Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: Перемоги Бразилії та Португалії, гольова феєрія від Камеруну та Сербії

ЧС-2022: Перемоги Бразилії та Португалії, гольова феєрія від Камеруну та Сербії
Фото: REUTERS/Hannah Mckay

У понеділок, 28 січня, завершився черговий день другого кола групового етапу Чемпіонату світу з футболу в Катарі. Цей ігровий день видався максимально результативним. Було місце і вольовій перемозі, і результативній перестрілці, і перемозі на класі.

Ігровий день розпочинався з поєдинку двох команд, які програли перший тур, – Сербії та Камеруну. Потім зіграли Південна Корея та Гана. А після - Бразилія та Швейцарія. Закривали ігровий день Португалія та Уругвай.

Камернусько-сербська перестрілка

Протистояння Сербії та Камеруну почалося з того, що перед матчем з'явилася новина про те, що один із лідерів камерунської команди, воротар Андре Онана, залишив розташування збірної через скандал із тренером Рігобером Сонгом. Тренер та гравець не зійшлися у поглядах на те, як має грати воротар. Втручання в конфлікт глави Федерації футболу Камеруну Самуеля Ето'о ніяк не допомогло залагодити ситуацію. У результаті голкіпера із команди виключили, а проти сербів вийшов на поле дублер.

Передматчеві пристрасті допомогли «невгамовним левам» сконцентруватися на грі і, можливо, дозволили зробити камбек у ході матчу.

Розмін голами розпочався з того, що на 29-й хвилині матчу захисник камерунців Шарль Кастелетто забив гол. Але до кінця першого тайму серби оформили одразу два голи у роздягальню – забили Страхінья Павлович та Сергій Мілінкович–Савич.

Другий тайм розпочався з гола Олександра Мітровича на 53-й хвилині матчу. З рахунком 1:3 здавалося, що перемога у сербів уже в кишені. Але сплутав усім карти капітан «невгамовних левів» Венсан Абубакар – спершу на 63-й хвилині забив гол, а на 67-й віддав результативну передачу на Шупо-Мотинга.

Як результат, результативна нічия 3:3, яка залишає теоретичні шанси на вихід із групи обом командам. У заключному турі групового етапу ЧС Камерун зіграє із Бразилією, а Швейцарія – з Сербією.

Гана позбавила Південну Корею шансів на вихід із групи

«Азіатські тигри» тиснули на ганців протягом усього першого тайму. Але «чорні зірки» ще до перерви зробили вагому заявку на перемогу у цьому матчі. Спочатку Салісу зумів забити після подачі зі штрафного. А пізніше Джордан Аю навісом із лівого флангу оформив результативну передачу на Мохаммеда Кудуса – гравець «Аякса» не розгубився, точним ударом головою відправив м'яч у сітку.

У другому таймі Південна Корея зуміла повернутись у гру, за якихось 15 хвилин Чо Гю Сон  оформив дубль. Обидва рази нападаючому «Чонбуку» асистував Лі Кан Ін.

"Чорних зірок" така зухвалість "азіатських тигрів" обурила - ті помчали в атаку. Гола довго чекати не довелося, Менса чудово прострілив, Іньякі Вільямс не зумів завдати акцентованого удару, м'яч відлетів до Мохамеда Кудуса, і той свій шанс реалізував.

До закінчення матчу обидві команди створили по кілька моментів, але реалізувати їх так і не зуміли. У підсумку Гана перемогла з рахунком 2:3. Африканці продовжують боротьбу за вихід із групи. А Південна Корея завершує турнір достроково.

Тренер збірної Гани Отто Аддо наприкінці матчу відзначився негарним вчинком: зробив селфі з Сон Хін Міном, що плаче, чию мрію про вихід з групи поховала ганська збірна хвилинами раніше.

Бразилія дихає у потилицю Франції

"Пентакампеоне" продовжили перемагати. На цей раз не зуміла їх зупинити збірна Швейцарії. Гра бразильців була вкрай схожа на те, що кілька днів раніше вони продемонстрували у грі із сербами. Під час матчу з кожною хвилиною бразильці повільно та планомірно здавлюють суперника, наче пітон, позбавляючи його життєво важливого простору на полі. І коли супернику стає особливо погано, вони завдають фатального удару.

За всіма статистичними параметрами Бразилія перевершила Швейцарію, що не дивно. Рівень кожного окремо взятого футболіста цієї команди вищий, ніж у суперника – вони швидше думають, якісніше виконують, винахідливіше атакують. Але Швейцарія теж була гарною. Вона показала свою фірмову надійність. Спробувати цей сейф бразильцям було непросто – допоміг гарматний постріл Каземіро. Цей гол і став переможним.

Бразилія виграла з рахунком 1:0, набравши 6 очок у групі та гарантувавши собі вихід із групи. Причому «пентакампеоне» зробили це, не пропустивши жодного гола. Примітно, що за 180 хвилин ігрового часу на ЧС у Катарі біля воріт Алісона Беккера фактично не було створено жодного небезпечного моменту. Прямо зараз бразильці виглядають в обороні як непрохідна стіна. Як грати із цією командою, зовсім незрозуміло.

Португалія гарантувала собі перше місце

Команда Фернандо Сантуша не відкладала питання виходу з групи в довгу скриньку. Тим більше, що суперник у них був хоч і грізний за іменами, але досить невиразний за грою. Нинішній Уругвай - команда дивна: моменти не створює, але й іншим грати не дає.

Португальці ж вийшли на поле із фірмовим прагматизмом. Це з Ганою команда могла дозволити собі пограти у блискучий футбол. А тут була сама розважливість і холоднокровність, без невиправданого ризику. Воно й зрозуміло чому – в Уругваю блискучий підбір гравців у нападі, здатних вичавити максимум із будь-якого моменту, даремно що ветерани, свою роботу вони знають і вміють робити її блискуче.

Через цей прагматизм матч вийшов не найяскравіший. Цілком властивий матчам Португалії з гучною вивіскою. Перемогу Португалії принесли два голи Бруну Фернандеш. Щоправда, перший був досить несподіваний – навіс із флангу на Роналду перетворився на гол. А другий і зовсім був із пенальті. Проте 2:0 результат впевнений, хоча і не зовсім був по грі. Але переможців не судять – вони йдуть далі та вже подумки готуються до ігор на вибуття. А Уругваю варто зосередитися на фінальній грі в групі, шанси виходу в плей-офф у них ще є, хоч і набрали лише одне очко за два тури.

До речі, матч Португалії та Уругваю було перервано вболівальником, який вискочив під час матчу на полі. Він був одягнений у футболку з написом Save Ukraine спереду, а також зі словами про підтримку прав іранських жінок ззаду. А в руках чоловіка мав прапор ЛГБТ.