Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
27 квiтня
Завантажити ще

Легкоатлетка Ярослава Магучіх: День народження відсвяткую зі своїм хлопцем

Легкоатлетка Ярослава Магучіх: День народження відсвяткую зі своїм хлопцем
Фото: REUTERS

В 2023 році українська легкоатлетка Ярослава Магучіх продовжує бути найкращою на світовій арені у стрибках у висоту. Цього року дніпрянка взяла золото на чемпіонаті Європи у приміщенні, на Європейських іграх і навіть на чемпіонаті світу. А попереду у неї зовсім скоро ще й фінал одного з найпрестижніших щорічних змагань -Діамантової ліги (16-17 вересня).

KP.UA поспілкувалась з Ярославою Магучіх і дізналась про її найближчі спортивні плани і мрії.

Можливо, вдасться повторити у Брюсселі те ж саме, що й минулого року

- Ярославо, зовсім нещодавно, на етапі Діамантової ліги у Сямені (Китай), вам вдалося знову стрибнути на 2,02 метри - повторити найкращий результат сезону у світі. Які емоції і відчуття після цього?

- Я, звичайно, дуже рада, що мені вдалося стрибнути 2,02 season best у китайському Сямені з першої спроби.

- Не відчуваєте себе стомленою? Адже графік змагань у вас зараз доволі щільний.

- Звичайно, після чемпіонату світу пройшло дуже мало часу. Я не відновилася, і ми одразу мали полетіти до Китаю. Але старт був чудовий. І попереду ще два старти. Я сподіваюсь показати гарний результат.

- Ви достроково вийшли в суперфінал Діамантової ліги. Яке завдання ставите перед собою на цей турнір?

- Так, я достроково потрапила до фіналу Діамантової ліги, але у мене ще є старт Діамантової ліги у Брюселі, і він відбудеться 8 вересня на оновленому стадіоні. Будемо стрибати. Саме там я в минулому році встановила мій особистий рекорд (2,05 м на відкритому повітрі). Можливо, вдасться повторити у Брюсселі те ж саме, що й минулого року.

Вище нашої Ярослави у світі зараз ніхто не стрибає. Фото: REUTERS

Вище нашої Ярослави у світі зараз ніхто не стрибає. Фото: REUTERS

Послаблення для росіян і білорусів у легкій атлетиці не передбачаються

- Як вам вдається знаходити сили і мотивацію у такий непростий для всіх нас час? Що надихає на перемоги найбільше?

- Так, на жаль, війна триває. І вже другий рік я не можу спокійно тренуватися в своєму рідному Дніпрі. Тому ми мусимо бути за кордоном, тренуватися й показувати гарні результати. Мотивація - це, звичайно, наші військові. Вони захищають нас, і ми маємо можливість виступати на міжнародній арені.

- Ви всесвітньо відома спортсменка. Часто спілкуєтесь з іноземними журналістами. Як часто вони запитують вас про війну в Україні? Чи є якась динаміка від них стосовно цього питання?

- Зараз наше завдання - виступати максимально добре, щоб потім спілкуватися з іноземними журналістами, бо питань дуже багато. Звичайно, всі вони запитують про те, як продовжується війна, як ми до цього ставимось, як справляємось з цим. І я починаю розказувати деякі речі. Наприклад, перед кваліфікацією були ракетні атаки на моє місто. Тому спортивний фронт робить все можливе, щоб спортивні журналісти з усього світу не забували, що війна продовжується.

- Дуже багато розмов останніми місяцями точилось навколо питання участі українських спортсменів на Олімпіаді в разі допуску туди росіян і білорусів у будь-якому форматі. Що особисто ви думаєте про це? Треба, незважаючи ні на що, змагатись і перемагати?

- Насправді я дуже вдячна президенту Міжнародної федерації легкої атлетики та європейської легкої атлетики за їхню стійку позицію - ніяких білоруських і російських спортсменів на арені не повинно бути. І вони повністю солідарні з українськими спортсменами. Вони розуміють, що все це дуже тяжко. Тому в легкій атлетиці це не передбачається. Але в інших видах спорту це є, і ми повинні докласти максимальних зусиль, щоб цього не сталося і їх не допустили. Тому що це неприпустимо - змагатися з людьми з країни, яка вбиває твій народ.

Минулого року свій день народження Ярослава відзначала у Німеччині. Фото: ФБ Ярославы Магучіх

Минулого року свій день народження Ярослава відзначала у Німеччині. Фото: ФБ Ярославы Магучіх

День народження зустрічатиме з хлопцем

- Зовсім скоро у вас день народження (19 вересня). Як хочете його зустріти?

- Планую відсвяткувати його зі своїм хлопцем (відомо, що він теж спортсмен, що займається бігом на 110 метрів з бар'єрами, але його ім'я Ярослава тримає в секреті. - Авт.).

- Що хочете собі побажати у новому році життя?

- Натхнення, сил і на наступний сезон також сил і мотивації. Але рік ще не завершено - два старти ще попереду. А головний старт сезону - це був все ж таки чемпіонат світу, де я завоювала золоту медаль. Тому це і була ціль на сезон.

- Про що мрієте зараз?

- Зараз я можу сказати тільки одне - хочу повернутись додому. І після закінчення сезону я повернусь в своє рідне місто. І буду там працювати і тренуватися. А про що мрію зараз? Це, звичайно, щоб війна закінчилася. Це найголовніше. Це найзаповітніша мрія всіх українців зараз.

Ярослава Магучіх
Ярослава Магучіх
Досьє Коротко про

Легкоатлетка, стрибки заввишки.

Народилася 19 вересня 2001 року у Дніпропетровську.

Перший вид спорту - карате, ще займалася бігом з бар'єрами та стрибками в довжину.

Особистий рекорд 2,05 м (на відкритому повітрі), 2,06 (у приміщенні).

Чемпіонка світу зі стрибків у висоту у приміщенні (2022 рік).

Чемпіонка світу на відкритому повітрі (2023).

Заслужений майстер спорту України.

Зріст 180 см

Вага 57 кг

Захоплення: малювання у стилі абстракції.