Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Проти "нейтральних" олімпійців з Росії та Білорусі виступили 34 країни

Проти
Фото: facebook.com/olympics

Понад 30 країн виступили проти допуску спортсменів із Росії та Білорусі до Олімпіади у Парижі навіть у статусі нейтральних. Заява, зокрема, опублікована на сайтах британського уряду та Держдепартаменту США.

Вона стала відповіддю на січневе повідомлення Міжнародного олімпійського комітету про вивчення шляху, який би дозволив російським та білоруським спортсменам повернутися до змагань, щоб уникнути дискримінації за національною ознакою.

- У Росії та Білорусі спорт і політика тісно переплетені. Ми маємо серйозні побоювання з приводу того, наскільки реально для російських та білоруських олімпійців виступати як «нейтральні», коли вони безпосередньо фінансуються і підтримуються їх державами. Тісні зв'язки між російськими спортсменами та російськими військовими також викликають явну стурбованість. Таким чином, наш колективний підхід ніколи не зводився до дискримінації за національною ознакою, – йдеться у заяві.

Заяву підписали країна-господарка Олімпійських ігор 2024 року Франція, родоначальниця Олімпіади Греція, господиня Олімпійських ігор 2021 року Японія, а також Італія та США, які приймуть Олімпіади у 2026 та 2028 роках відповідно.

Заяву випустили після саміту міністра культури, ЗМІ та спорту Великобританії Люсі Фрейзер, де виступив президент України Володимир Зеленський. Міністри та високопоставлені представники країн зустрілися 10 лютого 2023 року. Попередні колективні заяви країн були випущені 8 березня 2022 року та 4 липня 2022 року.

Заяву підписали представники таких країн як:

Австрія

Бельгія

Канада

Хорватія

Кіпр

Чехія

Данія

Естонія

Фінляндія

Франція

Німеччина

Греція

Ісландія

Ірландія

Італія

Японія

Республіка Корея

Латвія

Ліхтенштейн

Литва

Люксембург

Мальта

Нідерланди

Нова Зеландія

Норвегія

Польща

Португалія

Румунія

Словаччина

Словенія

Іспанія

Швеція

Об'єднане Королівство

Сполучені Штати Америки

У лютому мер Парижа заявила, що змінила свою пропозицію допустити росіян до Олімпіади під нейтральним прапором. Анн Ідальго сказала, що "нейтральності не існує".

Новини по темі: олімпіади 2024 року