Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Українські атлети: 40 країн можуть виступити з ультиматумом МОК проти росіян на ОІ-2024

Українські атлети: 40 країн можуть виступити з ультиматумом МОК проти росіян на ОІ-2024
Фото: Getty Images/Getty Images North America​

Днями президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив, що росіяни і білоруси можуть взяти участь у Олімпійських іграх 2024 року, які відбудуться у Парижі. Пояснивши це тим, що відсторонення не відповідає цінностям олімпійського руху.

Однак і ведення війни на території сусідньої держави також не має нічого спільного із цінностями олімпійського руху.

Слова Томаса Баха викликали шквал критики, бо вони суперечать здоровому глузду. На думку голови МОК, представники країни-агресора можуть виступати на Олімпіаді під нейтральним прапором. Та яка різниця, під яким прапором виступатимуть росіяни? Коли фінансування їхньої підготовки ведеться російським бюджетом, а багато з них є ще й кадровими офіцерами російської армії, яка веде в Україні повномасштабну війну.

Україна боротиметься за те, щоб відстояти свої права у цій ситуації, і вже є конкретні кроки у цьому напрямку.

Дивно, що людина, яка особисто бачила криваві наслідки війни, говорить про повернення росіян

Олімпійський чемпіон і срібний призер Олімпійських ігор з боротьби Жан Беленюк здивований заявою Томаса Баха, адже він був в Україні під час повномасштабного вторгнення і бачив жахливі наслідки діянь російських військ.

- Звісно, ця заява викликала здивування, адже ніяких причин для таких рішень немає. Збройна агресія проти України триває, ракети влучають у будинки, гинуть люди. Тож про яке повернення росіян і білорусів до міжнародних змагань може йти мова, - каже олімпійський чемпіон з боротьби Жан Беленюк. - Дуже дивно бачити такі заяви людини, яка приїздила в Україну, на власні очі бачила наслідки кривавої війни, яку розв’язала рф в Україні, та після цього пропонує повернути спортсменів цієї країни на міжнародну спортивну арену. Окрім того, ми усі бачимо численні докази позитивного ставлення з боку спортсменів рф до дій їхньої влади та армії. Вони усіляко підтримують геноцид українського народу, деякі з них вступили до лав армії рф, деякі закуповують дрони та інші прилади, а найголовніше – ніхто не робив публічних заяв проти війни в Україні, яку розв’язала їхня країна, - відмічає Жан Беленюк.

Постає питання - чи є інструменти для боротьби з цією ситуацією? Як захистити інтереси України і українських спортсменів?

- Так, є, і ми це вже робимо. Нам потрібна коаліція демократичних країн світу, які будуть домагатися від МОК не допустити росіян та білорусів до міжнародних спортивних змагань, у першу чергу - Олімпійських ігор у Парижі. За словами міністра спорту Республіки Польща, вже є 40 країн, які можуть виступити з відповідним ультиматумом до МОК, - зазначає Жан Беленюк. - Ключова роль у цьому питанні за Національним олімпійським комітетом України та українцями, які є членами МОКу. Як, наприклад, Сергій Назарович Бубка, від якого, на жаль, поки що не було ніяких заяв.

Окрім того, при створенні потужної коаліції з держав, які будуть готові бойкотувати допуск спортсменів з рф та білорусі до міжнародних змагань, ми зможемо вплинути на рішення Міжнародного олімпійського комітету.

- Ми будемо робити все, аби росіян та білорусів не допустили до ОІ-2024, а українські спортсмени зроблять все можливе і неможливе, щоб Гімн України лунав багато разів під час змагань у Парижі, - зазначив Жан Беленюк.

Жан Беленюк. Фото: Кузьмін Олександр / УНІАН

Жан Беленюк. Фото: Кузьмін Олександр / УНІАН

Дії росіян в Україні просто не сумісні з Олімпійською хартією

Українська легкоатлетка, учасниця Олімпійських ігор у Токіо Вікторія Ткачук сподівається, що росіян все ж не буде на Олімпійських іграх до тих пір, поки вони вбивають українців.

- Я здивована, що взагалі йде мова про вірогідний допуск росіян на міжнародні арени та найголовнішу - Олімпійські ігри. Їх там не має бути, і це санкції, які мають діяти до тих пір, поки війна не закінчиться і Росія не відповість за все, що накоїла, - додає легкоатлетка Вікторія Ткачук. - Сподіваюсь, росіян і білорусів не буде на Олімпійських іграх, недопустимо, щоб люди з цих двох держав прославляли свої країни, які чинять таке жахіття в Україні.

На думку спортсменки, дії росіян в Україні просто не сумісні з Олімпійською хартією.

- Олімпіада - це чи не єдина подія в світі, яка приковує глядачів всього світу до телеекранів та спортивних арен, і ми маємо зробити все, що в наших силах, щоб ізолювати ці дві країни від цивілізованого світу. Те, що робить росія зараз з Україною, не сумісне з Олімпійською хартією. Тому і про їхні виступи на змаганнях не може бути й мови.

Вікторія Ткачук. Фото: Simon Hofmann/Getty Images for European Athletics

Вікторія Ткачук. Фото: Simon Hofmann/Getty Images for European Athletics

Те, що МОК розглядає варіант допуску - це вже зневага до нашої країни

Чемпіон Європи з дзюдо Богдан Ядов впевнений – розглядати питання вірогідного допуску росіян - це, в першу чергу, зневага до нашої держави.

- Я вважаю, що навіть те, що МОК розглядає варіант допуску, - це вже зневага до нашої країни та наших спортсменів. Я ще не бачив жодного спортсмена з росії, який би виступив проти війни чи проти свого злочинного керівництва. Поки йде війна, поки їхня армія вбиває наших людей, майже кожен день випускає ракети, поки ми тренуємося в таких умовах, ці країни мають бути повністю ізольовані на всіх фронтах, і про ніякий допуск навіть не може йти мова, і неважливо, під яким прапором - будь-який їхній прапор заляпаний кров’ю. Але я вірю, що наш Олімпійський комітет, наш президент будуть відстоювати наші права, і справедливість переможе, - зазначив дзюдоїст Богдан Ядов.

Богдан Ядов. Фото: instagram.com/iadov66​

Богдан Ядов. Фото: instagram.com/iadov66​