Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

БК «Будівельник» більше немає: найтитулованіша баскетбольна команда країни розформована

БК «Будівельник» більше немає: найтитулованіша баскетбольна команда країни розформована
Фото: БК «Будівельник»

Сумна новина про розформування клубу надійшла з Федерації баскетболу України під кінець року. Рішення про зняття БК зі змагань ухвалив Департамент організації та проведення змагань ФБУ. Й сама Суперліга зазнала суттєвих змін.

Результати всіх 13 поєдинків, у яких «Будівельник» брав участь, були анульовані, тоді як кияни перемогли у 10 із 13 зустрічей. Лідерство у турнірній таблиці залишається у «Дніпра», з яким у київського клуба після особистих зустрічей у цьому сезоні було 1:1 (77:62, 74:80).

Причина – нестача фінансування

Відтак зрозуміло, що команда розформована. Про те, що сталося і чи є шанс на повернення «Будівельника» до життя, дізнавалась KP.UA.

- Причина проста - у клуба не знайшлося додаткового фінансування. Основний спонсор (Ігор Коломойський. – Прим. ред.), який давав гроші на клуб в останні декілька сезонів, - під слідством, і йому банально не до цього, - каже баскетбольний експерт Олександр Прошута. - Формальне керівництво клубу, судячи з усього, коштів не знайшло. Федерація баскетболу України та особисто її президент намагалися вирішити питання самостійно, але теж не змогли цього зробити. Ця ситуація не нова, в 2018-му з «Будівельником» було те ж саме. Але вже за два роки клуб переродився і дуже швидко повернувся до трійки кращих команд країни.

Чи може бути таке, що «Будівельник» знову повернеться до життя? Чи є на це шанси? Тут експерт стає обережним з оцінками, але долю оптимізму все ж має.

- Чомусь думаю, що ситуація може повторитися в перспективі 3-5 років. Звісно ж, за умови нормалізації ситуації в країні, - каже Олександр Прошута.

Гравці без роботи не лишились

Гравці «Будівельника» після розформування команди майже миттєво отримали пропозиції про підписання контрактів від інших клубів, оскільки їх рівень, як для української Суперліги, є дуже високим.

- Переважна більшість гравців клубу вже не тільки підписалися з новими командами, а й встигли провести по 2-3 матчі за них. Трансферний ринок Суперліги дуже бідний, гравців немає, а настільки якісних - взагалі. Тому майже всі вони отримали пропозиції контрактів в перші 2-3 години після появи новини про зняття клубу, - говорить Олександр Прошута.

Тренер Дмитро Забірченко теж дуже швидко отримав вигідну пропозицію.

- Така ж ситуація з головним тренером: Дмитро Забірченко - дуже професійний, за нашими мірками, спеціаліст, його одразу запросив «Київ-Баскет». З персоналом ситуація складніша, тут мені сказати важче. Знаю, що лікар команди перейшов до «Київ-Баскету» разом з тренером та його асистентом. Де будуть працювати інші співробітники - не знаю, але їх в клубі було не так багато, 5-6 осіб, окрім згаданих, - продовжує наш співрозмовник.

Ситуація в українському баскетболі вкрай складна 

Сезон 2023/24 в якомусь сенсі особливий, оскільки в ньому вперше з початку повномасштабного вторгнення запланували проведення раунду плей-офф. До цих матчів на виліт повинні дійти вісім найкращих команд. І, здавалося б, це гарна новина, яка дає привід для оптимізму. Однак абсолютно всі клуби в Суперлізі перебувають у складному становищі. Є клуби, які також розглядали варіант зняття з чемпіонату.

- Ситуація в інших клубах непроста: 90% клубів чемпіонату значною мірою залежать від бюджетних коштів - міських, обласних, - а з цим зараз, зрозуміло, є певні нюанси. Відомо, що є серйозні проблеми у львівської «Політехніки», там навіть розмірковували знятися з чемпіонату, але на останній тур таки поїхали. Як буде далі - невідомо. ФБУ намагається допомагати клубам своїми ресурсами та важелями впливу, але можливості зараз обмежені в усіх. Тому тут лише треба сподіватися, що нових знімань з чемпіонату не буде, хоча гарантувати цього ніхто не може. Баскетбол в Європі, за дуже рідкими винятками, не є прибутковим. В нашій країні, ще й під час війни та матчів без глядачів, - і поготів, - зазначає Олександр Прошута.

Втім, в українському баскетболі є команди фінансово більш-менш міцні навіть у цей непростий час. Це, на думку експерта, «Дніпро» і «Рівне». Дніпряни зараз йдуть першими у турнірній таблиці. «Рівне» впевнено займає четверту позицію у чемпіонаті.

Офіційно

- Причина ситуації з БК "Будівельник": клуб втратив основне джерело фінансування, власних фінансових можливостей для забезпечення належної участі в Суперлізі у клуба не було, нових спонсорів клуб не знайшов, - каже радник президента ФБУ з юридичних питань, відповідальний за проведення Суперліги ФБУ Роман Бойко.

Він також підтвердив, що гравці та персонал клубу вже працевлаштовані до інших клубів Суперліги та Вищої ліги і продовжать участь в поточному сезоні.

- Ситуація в інших клубах непроста з об'єктивних причин, але, на щастя, стабільна та задовільна для участі команд у змаганні. Крім того, керівництво федерації знаходиться на постійному зв'язку з власниками клубів і, відповідно, реагує у разі виникнення фінансових та інших ускладнень.