Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
1 травня
Завантажити ще

Ольгу Харлан зняли з чемпіонату світу з фехтування після відмови потиснути руку росіянці

Ольгу Харлан зняли з чемпіонату світу з фехтування після відмови потиснути руку росіянці
Фото: кадр із трансляції

Лідер збірної України з фехтування Ольга Харлан отримала дискваліфікацію на чемпіонаті світу в Мілані після відмови потиснути руку “нейтральній” росіянці Ганні Смірновій. Про це 27 липня повідомило "Суспільне Спорт".

Харлан у першій сутичці на стадії плей-офф перемогла Смирнову (15:7), після чого відмовилась від рукостискання і запропонувала "стукнутися" шаблями замість рукостискання. Росіянка подала протест через відсутність "прояву поваги" і понад 50 хвилин перебувала на доріжці, очікуючи на рішення суддів про дискваліфікацію українки. Спортсменці навіть принесли стілець, а потім забрали після того, як не змінили свого рішення і Ольга пройшла до наступного раунду.

Через деякий час бій між Харлан та наступною суперницею з Болгарії Йоаною Ілієвою не відбувся. Фехтувальниці не виходили на доріжку, а на лайв-табло було відзначено, що до наступного раунду проходить болгарська саблістка. У протоколі змагань навпроти Ольги Харлан було зазначено "виключено". Українська збірна намагалася оскаржити рішення організаторів турніру, однак це їй не вдалося. 

Ольга Харлан змогла взяти участь в індивідуальному турнірі з фехтування на шаблях наступного дня після того, як 26 липня Міністерство молоді та спорту дозволило українським спортсменам змагатися разом з росіянами та білорусами, якщо вони виступають під нейтральним прапором.

Відмова від рукостискання, згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування, карається "чорною карткою" - дискваліфікацією на 60 днів. Тобто Харлан може пропустити й командний турнір з фехтування, де “нейтральних” представників з Росії та Білорусі немає.