Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 квiтня
Завантажити ще

Чи продовжить «Шахтар» перемагати у Лізі чемпіонів?

Чи продовжить «Шахтар» перемагати у Лізі чемпіонів?
Фото: globallookpress.com

У середу, 14 вересня, о 19:45 за київським часом відбудеться матч другого туру групового етапу Ліги чемпіонів. Донецький «Шахтар» як номінальні господарі приймає шотландський «Селтік» на варшавському стадіоні Війська Польського. Спочатку перед першим туром групового етапу вважалося, що «Шахтар» має мінімум шансів зачепитися у квартеті F за прохід у наступну стадію турніру. Зрозуміло, що всерйоз міркувати про можливий вихід «Шахтаря» з групи, та ще й за таких обставин як мінімум надмірно оптимістично. Але результат, здобутий "гірниками" на "Ред Булл"-арені в Лейпцигу, вселяє надію на те, що підопічні Ігора Йовічевича зуміють нав'язати боротьбу черговому супернику.

Гроза Шотландії

У чемпіонаті Шотландії цій команді сьогодні просто немає рівних. 6 матчів, 6 перемог, 25 забитих м'ячів, 1 пропущений. Головний конкурент "Рейнджерс" - на секундочку, торішній фіналіст Ліги Європи - був битий з рахунком 4:0. Найбільша перемога «Селтіка» - 0:9 над «Данді Юнайтед», який нині перебуває на дні турнірної таблиці шотландської першості.

Про що це все говорить? Про те, що «біло-зелені» не зустріли жодного гідного опору на внутрішній арені. Хоча оцінювати команду за грою в домашньому чемпіонаті складно, адже розрив у класі між «Селтіком» та рештою надто очевидний.

Що ж, побачимо, як футболісти показали себе на міжнародній арені. У першому турі «Селтік» грав із чинним чемпіоном та абсолютним фаворитом групи – мадридським «Реалом». Магії домашніх трибун вистачило лише на те, щоб зіграти 0:0 перший тайм, затьмарений травмою нині найкращого гравця Європи Каріма Бензема. Однак «Реал» вийшов вельми зарядженим на другий тайм та повністю вбив інтригу, вигравши з рахунком 0:3. Вінісіус Жуніор, Лука Модріч та Еден Азар забили по м'ячу.

Підсумки статистики. "Реал" володів м'ячем 64% ігрового часу, але завдав не набагато більше ударів, 4:6 на користь іспанців. Гостроти атаки «Селтіка» не мали. Та й гра складалася так, що вони могли пропустити більше, але не забити. Нав'язати боротьбу майстерному супернику шотландці виявилися нездатними. А от «Шахтар», навпаки, розбив у першому турі з рахунком 1:4 вищу класом команду - німецький «Лейпциг». Але зробив це швидше завдяки вкрай незрозумілому стану суперника.

Посилення легіонерами

Минулого сезону «Селтік» грав у Лізі Європи. У нього в групі були «Бетіс», «Ференцварош» та «Байєр». Там у шотландців 3 перемоги та 3 поразки. Для виходу із групи цього не вистачило, з третього місця шотландці опустилися до Ліги Конференцій. Де в першому ж раунді безславно вилетіли від норвезького «Буде Глімта», програвши обидва матчі 1:3 та 2:0.

Позаминулого сезону «Селтік» теж грав у Лізі Європи і посів у групі останнє місце, чеська «Спарта», французький «Лілль» та «Мілан» дали можливість шотландцям набрати лише 4 очки.

Як бачимо, назвати «Селтік» успішним на міжнародній арені складно. Останні два сезони команда навіть не грала у Лізі чемпіонів. Домогтися помітних результатів у Лізі Європи теж не вдавалося.

Влітку «Селтік» посилився на трансферному ринку: по 7 мільйонів євро сплачено за центрального захисника Камерона Картера-Уікерса та лівого вінгера Жоту. Ще двох гравців купили у казанського «Рубіна» – Абільдгаарда (1 мільйон євро) та Хакшабановича (2,5 мільйона євро). Але сказати, що ці гравці вище за рівнем, ніж хлопці, які грають у «Шахтарі», не можна.

Ключові гравці «Селтіка» - капітан Коннор Макгрегор та воротар-ветеран Джо Харт. В атаці лідери Жота та Ліель Абада. Наші Мудрик і Матвієнко анітрохи не гірші, а може, навіть і кращі за шотландців.

Що покаже "Шахтар"?

Розгромна перемога над «Лейпцигом», швидше за все, справа випадку, ніж правило. «Бики» після цього змінили тренера і здобули переконливу перемогу 3:0 у чемпіонаті Німеччини над «Боруссією Дортмунд». У другому матчі з ними «гірникам» буде важко.

Але зараз не про нього, а про «Селтік». Шотландці виглядають не дуже вдало на виїзді в єврокубках останніми роками і стабільно програвали не найсильнішим командам на кшталт «Буде Глімта», «Мідьюланна», «АЗ» та «Бетіса». Але влітку вони все ж таки посилилися і додали у якості. Тому і в іграх на виїзді мають стати кращими.

«Шахтар» дуже складно оцінювати наразі. Занадто великий контраст між показаним у чемпіонаті України та Лізі чемпіонів. У ЛЧ «гірники» забили за один матч стільки, скільки у ЧУ за чотири! Звичайно ж, мотивація та заряд емоцій після такого успіху має працювати на «Шахтар», але легко не буде. Перед ними не кризовий «Лейпциг», а цілком стабільна та впевнена в собі команда.

Виділити фаворита у цьому матчі практично неможливо. Але можна сказати впевнено три речі: шанси на перемогу є; у цьому матчі буде дуже важко; сумнівно розраховувати на недооцінку "Селтіком" донецького "Шахтаря".

Букмекери, як і раніше, не вірять у «гірників»

Суперників "Шахтаря" знову вважають фаворитами протистояння. Але не беззастережно: на перемогу "Селтіка" дають коефіцієнт 2,18, що важко розцінювати як статус фаворита. Скоріше як статус команди, яка має шансів на перемогу трохи більше. Перемога «гірників» оцінюється у 3,3. Приблизно такі самі шанси букмекери дають на нічию – 3,65.

До речі

Востаннє шляхи «Шахтаря» та «Селтіка» перетиналися на груповому етапі Ліги чемпіонів у 2007 році. Тоді вдома, у Донецьку, «гірники» перемогли з рахунком 2:0. Але у Глазго сильнішим виявився «Селтік» - 2:1.

Також команди зустрічалися груповому етапі ЛЧ у 2004 році – у Донецьку зустріч закінчилася 3:0 на користь української команди, а у Глазго – 1:0 на користь шотландців. Проте з того часу минуло дуже багато часу, і від тих складів обох команд не залишилося жодного гравця. Тому досвід минулих матчів важко застосувати до майбутнього поєдинку.

Де і коли дивитися?

Поєдинок «Шахтар» – «Селтік» транслюватиметься офіційним транслятором єврокубків – онлайн-платформою Megogo.

У середу, 14 вересня, о 19.45 за київським часом.