Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Світоліна на Вімблдоні: Війна в Україні - дуже сильний для неї мотиватор

Світоліна на Вімблдоні: Війна в Україні - дуже сильний для неї мотиватор
Фото: REUTERS

Еліна Світоліна програла півфінал турніру чеській суперниці Маркеті Вондроушовій з рахунком 0-2. Та навіть попри поразку вихід у півфінал - це вже неймовірний успіх української спортсменки. Особливо якщо враховувати те, кого саме вона обіграла на шляху до півфіналу. Під її натиском не встояли ані Венус Вільямс,  ані Еліз Мертенс,  ані Софія Кенін і Вікторія Азаренко. Еліна обіграла навіть першу ракетку світу Ігу Свьонтек.

Про успіх Еліни та її шанси його розвинути KP.UA поспілкувались з головним редактором порталу «Великий теніс України» Сергієм Конторчиком.

Еліна наразі певною мірою новий гравець

- Сергію, завдяки чому Еліні Світоліній вдалось так успішно виступити на Вімблдоні, враховуючи той момент, що вона не так  давно повернулась у спорт?

- Очевидно одне: Еліна нині знаходиться  у такому моральному та ментальному стані, який дозволяє грати їй більш вільно, більш розкуто, ніж це було до декретної відпустки. Вона не відчуває якоїсь потреби у захисті якихось очок. Вона насолоджується тенісом, і певною мірою це дає їй можливість грати більш активно і більш агресивно, ніж вона грала до цього.

Головний редактор порталу

Головний редактор порталу "Великий теніс в Україні" Сергій Конторчик сторінка в Інстаграм Сергія Конторчика​

Вона сама казала, що нова команда, яка у неї зараз є, тренер Раймон Слейтер багато чого намагаються змінити в ній. Намагаються саме з тактичної точки зору змінити її теніс. Нещодавно вона розповідала, що за той час, який вони співпрацюють (з початку січня-лютого цього року), тренер переглянув дуже велику кількість її матчів, зіграних саме з топ-суперницями. І на підставі переглядів цих матчів він вносить корективи у її гру. І, як ми бачимо, це працює.

- Що допомагає їй перемагати суперниць? Що покращилось в її грі?

- Зараз у Еліни набагато краще працює подача. На даний момент вона третя на Вімблдоні за кількістю ейсів (вигране очко за рахунок подачі. – Авт.). Еліну завжди критикували за подачу, але наразі в її матчі з Азаренко було 8 ейсів. І в матчі зі Свьонтек також, саме в третьому сеті вирішальна подача спрацювала краще. Подача наразі – ключовий фактор. По-друге, Еліна намагається диктувати гру сама, і це дуже важливо. Свьонтек після гри казала, що вона була здивована тим, як Еліна змінює темп і ритм гри, і здивована тим, наскільки сильні та різкі удари від неї прилітали. Суперниці певною мірою не готові, бо не очікують від неї такої гри. Ці фактори зараз на неї працюють, бо Еліна наразі певною мірою новий гравець.

Вона рік не грала, повернулася, і ніхто не очікує, що вона покаже результат. Можливо, вона й сама на таке не очікувала, будемо відверті. Але маємо що маємо. І всі ці фактори сукупно їй зараз допомагають демонструвати ту гру, яка є. Звичайно, я б не відкидав ще й фактор війни в Україні, бо це теж дуже сильний мотиватор. Ми спілкувалися з Еліною між Вімблдоном, і вона казала, що отримала шалену кількість повідомлень після Ролана Гарроса, де вона поступилася Сабаленко. Саме позитивних повідомлень, і це для неї неабиякий мотиватор.

Після Вімблдону пріоритет - US OPEN

- Чи зможе Еліна вже найближчим часом вийти на свій топ-рівень і знову бути однією з кращих тенісисток планети? Чи успіх на Вімблдоні – це все ж таки більш епізодичний?

- Наразі, звичайно, важко казати наперед. Ми бачимо, якщо рівень зберігатиметься таким, як зараз, то, звичайно, вона дуже грізний суперник для будь-кого. Я не знаю,  які фактори можна назвати в тому плані, чи вийде у неї повернутись у топ-10 чи щось ще. Бо ми бачили, що вона наразі грає нарівні з першою ракеткою світу. Суперниць рівня топ-20 вона обігрує, тож що може їй завадити повернутися у топ-10? Нині у неї підйом, коли вона лише набирає очки, нічого не втрачає і рухається вперед. В US OPEN, якщо вона зіграє гарно американську хардову серію, вже може бути десь близько топ-10. І я не бачу в цьому нічого дивного, бо вже певний рівень вона набрала.  Інша справа, що за ці 3 місяці вона зіграла велику кількість турнірів. І це зрозуміло чому - вона у ґрунтовій серії (це її улюблене покриття) намагалась набрати рейтинг щоб добратись до топ-100 і далі. Але зараз вона вже фактично у топ-30. І всі ці плани, які у неї були на велику кількість турнірів, можна сміливо переглядати, бо наразі їй вже це не потрібно. У неї вже поточний рейтинг вище за той, що був заморожений.

Будемо бачити, як вона вибудовуватиме свій календар, щоб не було травм. Пріоритетом будуть турніри "Великого Шлему" і підготовка до US OPEN. Еліна дуже досвідчений гравець і я завжди вважав, що вона дуже добрий  стратег у плані вибудовування свого графіку, у неї дуже досвідчені і команда, і тренери, і фізіо, і всі, хто біля неї. Я вважаю, що якщо не буде якихось форс-мажорних обставин, цей рівень вона збереже до кінця року  і, можливо, на US OPEN покаже результат.

Новини по темі: теніс Еліна Світоліна