Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
23 квiтня
Завантажити ще

Суркіс та Шуфрич відмовилися від членства в НОК після скандалу

Суркіс та Шуфрич відмовилися від членства в НОК після скандалу
Фото: wikipedia.org

Національний олімпійський комітет України заявляє, що Григорій Суркіс та Нестор Шуфрич залишать склад НОК. Вони вже звернулися з відповідними заявами до президента НОК Вадима Гутцайта, повідомили у Комітеті.

Гутцайт став новим президентом НОК лише 17 листопада і одразу опинився в центрі скандалу через склад оновленого Комітету. Новими членами НОК на період 2022-2026 років стали Олександр Усік, Андрій Шевченко, Марина Бех-Романчук, Лілія Подкопаєва та інші, а також Григорій Суркіс та Нестор Шуфрич. Особи останніх викликали невдоволення через їхню приналежність у минулому до забороненої в Україні партії ОПЗЖ.

Невдоволення проросійськими політиками у складі НОК одразу висловив президент Федерації футболу України Андрій Павелко. За його словами, в той час, як увесь світ бойкотує участь російських спортсменів у змаганнях усіх рівнів, до складу українського НОК включають осіб від проросійських політичних угруповань. І тому він вирішив вийти зі складу НОК. Таке саме рішення ухвалив і колишній головний наставник збірної України з футболу Андрій Шевченко. Він відмовився від посади віце-президента Національного олімпійського комітету України, про що заявив на своїй сторінці у Facebook.

- Найважчого часу в історії моєї країни я пишаюся поряд з Україною і допомагати всім, чим можу, заради нашої перемоги. Я вважаю почесну роботу у Національному олімпійському комітеті, розумію важливість його розвитку. У той же час, я не можу залишитися у складі НОК за такого складу. Ми платимо за свою свободу безмежно високу ціну життям найкращих українців. Мусимо бути їх гідними, – написав Шевченко.

Напередодні стало відомо, що новим головою НОК України обрано міністра спорту Вадима Гутцайта, Шевченко обійняв посаду віце-президента організації. До складу НОК України також увійшли депутати забороненої в Україні проросійської партії ОПЗЖ Григорій Суркіс та Нестор Шуфрич.