Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
27 квiтня
Завантажити ще

Найкращі за останні 10 років: чого чекати від збірної України на Євро-2023 (U-21)

Найкращі за останні 10 років: чого чекати від збірної України на Євро-2023 (U-21)
Фото: uaf.ua

21 червня для молодіжної збірної України з футболу (U-21) розпочнеться фінальний турнір Євро-2023. Перший матч для нашої збірної відбудеться у румунському Бухаресті. Протистоятимуть нашим хлопцям футболісти з Хорватії. Склад тренера команди Руслана Ротаня бойовий. У кулуарах його навіть називають найкращим за останні 10 років.

Найдорожчий гравець турніру - Мудрик

У складі нинішньої «молодіжки» є одразу два кращі воротарі – це «динамівець» Руслан Нещерет та Анатолій Трубін з донецького «Шахтаря». Для тренера вибір голкіпера може стати дуже непростим завданням. Але, найімовірніше, Анатолію Трубіну таки віддадуть перевагу – у нього значно більше міжнародного досвіду, він уже провів чимало матчів у Лізі чемпіонів та у складі першої національної команди. Та й дорожче за Руслана в рази. За даними ресурсу Transfermarkt, Трубін зараз оцінюється в 22 мільйони євро, що робить його одним із найдорожчих гравців цього молодіжного Євро.

Захист у збірній Ротаня – місце, де явних зірок немає. Але є міцні «динамівські» захисники Овчаренко та Сирота. А ще Максим Таловерів із австрійського «ЛАСК» та Олексій Сич із бельгійського «Кортрейку» - саме на бельгійських легіонерів і буде цікаво подивитися.

У півзахисті головними дійовими особами будуть одразу два футболісти донецького «Шахтаря» - Артем Бондаренко та Георгій Судаков. Для обох півзахисників цей турнір – шанс голосніше заявити про себе та звернути на себе увагу представників європейських клубів із топ-ліг. Особливо це стосується Судакова, ціна на якого впевнено зростає, але поки що залишається відносно невеликою. Його оцінюють у 11 мільйонів євро.

Ну і головне, що є в команді Руслана Ротаня, – це по-справжньому зірковий напад: «динамівець» Владислав Ванат, «гірник» Данило Сікан і, звичайно ж, Михайло Мудрик із лондонського «Челсі», який є найдорожчим футболістом цього молодіжного Євро. На сьогодні Михайло коштує неймовірних 50 мільйонів євро. Тільки ось, на жаль, його участь у першому матчі поки що під питанням. Напередодні він отримав травму, і тепер вердикт про його участь у поєдинку мають винести лікарі.

Можна сміливо говорити, що на цей молодіжний Євро з України приїхали найсильніші молоді гравці, що є на сьогоднs. Чого kbit коштує загальна вартість нашої команди – 103,05 мільйона євро, що значно більше, ніж хорватські 68,7 мільйона.

Головний тренер команди Руслан Ротань налаштований дати суперникам справжній бій. Фото: uaf.ua

Головний тренер команди Руслан Ротань налаштований дати суперникам справжній бій. Фото: uaf.ua

Чим сильні хорвати?

Скажемо одразу, зірок калібру Михайла Мудрика у складі хорватської «молодіжки» немає. Але нехай це не вводить в оману. Нещодавно хорвати обіграли (1:2) традиційно сильну Англію.

Вся увага у складі хорватської команди буде прикута до Мартина Батуріни із загребського «Динамо». Атакуючому півзахиснику лише 20 років, але його вже оцінюють у 15 мільйонів євро. Для нього цей турнір є значним шансом на підвищення. Також дуже небезпечна пара нападників – Матей Фріган із «Рієки» та Роко Сіміч із «Цюріха». Є в команді і чотири представники чемпіонату Німеччини – Нікола Сольдо («Кельн»), Давид Коліна та Діон Бельйо («Аусбург»), Бартол Франіч («Вольфсбург»).

Хорватія могла бути і в більш грізному складі. Але до Євро не доїхав захисник Йошко Гвардіол, який вже має бронзу ЧС у Катарі, та молодий гравець «Айнтрахту» Хрвоє Смолчич, який показав себе у Лізі чемпіонів. В іншому ж, якщо прибрати Мудрика та Батурину, то співвідношення вартості української та хорватської команд – 1:1 (по 53 мільйони євро).

Тренер у хорватів – 54-річний фахівець Драган Скочич, який очолив команду нещодавно - лише 14 квітня 2023 року. До цього з лютого 2020-го по вересень 2022 року він працював у збірній Ірану. Як тренер, на клубному рівні попрацював у «Рієці» та «Аль-Насрі», де зараз грає Кріштіану Роналду. Щоправда, у часи, коли Скочич працював там, зіркових футболістів у цій команді не було й близько.

Фаворита у цьому протистоянні немає

На що розраховують букмекери? На перемогу підопічних Руслана Ротаня коефіцієнт становить 3,05, тоді як на успіх хорватів - 2,56. Такі цифри свідчать, що лідера у цьому поєдинку немає. Перемогти може кожен.

Україна потужно пройшла відбір на цей Євро. Наші хлопці набрали 23 очки у групі з Францією, Сербією, Північною Македонією, Вірменією та Фарерськими островами. У кваліфікації наша команда двічі здолала Словаччину, якій двічі відвантажила по три м'ячі.

Сказати, що хорватський молодіжний футбол сильніший за український, буде перебільшенням. Зараз точно ні. Футбольні академії «Динамо» і «Шахтаря» нічим не слабші за хорватські клуби. Та й рівень національних чемпіонатів приблизно можна порівняти. Але наші гранди нехай і не набагато, а все ж таки сильніші за хорватські.

Анатолій Трубін (праворуч) та Руслан Нещерет - голкіпери №1 у складі донецького

Анатолій Трубін (праворуч) та Руслан Нещерет - голкіпери №1 у складі донецького "Шахтаря" та київського "Динамо". Фото: uaf.ua

З ким ще належить зіграти

У групі «В» разом із нашими хлопцями виступатимуть господарі турніру, румуни. Вони, звичайно, виглядають на тлі всіх інших найскромніше. Але фактор домашніх трибун може допомогти збірній Румунії поборотися за очки у досить непростому квартеті.

І зіркові іспанці, котрі приїхали на Євро боротися за золото. Так, за талантом нинішнє покоління іспанської «молодіжки» набагато скромніше, ніж у 2010-2015 роки. Але й тут є гравці, за якими вже вишикувалася черга з топ-клубів. Насамперед мова про 21-річного Габрі Вейга з «Сельти» та Уго Гільямона з «Валенсії». Що ще цікаво, в Іспанії цього скликання немає жодного гравця з мадридського «Реала» та лише один воротар із «Барселони». І ще немає жодного гравця з "Атлетіко" Мадрид. Суперзірок тут немає, але є дуже робоча і чітка команда, яка має досить високий рівень гри.

До речі, Іспанія – королева молодіжних Євро. Вони вже мають 5 перемог на цьому турнірі. Вони ділять звання найтитулованішої «молодіжки» континенту з італійцями.

Де дивитись?

Подивитися матч молодіжного Євро Україна – Хорватія можна на сайті «Суспільне Спорт» та в ефірі місцевих телеканалів «Суспільного». Також на платформі Megogo. Поєдинок розпочнеться о 19.00.