Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 квiтня
Завантажити ще

Матч "Лейпциг" - "Шахтар": на перемозі "гірників" можна непогано заробити

Матч
Фото: facebook.com/fcshakhtar

Сьогодні о 22.00 на «Ред Булл Арена» у Лейпцигу свій шлях у груповому раунді Ліги чемпіонів розпочне донецький «Шахтар». Група F вже у першому турі підводить «гірників» до протистояння з другою за силою командою у цій четвірці. Тому вже в першому турі нашим слід викластися по максимуму в боротьбі за вихід у плей-офф.

Молода команда, але перспективна

Ще після жеребкування у Стамбулі стало зрозуміло – група «Шахтарю» дісталася дуже непроста. Мадридський "Реал" в особі чемпіона Європи, з яким "гірники" грають ось уже третій сезон поспіль, виглядає однозначним фаворитом. Тому перший рядок зайняти шансів мало. А значить, за друге місце, завдяки якому можна вийти із групи, розгорнеться неабияка боротьба. Тут «Шахтареві» доведеться боротися з чемпіоном Шотландії «Селтіком», який у своєму чемпіонаті виглядає грізно. І з «РБ Лейпциг» – дуже молодою командою, заснованою у 2009 році, але яка має потужне фінансове підживлення у вигляді концерну «Ред Булл» і в цілому успішно розвивається протягом останніх років.

Досвід у єврокубках у команди Доменіко Тедеско є і дуже непоганий. Починаючи з сезону 2019/20 «РБ Лейпциг» став дуже серйозним гравцем на європейській арені. Вже у першому сезоні в Лізі чемпіонів команда, тоді ще під керівництвом іншого тренера, дійшла до півфіналу турніру, поступившись лише «ПСЖ». Позаторік німці зуміли вийти з групи, де грали такі гіганти, як «ПСЖ» та «Манчестер Юнайтед», посівши друге місце. Але похід одразу обірвався в 1/8 об найпотужніший і найдосвідченіший «Ліверпуль».

Торік "РБ Лейпциг" не зумів вийти з групи, потрапивши в один квартет з "ПСЖ", "Манчестер Сіті" та "Брюгге". Клуб посів 3-є місце і далі виступав у Лізі Європи, де дійшов до півфіналу і поступився іншій шотландській команді - «Рейнджерс». Як бачимо, результати німецької команди на міжнародній арені високі. Нав'язати їм конкуренцію, тим більше у нинішньому вигляді, в якому перебуває «Шахтар», непросто.

Пропустили 9 м'ячів

Зоряних виконавців у складі «биків» достатньо. Влітку із «ПСЖ» сюди перейшов центральний захисник Абду Діалло. Лівий фланг оборони зміцнили Давидом Раумом, хоча він поки що своєю грою не вражає. Крім цього, є досвідчений Конрад Лаймер та Віллі Орбан. А головна сила цієї команди - в атаці та півзахисті. У середній лінії керують грою Дані Ольмо (він матч пропустить через травму), Еміль Фосберг та перспективний Домінік Собослай. У нападі є Тимо Вернер (найкращий бомбардир в історії клубу), який повернувся з "Челсі". Але наразі не він головна зірка, а найдорожчий гравець команди (що оцінюється ресурсом Transfermarkt у 80 мільйонів євро) – француз Крістофер Нкунку.

На папері «бики» - очевидні фаворити з великим запасом. Про це свідчать і букмекерські котирування. На перемогу німців коефіцієнт всього 1,23. Тоді як на перемогу "гірників" - аж 12,50. Внічию оцінюють у 6,90.

Але є й сумніви… Букмекери надто оптимістично оцінюють німецьку команду. На практиці у себе в Бундеслізі «Лейпциг» демонструє не найпереконливіший футбол. Лише одна перемога у 5 матчах! А 3 вересня команда Тедеско взагалі була розгромлена «Айнтрахтом» з Франкфурта з рахунком 4:0. За 5 ігор команда забила 6 м'ячів та пропустила аж 9. Для команди з такими іменами – не найкращий результат.

А що ж "Шахтар"?

«Гірники» цього літа втратили масу легіонерів. Змінився цілком і тренерський штаб. Масштаб змін у клубі величезний. Якість складу стала нижчою. У команді наразі лише три легіонери - Траоре, Лукас Тейлор та Джурашек. Але, незважаючи на це, результати у чемпіонаті України свідчать про те, що команда нехай і повільно, але набуває ігрової форми. Після нічиєї у першому турі з «Металістом 1925» є мінімальні перемоги над «Рухом».

Порівнювати силу чемпіонатів України в її нинішньому вигляді та Німеччині безглуздо, надто вже різні вагові категорії. Але єврокубки для наших команд – особливе середовище. І очевидно, що боротися за очки «Шахтар» буде. Але наскільки успішно, покаже лише сам футбол.

Матч відбудеться на стадіоні «Ред Булл Арена» в Лейпцигу.

Матч відбудеться на стадіоні «Ред Булл Арена» в Лейпцигу.

Невиразна форма "Лейпцига" дає надію

Своєю думкою про майбутній поєдинок із «КП в Україні» поділився головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков. За його словами, статус фаворита у «Лейпцигу» очевидний, але не все для німців так безхмарно, як може здатися на перший погляд.

- Справді, у «Шахтарі» відбулися великі кадрові зміни: загублені приблизно дві футбольні команди. І велике питання - наскільки Петряк, Зубков, Джурасек, Тейлор, що прийшли, та інші здатні замінити той бразильський легіон, який забезпечував «гірникам» не тільки креатив, але й оборону, - каже Артем Франков. - «Шахтар» втратив двох правих захисників – Додо пішов у «Фіорентину», а Вінісіус проданий у «Реал Мадрид Кістіллю». Пішли центральні захисники Вітао та Марлос. Втрати в центрі поля та в атаці - Педріньйо, Тете, Фернандо, Манора Соломон і так далі. Перелічувати можна дуже довго.

Фактично з того складу залишився Трубін на воротах, Степаненко в опорній зоні, центральний захисник Кривцов, який був останнім часом найчастіше запасним, та Матвієнко. Ну і подає надії Михайло Мудрик на лівому краю. Це той старий "Шахтар". Решта – це нове, включаючи штаб головного тренера.

Також, на думку співрозмовника, слід звернути увагу на співвідношення сил чемпіонату Німеччини та України. І результати «Лейпцигу», а там і півфінали Ліги чемпіонів та Ліги Європи. За «Шахтарем» подібних досягнень не значилося навіть у оптимальному складі.

- Але є нюанси, які дозволяють трохи засумніватися щодо видатних шансів «РБ Лейпцига». Насамперед це невиразна форма клубу: команда дуже важко втягується у сезон. Вона здобула єдину перемогу над «Вольфсбургом» у чемпіонаті Німеччини 2:0. А в останньому турі було винесено в одну хвіртку іншим успішним німецьким клубом «Айнтрахтом», - вважає Франков.

За його словами, якщо врахувати травми Поульсена, Клостермана, Дані Ольмо і те, що Давид Раум виглядає значно слабшим за Анхеліньо, якого чомусь обміняли в «Хоффенхайм», ще й з великою доплатою, і те, що захист у три гравці виглядає прохідним двором, а попереду Вернер та Нкунку можуть видати абсолютно безплідний матч – у «Шахтаря» у принципі з'являється надія.

- Звичайно, будь-які заочні порівняння страшенно грішать. Ми наразі взагалі не уявляємо, чого очікувати від «Шахтаря» у єврокубках. Але ми його бачили у трьох матчах чемпіонату України: нічия та дві перемоги. Команда прогресувала досить помітно під час цих ігор. У матчі з «Кривбасом» вона створила з десяток моментів для взяття воріт, але не забивала уперто, – додав Артем Франков.

Тож шанси у «гірників» є. Суперник їм дістався далеко не бездоганний.

Де дивитись?

Пряма трансляція матчу "Лейпциг" - "Шахтар" розпочнеться о 22:00 на стрімінговому сервісі Megogo.

Також показ матчу доступний на Volia TV.