Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: Мовчазний протест Ірану, 8 хвилин на мрію та перший гол кривдника України

ЧС-2022: Мовчазний протест Ірану, 8 хвилин на мрію та перший гол кривдника України
Фото: twitter.com/FIFAWorldCup

Після матчу-відкриття Катар – Еквадор футбольним уболівальникам хотілося побачити якісний та видовищний футбол у виконанні команд. Що з лишком подарували якоюсь мірою перший та другий матчі ігрового дня. А третій дав рівну боротьбу.

День розпочався з розгрому

Другий ігровий день на ЧС у Катарі відкривався поєдинком Англія – Іран.

Під час традиційної передматчевої церемонії виконання національних гімнів іранці відмовилися співати. Так футболісти висловили своє ставлення до дій влади, яка пригнічує масові протести всередині країни. Гарно, але благородний жест на англійців не вплинув. Вони повільно, але методично почали розгойдувати оборону суперника.

Вже на самому старті матчу (на 8-й хвилині) воротар Аліреза Бейрандванд отримав серйозну травму голови у сутичці з партнером по команді. Іранець кілька хвилин приходив до тями, не бажаючи залишати поле. Шанс зіграти у фіналі ЧС для багатьох трапляється раз у житті, і чи буде у 30-річного Аліреза ще така можливість, зараз сказати складно. Йому ставало все гірше і гірше. У результаті голкіпера (разом із мрією) виносили зі стадіону на ношах. Вердикт чекаємо від лікарів.

Це був тільки початок кашмарного для Ірану дня. На 35-й хвилині рахунок у матчі відкрив англійський півзахисник Джуд Біллінгем. "Ну все, понеслося!" - потираючи руки передбачали вболівальники. Чи не помилилися. Ще за 8 хвилин гол на свій рахунок записав Букайо Сака. А ще через 3 хвилини Рахім Стерлінг встановив підсумковий рахунок першого тайму - 3:0. Іран виглядав приречено. Англійці постійно атакували та володіли м'ячем 81% ігрового часу! При цьому жодного разу за тайм не підпустили іранців до своїх воріт.

У другому таймі на 62-й хвилині свій другий гол у цьому матчі забив Сака. Але за 3 хвилини Таремі забив гол престижу. Важливий елемент у спорті. Тим більше, забили  грізній Англії.

Пізніше Решфорд та Гриліш збільшили перевагу «трьох левів». А вже в кінці матчу англійці примудрилися створити собі пенальті, яке впевнено було реалізовано Таремі.

Підсумкові 6:2 на користь англійців дозволяють з оптимізмом дивитися у другий тур. Загалом команда Гарета Саутгейта залишила після себе гідне враження. Перший матч показав, що англійська молодь приїхала на цей ЧС демонструвати максимальний результат. Тут вміло поєднуються молодість та енергія з досвідом та майстерністю. А іранська збірна тепер, швидше за все, залишиться без основного воротаря і з великою негативною різницею забитих і пропущених. За логікою, вже може пакувати валізи на дорогу назад.

Нідерланди на останніх хвилинах додавили Сенегал

Голландці в самому старті вирішили здивувати сенегальців парою Янссен - Бергвейн у нападі, залишивши на лаві запасних Мемфіса Депая. Від цього матчу очікувалося таке, що вчора показали Англія та Іран (на користь європейців, звичайно). Але натомість вийшов поки що найбільш конкурентний матч турніру, де інтрига у матчі була практично до фінального свистка.

Тренер «помаранчевих» Ван Гаал виставив схему з п'ятьма захисниками 5-3-2, зробивши ставку на швидкісного Дюмфріса праворуч та досвідченого Блінда зліва. Аліу Сіссе у свою чергу нічим не намагався здивувати свого візаві, виставивши звичні для Сенегалу 4-3-3.

Після першого тайму сенегальці погравали у володінні м'ячем 47 на 53, але вели по ударах по воротах - 6:5. Навіть змусили голландців частіше фолити (4:8). Але найсильнішого у цій парі перший тайм так і не виявив.

Друга половина зустрічі пройшла в такому ж ритмі. Обидві збірні демонстрували дуже схожий творчий футбол. Часом здавалося, що Сенегал здатний здобути 3 очки. Але на 85-й хвилині матчу клас нідерландської збірної все ж таки дав про себе знати - 23-річний Коді Гакпо блискуче замкнув передачу Френкі де Йонга і зробив рахунок 0:1. А на 90+9 сенегальці пропустили найкривдіший гол від Дейві Клаасена.

Разом 0:2 Нідерланди роблять серйозний заділ на перше місце в квартеті «А». А Сенегал має в наступному турі битися з Катаром, щоб реабілітуватися за прикру поразку.

США та Уельс розписали мирову

Група «В» абсолютно незрозуміла з погляду того, хто з неї вийде з другого місця. Перша путівка питань не викликає ні в кого – англійці, швидше за все, впевнено переможуть усіх. А ось Іран, США та Уельс влаштують за другу перепустку у фінал справжню битву, перший акт якої ми побачили вчора ввечері.

Гра, в якій не було фаворита, виправдала свій статус – завершилася із нічийним рахунком 1:1. Обидві команди прагнули перемогти, і США до цього були на півкроку ближче. Рахунок у матчі відкрив Тімоті Веа – син легендарного Джорджа Веа (єдиного в історії володаря Золотого м'яча з Африки).

Гра у другому таймі мала гойдалку, команди грали фактично без центру поля. Часто доходили до воріт одне одного. Але гостроти цим атакам не вистачало. На 81-й хвилині захисник збірної США Вокер Зіммерман зробив фатальну помилку і сфолив у штрафному майданчику. Такий шанс Гарет Бейл (фактичний автор гола України, який поховав мрію України потрапити на Мундіаль) упустити не міг і реалізував пенальті потужним ударом у праву дев'ятку.

Підсумкова нічия ще більше заплутала ситуацію у цій групі. Тепер усе залежатиме від того, як претенденти на друге місце у групі зіграють між собою.

ДО РЕЧІ

22 листопада відбудеться одразу 4 поєдинки на ЧС з футболу. Першим матчем ігрового дня стане поєдинок групи "С" Агрентіна - Саудівська Аравія. Він відбудеться о 12:00 за київським часом. О 15:00 поміряються силами учасники квартету "D" - Данія та Туніс. О 18:00 зіграють Мексика та Польща. Французи о 21.00 вийдуть на поле проти австралійців.