Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 квiтня
Завантажити ще

Футбольний юрист: Гадаю, що санкції проти «Фенербахче» будуть значно ширшими

Футбольний юрист: Гадаю, що санкції проти «Фенербахче» будуть значно ширшими
Фото: fcdynamo.com

Поєдинок другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, де матч-відповідь грали турецький «Фенербахче» і київське «Динамо», на жаль, запам’ятався футбольній спільності не лише тим, що відбувалося на полі, але й на трибунах. На 57-й хвилині поєдинку кияни забили першими, рахунок відкрив Віталій Буяльський, на що турецькі фанати у відповідь почали скандувати ім’я президента країни-терориста Володимира Путіна.

Зрештою турки все одно програли нашим хлопцям, цей брудний прийом не допоміг їхнім гравцям у боротьбі на полі. Тренер киян Мірча Луческу на знак протесту проти такої поведінки вирішив не приходити на післяматчеву пресконференцію, яка, до речі, в рамках Ліги чемпіонів є обов’язковою частиною. Тренерові «Динамо» було вдвічі образливіше бачити і чути турецьких вболівальників, бо свого часу Луческу працював у Турції: тренував «Галатасарай», «Бешикташ» і навіть турецьку національну збірну.

На думку футбольного юриста Іллі Скоропашкіна, поведінка турецьких фанів демонструє неповагу до суперника і може мати серйозні наслідки.

 Ілля Скоропашкін. Фото: Особистий архів Іллі Скоропашкіна

Ілля Скоропашкін. Фото: Особистий архів Іллі Скоропашкіна

- Однозначно це порушення, визначене Дисциплінарним кодексом УЄФА, статтею 16 якого встановлено, що всі клуби несуть відповідальність за неналежну поведінку з боку своїх уболівальників і можуть бути піддані дисциплінарним заходам і директивам, зокрема за використання жестів, слів, предметів або будь-яких інших засобів для передачі провокаційного повідомлення, яке не підходить для спортивного заходу, зокрема провокаційних повідомлень політичного, ідеологічного, релігійного чи образливого характеру (пункт «е» ст. 16). Санкції за таке порушення передбачають покарання у вигляді фінансового штрафу на клуб у розмірі 10 000 євро за перше порушення та 15 000 євро - за друге, - цитує кодекс Ілля Скоропашкін.

Також можливе застосування додаткових санкцій в залежності від рішення дисциплінарних органів УЄФА.

- Поведінка вболівальників «Фенербахче» поєднувала в собі не лише провокативні дії, які не підходять до спортивного заходу, а була грубим проявом неповаги до суперника, держава якого наразі перебуває у стані повномасштабної війни з агресором під керівництвом Путіна. Гине мирне населення, руйнується соціальна інфраструктура внаслідок регулярних бомбардувань тощо.. І підтримка таких злочинних дій – неприпустима. Тому, вважаю, санкції будуть значно ширшими і можуть включати також дискваліфікацію стадіону та/або проведення декількох наступних матчів без вболівальників, - вважає юрист.

Одна справа - спортивне суперництво та вболівання, а інша справа - підтримка тероризму та особливо Путіна, який очолює державу-терориста, до якої світовою спільнотою запроваджено санкції.

- Клуб «Фенербахче» має нести відповідальність за дії своїх вболівальників, оскільки не забезпечив належну їхню поведінку під час матчу, не провів достатню роботу в цьому напрямку, - додав Ілля Скоропашкін.

Сподіваємось, що санкції до клубу «Фенербахче» будуть доволі жорсткими для уникнення у подальшому вчинення подібних дій вболівальниками суперників українських команд.