Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Наші на ОІ-2024. Спортивна гімнастика - у Париж з найкращим за багато років складом

Наші на ОІ-2024. Спортивна гімнастика - у Париж з найкращим за багато років складом
Фото: olymp.org

До Олімпійських ігор у Парижі лишається декілька місяців (проходитимуть з 24 липня до 11 серпня 2024 року), і весь спортивний світ зараз думками вже знаходиться саме там - у боротьбі за омріяне «золото», шанс на яке випадає лише раз на чотири роки.

Видання Коротко про розпочинає серію матеріалів про шанси України на медалі на у Парижі. І почнемо ми зі спортивної гімнастики, де наші спортсмени традиційно сильні. Про перспективи, труднощі і виклики перед українськими гімнастами нам розповіла старший тренер збірної зі спортивної гімнастики Ірина Горбачова (Надюк).

Розставити пріоритети і не розпилятися

Старший тренер збірної України зі спортивної гімнастики Ірина Горбачова (Надюк). Фото: ФБ Ірина Горбачова

Старший тренер збірної України зі спортивної гімнастики Ірина Горбачова (Надюк). Фото: ФБ Ірина Горбачова

- Пані Ірино, на вашу думку, з якими шансами на медалі поїде збірна України зі спортивної гімнастики у Париж?

- По-перше, маємо імениту команду, в котрій будуть вже титуловані наші гімнасти. Це Ігор Радівілов, Олег Верняєв, Ілля Ковтун і Назар Чепурний... З такими відомими світові прізвищами маємо шанси боротися за медальний командний результат. Гадаю, 2-3 позиція на олімпійському п'єдесталі має бути саме нашою.

І до гідного багатоборства Іллі Ковтуна й Олега Верняєва має долучитися і Назар Чепурний та п'ятий номер в команді. Адже зрозуміло, що Ігор Радівілов готує лише два своїх коронних види (кільця та опорний стрибок). П'ятий номер, так би мовити, нині вакантний, але тут є претенденти - Радомир Стельмах (нещодавній юніор, котрий допомагав команді на ЧЄ-2023 та ЧС-2023 виборювати саме командну ліцензію на Олімпійські ігри-2024), Володимир Костюк (котрий в свій час непогано себе зарекомендував юніором і зараз на стадії повернення та відновлення), Пантелей Колодій (був в команді на ЧЄ-2023, а також мав запасну позицію на ЧС-2023). Їх та ще деяких інших наших перспективних гімнастів розглядає головний тренер на "номер п'ять" до олімпійської команди.

Наші хлопці змагатимуться й за особисті нагороди як з багатоборства (це Олег та Ілля), так і в окремих видах також обов'язково. Вільні вправи спробує подужати Ілля, якщо нога дасть можливість - ми нині прикладаємо усі зусилля для цього. Кінь-махи можуть підкоритися й Олегу, й Іллі... Опорний стрибок мають відмінно відстрибати Ігор і Назар, але тут намагається створити конкуренцію і Олег, тож сходинки п'єдесталу мають бути нашими. Паралельні бруси намагатимуться подужати Олег та Ілля - це їх «коронка». Поперечина - тут, незважаючи ні на що й ні на кого, Ілля також працює понаднормово, щоб подужати складну нову комбінацію.

- Що може допомогти, а що стати на заваді нашим хлопцям?

Лідер збірної сьогодні - Ілля Ковтун. Фото: ФБ Ірина Горбачова

Лідер збірної сьогодні - Ілля Ковтун. Фото: ФБ Ірина Горбачова

- Перш за все, юнаки разом з особистими тренерами мають вірно розставити пріоритети й не розпилятися. Необхідно працювати злагоджено у своїх тандемах "тренер-гімнаст", має бути самовідданість, самопожертва, самоконтроль та дисципліна. Віра і терпіння, системна робота і жага до перемоги! У кожного гімнаста є свої моменти та нюанси...

Наприклад, Ілля Ковтун нещодавно (2,5 місяця тому) переніс дві операції поспіль... нині реабілітується, відновлюється і вже паралельно розпочав змагальну діяльність. Тут може стати на заваді нога, адже під час операцій вирішили не всі питання - дещо лишили на хірургічне втручання після ОІ-2024, бо нині не встигли б відновити зв'язки. Так, в кожного нашого гімнаста є щось своє. Тому потрібно мати індивідуальний підхід до кожного й обережно ограновувати ці "алмази". Й, звичайно, припинити усі чвари, кожному займатися своєю справою!

У спорті вищих досягнень, в олімпійському спорті, як й у житті, дрібниць немає... Тому завадити або допомогти може будь-який момент. Починаючи від внутрішнього стану кожного гімнаста і завершуючи навколишнім середовищем. Тому слід мати вірну концентрацію й велику силу волі, віру й дуже-дуже багато працювати! І хай усі зірки стануть над кожним спортсменом у необхідний час в необхідному місці для максимальної реалізації кожного нашого гімнаста з максимальним розкриттям їх потенціалів!

- Чи потужніша нинішня збірна за ту, що виступала на минулих Олімпійських іграх?

- Безумовно, вона повинна такою бути, адже кожний гімнаст має певні регалії, досвід, енергію... Ця збірна команда, як я бачу, сильніша та перспективніша!

- Чому так вважаєте?

- У команді - зрілий, досвідчений, врівноважений мудрістю Ігор Радівілов. Ілля Ковтун має потужну світлу енергію - він справжня скеля й могутній гімнаст, котрий вже добре знає свою справу! За його запалом можуть йти інші, і не одна команда. У Назара Чепурного досить розкішна база, чудова техніка, закладена з дитинства й добре обкатана у юні роки.

До команди повернувся й олімпійський чемпіон Олег Верняєв... Тож, потужніші і сильніші як енергетично, так і фізично, психологічно й морально-вольово.

До команди повернувся й олімпійський чемпіон Олег Верняєв. Фото: instagram.com/verniaiev13

До команди повернувся й олімпійський чемпіон Олег Верняєв. Фото: instagram.com/verniaiev13

Вигравати медалі стає все складніше

- Як змінився розклад сил у спортивній гімнастиці? Хто тепер є лідерами світового рейтингу?

- Багато зайвого говорити не варто, на Олімпійські ігри-2024 їдуть кращі з кращих, як команди, так і спеціалісти в окремих видах і могутні багатоборці! Конкуренція шалена! Усі готуються там перемагати. Суперники колосальні! Це видно з континентальних чемпіонатів та чемпіонатів світу за останні роки, а також спостерігається на ліцензійних етапах Кубків світу!

Загалом це легко переглянути, оскільки вже визначені найсильніші гімнастичні команди 12 країн світу, також маємо вже й певний склад, так би мовити, гімнастів-індивідуальників.

Нині визначаються ще й спеціалісти в окремих дисциплінах, котрі отримають особисті путівки на Олімпійські ігри-2024, а також будуть і певні сильні багатоборці!

Не слід забувати, що Олімпійські ігри - це особливі змагання ще й тим, що вони дуже часто непередбачувані. Тому не можна викреслювати зі списку суперників жодного гімнаста, жодної країни! Треба бути максимально підготовленими та сильними не лише фізично, технічно і тактично, а й енергетично, мати стійку врівноважену психіку й шалене бажання, бути мотивованими... Наші ЗСУ не дають нам шансів програвати або просто без виграшу "грати", вони нам відкривають усі можливості й шанси, мусимо гідно тримати свій фронт й з честю представляти Україну! Вірю в Україну! Вірю в нашу команду! Можемо!

Радомир Стельмах, талановитий молодий гімнаст, який претендує на вакантне п'яте місце у збірній. Фото: ФБ Ірина Горбачова

Радомир Стельмах, талановитий молодий гімнаст, який претендує на вакантне п'яте місце у збірній. Фото: ФБ Ірина Горбачова