Завантажити ще

Харківські пенсіонерки-черлідерки: Перший ювілей команди відзначимо із 80-річчям нашого капітана

Харківські пенсіонерки-черлідерки: Перший ювілей команди відзначимо із 80-річчям нашого капітана
Фото: facebook.com/NLcherlid

У Європі про українських вікових черлідерок зняли фільм

Валентина Онищенко займається спортом із восьми років. Фото: ФБ Валентини Онищенко

Валентина Онищенко займається спортом із восьми років. Фото: ФБ Валентини Онищенко

Ці жінки не звикли сидіти в чотирьох стінах – навіть війна і постійні обстріли Харкова та області не змусили їх покинути спортзал. Це команда черлідерок у віці – Nice ladies, про яких знято десятки сюжетів, а вже на початку літа в Україну привезуть про них фільм. Подивитися його можна буде на фестивалі у Києві у червні. А ось у Амстердамі вже показали. Його виробництвом займалася одна з місцевих мешканок.

- Коли їздимо на чемпіонати рік у рік, зауважуємо, що інші команди вікових черлідерок зникають, а наша – і далі живе, – радіє у розмові з журналісткою Коротко про капітан команди Валентина Онищенко.

Ось і нещодавно життєрадісні пані привезли додому ще одну перемогу – з всеукраїнських змагань у Львові.

- Шкода, але від участі в чемпіонаті Європи, на жаль, доведеться відмовитися, - зітхає капітан Nice ladies. – Все подорожчало, і якщо минулого разу у 2019 році поїздка на ці змагання до Німеччини коштувала нам приблизно 15 тисяч гривень з кожної, то тепер, напевно, доведеться викласти усі 25, а то й більше.

У Німеччині вся зала, каже Валентина, спортсменкам у червоних костюмах аплодувала стоячи – разом із суддями. Тільки от оцінку чомусь поставили низьку – не увійшли навіть до трійки.

Встановили рекорд

Грошима на чемпіонати серед спортсменок, багатьом з яких далеко за 60, допомагають діти та онуки. Валентина каже – тільки радіють активності пенсіонерок і за в'язаними шкарпетками та пиріжками не плачуть.

З початком війни команді довелося змінити місце тренувань – через руйнування спорткомплексу Харківського національного університету ім. Каразіна після п'яти авіаударів у березні 2022 року. Переїхали до зали школи танців.

Навіть війна та "прильоти" не змусили їх поставити спорт на паузу. Щоправда, частина команди вийшла зі складу – п'ять учасниць виїхали за кордон і вже звідти допомагають колишнім колегам фінансово. З їхньою допомогою вони і з'їздили на чемпіонат до Львова. Загалом у команді залишилося вісім черлідерок – ще одна пішла через хворобу.

– Укриття у нашому новому місці тренувань немає, іноді чуємо вибухи, – ділиться Валентина Онищенко. – Було, що ми після тренування добиралися додому три години – тоді Харків сидів без світла, метро не працювало, таксі не викликати.

Ці жінки – найбільш вікова команда черлідерок в Україні, що навіть зафіксовано у Національному регістрі рекордів. Самі спортсменки зазначають – до цифр у їхньому паспорті не добіг ніхто й у Європі. Тільки на матчах вони не виступають – це суто спортивний колектив.

У квітні харківські черлідерки у віці привезли додому

У квітні харківські черлідерки у віці привезли додому "золото" чемпіонату України. Фото: facebook.com/NLcherlid

У спорті з восьми років

Капітан Nice ladies Валентина Онищенко за два роки відзначить ювілей – 80 років. Тоді ж команді виповниться 10 років.

- Мрію, щоб я була в такій самій формі, і ми змогли поєднати два ювілеї, - загадує Валентина. – Усі ювілеї, свята ми відзначаємо разом, їздимо на курорти. Ось у Залізному Порту були десять днів. Слідкую за собою – все життя віддала спорту, а потім фізкультурі. І сподіваюся, що бажання здійсниться.

Валентина Онищенко раніше займалася художньою гімнастикою – була єдиним майстром спорту на потоці. Отримала звання у 16 ​​років. Згодом працювала на кафедрі фізичного виховання в університеті імені Каразіна.

У 2016 році одна з колег по кафедрі запропонувала: «А давай зберемо свою команду черлідерок». Підглянула ідею у поляків. І Валентина побігла за подружками.

– Я у спорті з восьми років, і подружки у мене спортивні, – усміхається наша співрозмовниця. - А взагалі я нікому не радила б сидіти в чотирьох стінах. Черлідингом може займатися і п'ятирічна дитина, і 80-річна жінка. А ось художньою гімнастикою я вже не могла б займатися – ну куди мені зараз у купальнику? Черлідинг поєднує елементи танців, акробатики. Потрібно лише трохи мати почуття ритму та координації, а решті навчимо. Тож чекаємо на всіх.

Вже на першому своєму чемпіонаті Європи дует харківських черлідерок отримав бронзу, а медалі із внутрішніх змагань уже й не рахують.

Ні обстріли, ні відключення світла не заважають харків'янкам продовжувати тренування. Фото: facebook.com/NLcherlid

Ні обстріли, ні відключення світла не заважають харків'янкам продовжувати тренування. Фото: facebook.com/NLcherlid

Найняли хореографа та чекають на нові костюми

Зараз жінки продовжують завзято тренуватися і готують нові номери – навіть найняли хореографа, а у вересні чекають на нові костюми. Війна війною, а оновлювати програму, щоб і надалі дивувати країну та Європу своїми виступами, потрібно. Єдине, трохи сумують через відсутність підтримки від спортивних організацій. Кажуть: вони захищають честь міста та країни, але робити все доводиться власним коштом – а це і костюми, і оренда залу, і участь у змаганнях, і дорога з проживанням на цей період.

- Але нічого, ми ентузіасти, і десятиліття команди маємо відзначити гідно, хоч кров з носа, - не сумує капітан команди.