Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
26 квiтня
Завантажити ще

Україна на ОI-24: Букмекери на наших футболістів не поставлять, але збірна може здивувати

Україна на ОI-24: Букмекери на наших футболістів не поставлять, але збірна може здивувати
Фото: УАФ

Коротко про продовжує аналізувати медальний потенціал нашої збірної на Олімпійських іграх у Парижі. Про можливості гімнастів ми вже писали. А сьогодні наш об'єкт – футбол. До того ж тут Україна вже домоглася сенсаційного результату. Вперше в історії наша команда здобула право на участь у фінальному раунді турніру.

Європу представлять: Франція, Іспанія, Україна та Ізраїль

Цього літа на збірну України з футболу чекає історична подія – вперше в історії вона буде грати на Олімпіаді. Путівку на ОІ команда головного тренера молодіжної збірної Руслана Ротаня здобула завдяки успішному виступу на молодіжному чемпіонаті Європи, де наші спортсмени зуміли дійти до півфіналу, розбивши в плей-офф нинішніх господарів Ігр - Францію.

Перемога на молодіжному Євро над Францією з рахунком 3:1 дозволила отримати пряму путівку на Олімпіаду і стати в один ряд з іншими найсильнішими європейськими командами – Іспанією, Ізраїлем і Францією, які представлять на турнірі Європу.

Несподівана допомога може приспіти з Англії. Півзахисник «Брендфорда» Єгор Ярмолюк проситься до збірної. Фото: FCbrentfordfc

Несподівана допомога може приспіти з Англії. Півзахисник «Брендфорда» Єгор Ярмолюк проситься до збірної. Фото: FCbrentfordfc

Багато втрат, але є і потенційне поповнення

Як формуються склади команд на ОІ? Це ледь не найпоширеніше запитання серед любителів футболу. Тож заявка команди на ОІ містить 18 гравців – 2 воротарі і 16 польових футболістів. Однак, можливо, команді дозволять збільшити свою заявку до 22 гравців, як це було у Токіо у 2020 році через пандемію ковіду.

Взяти участь у Олімпіаді можуть лише гравці віком до 23 років. А це означає, що деякі футболісти, що виграли цю путівку на ОІ, не зможуть грати через вікові обмеження: воротар Кирило Фесюн, захисники Олександр Сирота, Максим Таловєров, Ростислав Лях, півзахисники Олександр Назаренко, Дмитро Криськів, Олексій Кащук, Артем Бондаренко. Ці втрати дуже чутливі для нашої збірної. Однак за командами лишають право виклику трьох гравців, що є старшими 23 років. Раніше цим правом команди залюбки користувались, так, у бразильців на ОІ грав свого часу Дані Алвес, а у французів - Андре-П’єр Жиньяк.

Також днями з’явилась цікава новина – команда Ротаня може отримати підсилення прямо з АПЛ у вигляді півзахисника «Брендфорда» Єгора Ярмолюка, котрий заявив про свою готовність виступити у складі команди, якщо отримає запрошення у збірну.

Загалом склад команди на Олімпіаді дещо відрізнятиметься і, вірогідніше за все, буде дещо слабшим за той, що Україна мала на молодіжному Євро.

Команда Руслана Ротаня вже поступово готується до турніру. Її підготовка складатиметься з двох етапів. Спочатку хлопці проведуть виїзний товариський поєдинок зі збірною Японії до 23 років. Гра запланована на 25 березня. Матч відбудеться у Фукуоці на стадіоні «Мікуні Кітакюсю». Для японців цей матч також важливий, бо він є елементом підготовки до азійської кваліфікації на ОІ. Другим етапом підготовки стане турнір серед команд до 23 років у Франції.

Ротань може всіх здивувати

Коментаторка Галина Винниченко. Фото: Личный архив Галины Винниченко

Коментаторка Галина Винниченко. Фото: Личный архив Галины Винниченко

Футбольний коментатор Галина Винниченко свого часу працювала на всіх матчах української молодіжки на тріумфальному Євро, тож вона поділилась з Коротко про своїми очікуваннями від команди Руслана Ротаня.
- Ще до початку Євро-2023 у мене було стійке відчуття, що ця молодіжна команда зможе боротися за чемпіонство. Тому мене не здивував їхній успіх. Я вважаю його закономірним. Враховуючи рівень таланту індивідуальних виконавців і хорошу атмосферу, яку вдалося створити Руслану Ротаню. Мене засмутив півфінальний розгром від іспанців (1:5), бо було відчуття і до, і впродовж турніру, що наші здатні на більше, - говорить Галина Вінниченко. - Стосовно майбутніх Олімпійських ігор. Звісно, що буде складно. Зберуться 16 найсильніших збірних з усього світу (наразі відомі 12, ще 4 мають відібратися цієї весни), кожній з яких довелося подолати непростий відбір. І не радійте, отримавши Парагвай в суперники. Вони зуміли обійти в кваліфікації бразильців, де традиційно сильне кожне нове покоління футболістів. Більше того, збірна Бразилії вигравала Олімпійський турнір у Токіо-2020. Французи гратимуть вдома, тому також зроблять все, щоб не лише взяти медалі, а і виграти турнір.

Галина Винниченко також відмічає фактор вікових обмежень, який може зіграти суттєву роль для нашої збірної на ОІ-2024 - згідно з регламентом, до олімпійської збірної можуть потрапити гравці, які народилися після 1 січня 2001 року. А отже, кожна команда може внести до заявки лише трьох виконавців, які старші цього віку.

- Наприклад, по віку до олімпійської збірної не проходять Максим Таловєров і Артем Бондаренко, які були основними на Євро. І от мені цікаво, чи потраплять у квоту футболісти, які допомагали виборювати право зіграти на Олімпіаді. Чи це будуть гравці рівня національної команди, які підсилять клас і статус нашої олімпійської збірної, - задається питанням коментаторка.

Багато що залежить від рішень Руслана Ротаня. На кого він вирішить покластись? На перевірених бійців, які вже награні у команді і знають її внутрішні механізми. Чи на дорослих зірок на кшталт Михайла Мудрика і Андрія Луніна? Дуже цікаво побачити, що саме вирішить головний тренер з комплектуванням складу команди.

- Які у нас шанси? Наразі це як ворожіння на кавовій гущі. Надто багато невідомих чинників. Але точно можна сказати, що ми не будемо серед переліку головних претендентів на медалі. Принаймні так вважають букмекери. Але я серцем продовжую вірити в цю команду. І те, що їй під силу як мінімум вийти з групи. А далі – хто знає. Олімпійський турнір інтригує своєю непередбачуваністю, - додає Галина Винниченко.

Успіхи нинішньої збірної експерти пов'язують із роботою її тренера – Руслана Ротаня. Фото: dynamo.kiev.ua

Успіхи нинішньої збірної експерти пов'язують із роботою її тренера – Руслана Ротаня. Фото: dynamo.kiev.ua

Конкретно

Турнір з футболу в рамках літніх Олімпійських ігор відбудеться з 24 липня до 10 серпня 2024 року. Матчі відбудуться на семи стадіонах у різних містах. Команди зіграють груповий етап, чвертьфінали, півфінали, поєдинок за третє місце та фінал.

У чоловічому футбольному турнірі ОІ-2024 братимуть участь 16 збірних:

  • господарка змагань (Франція),
  • 3 команди з Європи (Україна, Іспанія, Ізраїль),
  • 2 команди із зони КОНКАКАФ (США, Домініканська Республіка),
  • 3 команди з Африки (Марокко, Єгипет, Малі),
  • 3 команди з Азії (будуть відомі в травні 2024 року),
  • 2 команди з Південної Америки (терміни відбору не затверджено),
  • 1 команда з Океанії (Нова Зеландія),
  • 1 переможець плей-офф між четвертими командами Африки (Гвінея) та Азії (ще невідомо).