збірною вирішувати не лише командні, а й індивідуальні завдання. Блиснув у окремому матчі – подорожчав на мільйон, став героєм фіналу – сміливо вимагай надбавку у 10 мільйонів! Так що ж там з поточним цінником футбольних товстосумів?

Флоріан Вірц (Німеччина, "Байєр"), ціна - 130 млн євро

⚽️Вік - 21 рік, позиція - атакуючий півзахисник

Флоріан Вірц гратиме при рідних трибунах, що має додати йому мотивації.  ФОТО: REUTERS

Флоріан Вірц гратиме при рідних трибунах, що має додати йому мотивації. ФОТО: REUTERS

Флоріан – єдиний представник Німеччини у списку 5 найдорожчих гравців чемпіонату Європи. За цей сезон Вірц зріс у ціні аж на 50 мільйонів євро. А все тому, що він був ключовим гравцем «Байєра», який переміг у Бундеслізі та Кубку Німеччини. Зараз це головний діамант у золотій короні «Байєра», і за ним цього літа, напевно, полюватимуть гранди світового футболу.

У клубному футболі у Вірца точно все гаразд. А ось у збірній справи йдуть не так, як хотілося б. Для Німеччини чемпіонат Євро - домашній, а значить, тиск на команду буде просто позамежним. І добре б Бундестім були на ходу... але ні. Збірна ФРН у глибокій кризі. Мабуть, серед топових збірних її стан найбільш невиразний. Після провальної каденції Хансі Флікка, який запам'ятався хіба що серією поразок, у тому числі розгромному від Японії рахунку 1:4, на посаду головного тренера прийшов молодий Юліан Нагельсманн, який ще ніяк себе тут не виявив.

Флоріану на Євро доведеться бути лідером своєї збірної, яка переживає не найкращі часи. Їхніми опонентами у групі «А» стануть Шотландія, Угорщина та Швейцарія, а отже, навіть за вихід із групи доведеться вести неабияку боротьбу.

Букайо Сака (Англія, "Арсенал"), ціна - 140 млн євро

⚽️Вік - 22 роки, позиція – правий вінгер

Букайо Сака зміг пережити власну трагедію минулого Євро.  Головна ФОТО: REUTERS

Букайо Сака зміг пережити власну трагедію минулого Євро. Головна ФОТО: REUTERS

Так вийшло, що троє з п'яти найдорожчих гравців цього Євро - англійці. І тут можна говорити сміливо – цінник на Сака захмарний не лише тому, що він неймовірно талановитий та молодий гравець, а й через те, що він британець. В Англії на доморощених гравців до цінника стабільно накидають 20-30 мільйонів поверх реальної вартості.

Минулого сезону він не показав чогось по-справжньому вражаючого. За 35 матчів у Прем'єр-лізі у нього 16 голів та 9 передач. А в Лізі чемпіонів за 9 зіграних поєдинків - 4 голи та 4 асисти. Статистика пристойна, але це не щось неймовірне.

Свою футбольну драму Сака пережив у фіналі Євро-2020. 19-річний хлопець промазав у серії післяматчевих пенальті з Італією. Не цькували його після цього хіба що ліниві фанати Англії, ну і, звичайно, шотландці. Доходило до відкритих расистських висловлювань. До честі молодого футболіста – він витримав нападки та став одним із лідерів «Арсеналу».

На Євро у Сака буде не найперша роль у команді, але дуже помітна. А завдання у нього та партнерів максимальне – перемагати. Тому що концентрація зірок у складі англійців цього разу просто неймовірна.

Філ Фоден (Англія, "Манчестер Сіті"), ціна - 150 мільйонів євро

⚽️Вік - 24 роки, позиція – правий вінгер

Філ Фоден сьогодні лідер «Мачестер Сіті», одного із грандів єврофутболу. ФОТО: REUTERS

Філ Фоден сьогодні лідер «Мачестер Сіті», одного із грандів єврофутболу. ФОТО: REUTERS

Філ Фоден у минулому сезоні був найкращим гравцем «Манчестер Сіті». На тлі старіючих лідерів Де Брюйне та Бернарду Сілви саме молодий англієць вийшов на перші ролі та робив результат для команди Пепа Гвардіоли. А рік для "Сіті" був непростим. Чемпіонат Англії вдалося виграти лише в останньому турі. Кубок Англії «блакитні» програли у дербі «Манчестер Юнайтеду». А у Лізі чемпіонів Фоден і компанія не змогли здолати тріумфальний «Реал».

Фоден їде на цей Євро у статусі одного із двох головних лідерів (разом із Біллінгемом) збірної. І на ньому лежатиме частина величезної відповідальності перед фанатами, які прагнуть перемоги «трьох левів» будь-що-будь. Бо якщо не зараз, то коли?

 І тут Фоден, на відміну від Сака, та й себе самого зразка попереднього Євро, виглядає зрілим гравцем. Саме від його гри залежатиме дуже багато.

Кіліан Мбаппе (Франція, «Реал»), ціна - 180 мільйонів євро

⚽️Вік - 25 років, позиція – нападник

Кіліану Мбаппе належить довести, чи гідний він «Реала». ФОТО: REUTERS

Кіліану Мбаппе належить довести, чи гідний він «Реала». ФОТО: REUTERS

Вже можна сміливо говорити – нарешті відбулося те, на що весь футбольний світ чекав останні 5 років. Кіліан Мбаппе тепер гравець мадридського "Реала".
Зараз складно говорити про те, в якій формі перебуває гравець насправді. Є відчуття, що Мбаппе явно «пересидів» у «ПСЖ». Як доказ цього – певний застій у його розвитку протягом цього сезону, беззубість Мбаппе у півфіналі Ліги чемпіонів проти «Борусії». Гравець його калібру мав вирішувати результат тієї дуелі. Але не зумів. Мбаппе все ще коштує шалених грошей, іноді творить на полі магію, але сплесків цієї геніальності протягом цього сезону було не багато. А значить – є що доводити собі, новому клубу та вболівальникам збірної.

Кіліан їде до Німеччини за реабілітацією від ганебного вильоту від Швейцарії вже з першої стадії плей-офф минулого Євро. Причому сам Мбаппе тоді і не забив вирішальний пенальті у ворота швейцарців. До того ж французові кров з носа потрібно робити результат, щоб приїхати до Мадрида на позитивній хвилі.

Джуд Біллінгем (Англія, "Реал"), - ціна 180 мільйонів євро

⚽️Вік - 20 років, позиція – атакуючий півзахисник

Джуд Біллінгем – головний претендент на «Золотий м'яч» цього року. ФОТО: REUTERS

Джуд Біллінгем – головний претендент на «Золотий м'яч» цього року. ФОТО: REUTERS

Для Джуда цей сезон - казка: переїзд із Дортмунда до Мадрида, перемога з «Реалом» у Ла-Лізі та Лізі чемпіонів, індивідуальна статистика теж на висоті. Нині він головна зірка Англії.

У свої 20 років Джуд відіграв кілька сезонів на професійному рівні. Причому у статусі лідера своїх команд. Гравець уже освоїв гру в глибині півзахисту, на її вістрі і навіть під нападником. І у всіх амплуа гравець був феноменальним. Його швидкість, різкість, вміння керувати грою та бачити поле, удар… усі навички у нього просто дивовижні.

Недарма саме Біллінгем і його партнер по "Реалу" бразилець Вінісіус Жуніор зараз фаворити в гонці за «Золотий м'яч». І цей Євро – шанс Джуда випередити свого бразильського партнера.

Новини по темі: спорт Футбол Євро-2024