Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: Чи заб'є Кріштіану Роналду і які рекорди поставить Іспанія

ЧС-2022: Чи заб'є Кріштіану Роналду і які рекорди поставить Іспанія
Фото: Christopher Pike/Getty Images for Supreme Committee 2022

Ось і настав час заключних матчів стадії 1/8 фіналу Чемпіонату світу з футболу в Катарі. Сьогодні стане відома остання пара чвертьфіналістів. Визначаться найсильніші у матчах Марокко - Іспанія та Португалія - Швейцарія.

17:00 Марокко - Іспанія

21:00 Португалія – Швейцарія

Чи буде ще один рекорд із володіння м'ячем?

Збірна Іспанії на цьому ЧС грає у рідний для неї футбол – тут роблять ставку на володіння м'ячем. Причому цього разу цифри настільки божевільні, що навіть золоте покоління іспанців, що грало на рубежі десятиліть, не могло собі дозволити набирати 82% володіння м'ячем. "Фурія роха" зробила це двічі - у виграному матчі з Коста-Рікою та у програному поєдинку з Японією.

Для цієї Іспанії володіння м'ячем є елементом оборони. Команда грає за логікою "поки м'яч у нас, суперник нічого не зробить". Але практика показує, що це не завжди так і що суперник часом все ж таки здатний забити гол, навіть не бачивши м'яча у себе в ногах протягом усього матчу. Тому, найімовірніше, команда Луїса Енріке і сьогодні покаже якісь неймовірні цифри з володіння м'ячем. Ця збірна прагне тотального контролю всього, що відбувається на полі.

Марокканці особливо не заперечуватимуть. М'яч супернику вони точно віддадуть, тому що у них немає таких майстрів, які можуть за гру під дві сотні передач робити. Сила «атлаських левів» в іншому – добре організованому захисті, непоганих стандартах та гарних навичках у контратаці. Навички у Марокко для гри з таким суперником підходять. На груповому етапі марокканці показали, що здатні закривати успішно потужних хорватів, а потім ще й переграли зіркових бельгійців.

Команда Луїса Енріке виглядає фаворитом і має проходити до чвертьфіналу. Але збірна Марокко явно не подарунок – їй цілком під силу створити «фурії роху» проблеми. Футбол, показаний нею на груповому етапі, питань не залишив. Тоді як гра іспанців у третьому турі з японцями збила з пантелику, за великим рахунком, усіх. Розмови про те, що іспанці навмисне програли азіатам, щоб не грати в ¼ фіналу з Бразилією, а в 1/8 із Хорватією, ще довго не вщухнуть.

Неспокійно у збірній Португалії

Національна збірна Португалії чисто за іменами є чи не головним кандидатом на золото. Але гру європейські бразильці показують не найстабільнішу. Враження від них у групі залишилися змазаними – спершу ледь не прогавили перемогу у грі з Ганою, потім спокійно обіграли Уругвай, а потім програли Південній Кореї.

Їхній сьогоднішній суперник - команда значно стабільніша: спокійно обіграли Камерун, відчайдушно боролися за нічию з Бразилією та перемогли неспокійних сербів.

Португалія та Швейцарія нещодавно грали одна з одною. У червні португальці спершу перемогли суперника 4:0, а згодом програли 1:0. Вгадати, як піде цей матч, складно, досвід особистих зустрічей лише підтверджує, що може бути будь-що.

Що відомо, команда Фернанду Сантуша явно не дивиться на швейцарців як на команду-невдаху, як це зробили на Євро французи - за що і поплатилися, вилетівши в серії післяматчевих пенальті. Та поразка для чемпіонів світу стала ганьбою. Роналду та його команда явно не хочуть собі такої ж долі.

Атмосфера у збірній Португалії непроста. Кріштіану Роналду приїхав на ЧС відразу після розгромного інтерв'ю Пірсу Моргану, де розкритикував свій «Манчестер Юнайтед» так сильно, що гравець та клуб достроково розлучилися. А тепер у пресі мелькають гучні заголовки: то Кріштіану контракт з «Аль-Нассром» погодив на зарплату 200 мільйонів євро на рік, що він незадоволений тренером, бо той не дав йому жодного разу провести на ЧС повний матч. При цьому по грі не скажеш, що у команді є якісь проблеми у роздягальні. А «сенсації» з преси дедалі більше схожі за притягнуті за вуха епізоди, аніж реальну португальську дійсність. Сваритися Роналду з Сантушем безглуздо - той дав йому величезний шанс, викликавши в команду гравця, який не мав ігрової практики цього року, поставивши її під зайві ризики.

Швейцарія на тлі Португалії – це як сонне царство, де все спокійно, стабільно та нічого не відбувається. Абсолютний спокій у розташуванні команди. Жодних скандалів та конфліктів – згуртований колектив, без зірок, які надто тягнуть все на себе. Робоча команда, де всі готові рвати жили, при цьому наділена досить високим класом гравців.

Тому, найімовірніше, матч буде дуже в'язкий. І висока ймовірність, що гра зайде у додатковий час та навіть серію пенальті. Відкритого футболу та гольової феєрії тут, швидше за все, не буде. У цьому поєдинку на першому місці буде закритий футбол і страх суперників припуститися помилки. Оскільки обидві команди досить гарні у захисті, щоб засушити гру.