Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
28 березня
Завантажити ще

Наші атлети - про Олімпіаду-2024: Як можна допустити до змагань тих, хто схвалює вбивства?

Наші атлети - про Олімпіаду-2024: Як можна допустити до змагань тих, хто схвалює вбивства?
Фото: David Ramos/Getty Images

Днями президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив, що росіяни і білоруси можуть взяти участь у Олімпійських іграх – 2024 у Парижі. І пояснив своє рішення тим, що відсторонення спортсменів лише через паспорт не відповідає цінностям олімпійського руху.

Заява Томаса Баха викликала шквал критики, адже позиція голови МОК може призвести до того, що росіян і білорусів повернуть на всі міжнародні змагання, і Росія знову отримає можливість задіяти спорт у своїх цілях з метою пропаганди. Про категоричну незгоду з такою можливістю вже неодноразово висловився президент України Володимир Зеленський.

Українські спортсмени обурені і шоковані тим, що МОК зараз схиляється до ухвалення несправедливого рішення по відношенню до України, яка потерпає цілий рік від ракетних обстрілів, десятки міст і селищ якої вщент знищені.

«Готова просто розтерзати, порізати всі купальники, не пускати до басейну»

Чемпіонка Європи зі стрибків у воду, капітан команди України зі стрибків у воду Анна Письменська вважає, що зараз важливо завадити президенту МОК Томасу Баху ухвалити рішення про допуск росіян і білорусів на Олімпійські ігри.

- Це просто не вкладається у голові, як можна допустити до Олімпійських ігор та інших міжнародних змагань спортсменів, які вітають і підтримують вбивства мирних громадян? Таких у в’язницю потрібно саджати, а не давати їм зелене світло. Мені важко уявити, як на одній арені зустрінуться прихильники «руzzкого міра» і спортсмени, які втратили рідних та близьких, свої будинки, вимушені вже рік жити в страху за життя. Це неприпустимо. І ми, спортсмени, зараз об’єднані однією метою – завадити президенту МОК Томасу Баху ухвалити ганебне рішення, - каже Анна Письменська.

Чемпіонка Європи зі стрибків у воду, капітан команди України зі стрибків у воду Анна Письменська. Фото: facebook.com/ukrainiandiving

Чемпіонка Європи зі стрибків у воду, капітан команди України зі стрибків у воду Анна Письменська. Фото: facebook.com/ukrainiandiving

Дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор, чемпіонка світу та Європи із синхронного плавання Марта Фєдіна також обурена тим, що це питання взагалі наразі обговорюється.

- Якщо чесно, мені важко навіть уявити, що Міжнародний олімпійський комітет піде на такий крок і допустить до участі в Олімпіаді російських спортсменів. Зараз у мене від однієї думки, що ми будемо плавати в одному басейні, починається нудота. Ми, дівчатка з такого граційного виду спорту, будемо поводити себе просто як монстри. Я не знаю, що зі мною буде. Я готова просто розтерзати, порізати всі купальники, не пускати до басейну. На місці росіян я б побоялася взагалі їхати на змагання. Віримо, що Томас Бах не візьме на себе такий хрест, бо інакше кров всіх українців буде і на його руках. Готовий він на таке чи ні? Зовсім скоро дізнаємося, - каже Марта Фєдіна.

Дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор, чемпіонка світу та Європи з синхронного плавання Марта Фєдіна. Фото: instagram.com/marta_fedina

Дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор, чемпіонка світу та Європи з синхронного плавання Марта Фєдіна. Фото: instagram.com/marta_fedina

«Якщо чесно, я не знаю, що б я зробила, зіткнувшись на змаганнях з російськими спортсменами»

Українська легкоатлетка, бронзова призерка Олімпійських ігор у естафеті і чемпіонка Універсіади Анна Рижикова також висловилась проти допуску росіян до Олімпіади у Парижі.

- Я вважаю, що не можна допускати росіян до Олімпійських ігор та будь-яких інших змагань. Вони і раніше не поважали олімпійські принципи (використовували допінг задля перемог і навіть мали державну систему, яка покривала їх), а зараз просто порушують їх! Бо головна ідея Олімпіади - це боротьба за мир, мирне співіснування жителів планети, повага та взаєморозуміння між народами. Про що може іти мова, коли росіяни почали війну, жорстоко винищують український народ та зрівнюють цілі міста з землею? Ніхто з російських спортсменів не висловився проти війни, але ми бачили та чули багато висловлювань на підтримку війни, - каже Анна Рижикова. - Поки вони мовчки спостерігають, наші діти не мають змоги нормально займатись спортом, а професіонали тренуються без світла, та кожен день всі українські спортсмени тренуються зі страхом, що є імовірність влучання російської ракети в їхній дім чи спортивну споруду.

Уявити собі зустріч з російськими атлетами на одних змаганнях дуже складно і важко.

- Я, як і усі, переживаю цей страшний спектр емоцій, але намагаюсь не здаватись. Минулого року ми зрозуміли, як важливо спортсменам брати участь у змаганнях, через наші перемоги, спілкування з журналістами та суперниками ми можемо розповідати про те, що відбувається, і не давати російській пропаганді просочитись у світ. Бо ми всі єдині і боремось за перемогу! Якщо чесно, я не знаю, що б я зробила, зіткнувшись на змаганнях з російськими спортсменами, але точно не промовчала, як і кожен наш атлет! Бо кожного нашого спортсмена спіткало горе - загибель друзів, рідних або близьких людей, і неможливо пробачити і залишити без покарання росіян. Впевнена, що ми маємо зробити все можливе і не можливе, щоб їх не допустили! А якщо допустять, то будемо щось робити під час змагань, ми - не вони! Не будемо просто терпіти і спостерігати за несправедливістю, а покажемо нашу сміливість та силу духу, - додала Анна Рижикова.

Бронзова призерка Олімпійських ігор у естафеті, і чемпіонка Універсіади Анна Рижикова. Фото: David Lidstrom/Getty Images

Бронзова призерка Олімпійських ігор у естафеті, і чемпіонка Універсіади Анна Рижикова. Фото: David Lidstrom/Getty Images

Чемпіонка світу і переможниця Діамантової ліги зі стрибків у висоту Ярослава Магучіх також висловилась проти допуску росіян і білорусів.

- Я впевнена, всі українські спортсмени проти того, щоб росіян і білорусів допустили до міжнародних змагань. Росія - це країна-агресор, яка чинить геноцид українського народу, - каже Ярослава Магучіх.

Чемпіонка світу і переможниця Діамантової ліги по стрибках у висоту Ярослава Магучіх. Фото: Simon Hofmann/Getty Images for European Athletics

Чемпіонка світу і переможниця Діамантової ліги по стрибках у висоту Ярослава Магучіх. Фото: Simon Hofmann/Getty Images for European Athletics

Повернення в стадію «до 24 лютого 2022 року»?

У МОК вважають допустимим виступ росіян на Олімпіаді під нейтральним прапором. Але що це, по суті, означатиме? Для російських спортсменів - нічого. Для них - це повернення в точку «до 24 лютого 2022 року» після всього, що вже сталось і продовжує відбуватись.

Тоді вони вже виступали під нейтральним прапором, але не через військову агресію, а через систематичне застосування допінгу російськими спортсменами. Доклад Макларена (канадський юрист ще в 2016 році звинуватив росіян у масовому застосуванні допінгу, що мало ефект "бомби, що розірвалася") прямо свідчив про те, що під прикриттям російських спецслужб росіяни роками уникали відповідальності за прийняття допінгу шляхом підміни «брудних» аналізів спортсменів на «чисті». Це відбувалось у понад 30 видах спорту на Олімпійських іграх 2012 і 2014 років.

Що таке рішення МОК означатиме для спортсменів із України? Максимальну несправедливість. В Україні є спортсмени, які втратили своїх рідних через війну, ще частина спортсменів має значно гірші умови для підготовки, ніж це було раніше. Також переважна більшість живе під щоденною загрозою ракетних обстрілів і без світла. Тоді як у російських спортсменів все добре.