Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Війна та кіберспорт: росіян змусили носити чорні футболки, але від змагань не усунули

Війна та кіберспорт: росіян змусили носити чорні футболки, але від змагань не усунули
Фото: Скриншот из cs:go

Продовжують точитись дискусії навколо того, що росіянам треба заборонити виступати на міжнародних спортивних аренах у всіх видах змагань. Але час від часу в окремих дисциплінах їх допускають

Приміром, у великому тенісі від змагань росіян і білорусів не відсторонили. Українським спортсменам доводиться ділити корт з атлетами із ворожих країн, бо такі правила гри затвердили тенісні федерації. Не менш показовим є і досвід кіберспорту, де особливо жорстких санкцій стосовно росіян також не застосовували. Ворожі гравці понесли хіба що іміджеві втрати.

KP.UA поговорила з представниками українського спорту, щоб дізнатись про поточну ситуацію.

За NAVI грають два росіянина, а Spirit пішли на релокацію

Авторка першого українськомовного каналу в Telegram про Counter-Strike Діана Федченко. Фото: instagram.com/difedchenko/

Авторка першого українськомовного каналу в Telegram про Counter-Strike Діана Федченко. Фото: instagram.com/difedchenko/

Авторка медіапроєкту CS:GO "Кацапське інферно" та першого українськомовного каналу в Telegram про Counter-Strike Діана Федченко розповіла нам, як війна в Україні вплинула на кіберспортивну дисципліну CS:GO.

- Відбулись якісь зміни у кіберспорті за більше ніж рік повномасштабної війни в Україні?

- Тут багато можна аналізувати аспектів кіберспорту. Якщо ми говоримо про український кіберспорт, то так, зміни відбулися. Раніше кіберспорт не поділяли. Ми презентували один регіон з Росією - СНД. Тепер же український кіберспорт відділився. Українські студії відмовилися висвітлювати турніри російською, заснували українськомовні трансляції, яких до 24 лютого 2022 року майже взагалі не було. З'явилося багато молодих українських команд. Українські організації почали процес вилучення росіян із їхніх складів. Але чи достатньо було зроблено за цей рік? Особисто я вважаю, що ні. Досі за українські організації виступають росіяни. Досі команди внутрішньоігрову комунікацію проводять російською. Але крига скресла, думаю, що з часом цей процес прийде до якогось успішного фіналу.

- Як взагалі російським кіберспортсменам вдається виступати?

- Вони і не переставали виступати після початку повномасштабного вторгнення. Є навіть росіяни і серед українських команд. За українську організацію NAVI (в CS:GO складі) грають два росіянина. Вони відмовилися від російського прапору. Вказали, що тепер вони не презентують Росію, але публічно позицію ніяк не висловлювали. Українську команду B8 тренує росіянин. Гравці кажуть, що він грек, що він висловив свою позицію членам команди, і вони з ним давно разом, тому і продовжують співпрацю. Але я не бачила, щоб виходив тренер з публічною заявою.

Єдині санкції, які були впроваджені до російських клубів, - це заборона виступати під назвою свого клубу. Але й така заборона діяла дуже дивним чином. Наприклад, команда Forze, титульним спонсором якої є «Лукойл», не потрапила під дії таких санкцій. Клуб Virtus Pro виступав певний час під санкційною назвою Outsiders. Але з плином часу російський кіберспорт знайшов, як ці заборони оминути. Конкретно Virtus Pro був начебто проданий вірменам і вони повернули собі свою назву. А російський склад з CS:GO, який раніше виступав за організацію Gambit, був викуплений американцями після початку повномасштабної війни. Таким чином, росіяни представляють американський клуб, тому і виступають на чемпіонатах. Багато і молодих російських колективів виступають на кваліфікаціях до найбільших та найпрестижніших турнірів в CS:GO - Мейджорів. До них жодних заборон не висувається. Є також випадки виступів по 1 росіянину в європейських командах.

- Чи є якісь спортсмени із РФ, які визнають злочинну природу дій російських військ на території України?

- Російський клуб Spirit після початку повномасштабного вторгнення переїхав до Сербії і випустив заяву, що вони проти війни. Але конкретних слів про терористичні дії росіян від них не було. Лише щось на кшталт "ми за мир". Єдиною гучною заявою росіян був твіт тренера європейського колективу FaZe. Ще є росіяни і білоруси, які дуже довго живуть або жили на території України. Конкретно вони висловлюють свою позицію, збори постійно постять, поширюють наслідки тероризму росіян.

В DOTA-2 ситуація приблизно така ж, як і в CS:GO

Кіберспортивний аналітик Олександр Петрик. Фото: facebook.com/petr1k

Кіберспортивний аналітик Олександр Петрик. Фото: facebook.com/petr1k

- Можу сказати, що в DOTA-2 ситуація приблизно така ж, як і в CS:GO. І там майже така ж політика. Можливо, навіть ще лояльніша до росіян, ніж в CS:GO, - відмічає кіберспортивний аналітик Олександр Петрик.

В кіберспорті росіян якось жорстко обмежувати не стали, на відміну від олімпійських видів спорту, де їм заборонили брати участь у змаганнях найвищого рівня.

- Обмежень для участі російським гравцям введено не було, вони могли і далі спокійно виступати за умови, якщо вони не є гравцями клубів, що потрапили під обмеження. Або виступати під нейтральним тегом, без спонсорів, просто у чорних футболках. Але, по суті, представляли Росію. Жодних обмежень на топовому рівні не було. Є, правда, декілька турнірних організаторів, які забороняють російським командам брати участь на турнірних кваліфікаціях. Але це, в основному, організатори нижчого рівня, - пояснює Олександр Петрик.

Грають в eFootball, але не в FIFA

 Президент Української асоціації електронного футболу Владислав Шовковський. Фото: facebook.com/vladislav.shovkivskiy

Президент Української асоціації електронного футболу Владислав Шовковський. Фото: facebook.com/vladislav.shovkivskiy

Для росіян і білорусів професійний футбол на міжнародному рівні закінчився після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Їм заборонили виступи в Лізі чемпіонів, Лізі Європи, Лізі Конференцій, а також ЧС, ЧЄ і Лізі Націй. Аналогічно відбулось і з комп’ютерним футбольним стимулятором FIFA, де російський чемпіонат разом зі збірною було видалено з гри. Але чи продовжують свої виступи російські кіберфутболісти на міжнародному рівні? Про це KP.UA розповів президент Української асоціації електронного футболу Владислав Шовковський.

- Як тепер виступають і чи виступають взагалі російські спортсмени?

- З початку війни ФІФА відсторонила російські і білоруські команди та збірні від усіх змагань серії FIFAe. Вони пропускають вже другий сезон поспіль. На жаль, у Міжнародній федерації кіберспорту, яка також проводить змагання з кіберфутболу у дисципліні eFootball, позиція - «спорт поза політикою», тому російські та білоруські команди допущені до змагань. Саме тому УАЕФ більше не співпрацює та не бере участі у цих турнірах.

Росіяни «горіли» ідеєю єдиного кіберспортивного ринку

- А серед російських спортсменів є такі, що засуджують війну на території України?

- Враховуючи той факт, що в міжнародних турнірах, в яких ми беремо участь, росіян немає, то важко відповісти на це запитання. Проте у кіберспорті загалом – так, є кіберспортсмени або кіберспортивні діячі, які засуджують дії РФ. Деякі з них навіть живуть в Україні і допомагають волонтерством армії та постраждалим. Наприклад, Віктор GodHunt Волков. Таких росіян можна розпізнати за їхньою вимогою на всіх турнірах та ресурсах зазначити, що вони «не представляють рф» - та прибирають триколор.

- А чи заборонили російським компаніям спонсорувати турніри?

- Загалом у регіональному та міжнародному кіберспорті російських грошей дуже багато. Є гіпотеза, що влада РФ використовувала кіберспорт для нав’язування молодим поколінням усього пострадянського простору ідеї «єдиного ринку». До початку війни мови про виокремлення української, литовської, латвійської, естонської, казахської або інших аудиторій від російської не було. Це пояснювалось економічною логікою – усі розуміють російську, якщо усіх об’єднати, то аудиторія буде третьою найбільшою у світі (після китайської та англомовної), що дозволить генерувати більше грошей. За такою схемою працювали усі кіберспортивні команди, студії трансляції, стрімери і т. д. Лише після початку війни українськомовний кіберспортивний контент почав розроблятися.