Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
28 березня
Завантажити ще

Чим запам'ятався Де Дзербі: виграв Суперкубок України, був першим у чемпіонаті, зазнав невдачі у єврокубках

Чим запам'ятався Де Дзербі: виграв Суперкубок України, був першим у чемпіонаті, зазнав невдачі у єврокубках
Фото: прес-служба Шахтаря

Роберто Де Дзербі та клуб ухвалили взаємне рішення про завершення співпраці. Разом з італійським фахівцем клуб залишає і італійський тренерський штаб в особі Давіде Поссантіні, Вінченцо Терези, Маркаттільйо Маркаттильї, Агостіно Тібауді, Мікеле Каваллі, Джорджіо Б'янкі та Паоло Б'янко.

Можна бути впевненим - якби не війна, співпраця донецького клубу з молодим італійським фахівцем тривала б і надалі, Де Дзербі був вкладенням на довгі роки. Щонайменше тому, що його контракт був підписаний на 2 сезони з опцією продовження на ще один сезон.

Складнощі в єврокубках та перемоги на внутрішній арені

Містер очолив команду 25 травня 2021 року і тим самим став 34-м тренером в історії клубу. Він приходив у клуб із доволі амбітними планами. Від нього чекали насамперед єврокубкових успіхів, адже успіхи на внутрішній арені до цього часу вже стали справою звичною.

Де Дзербі показував у «Шахтарі» яскраві та неоднозначні результати: 30 матчів, 20 перемог, 5 нічиїх, 5 поразок за загальної різниці забитих та пропущених 64-24. Під керівництвом Роберто Де Дзербі гірники зуміли пробитися до групового етапу кваліфікації Ліги Чемпіонів. Донеччани потрапили до дуже складної групи з міланським «Інтером», сенсаційним молдавським «Шерифом», який тоді вів український тренер Юрій Вернідуб, і з мадридським «Реалом», який став зрештою переможцем турніру і найсильнішою командою Європи. У тій групі «Шахтареві" довелося несолодко: у першому ж турі програли на виїзді 2:0 «Шеріфу». Далі була обнадійлива нульова нічия з «Інтером». Після чого приголомшлива поразка 0:5 від «Реала» вдома. На виїзді іспанці перемогли знову, але вже скромніше - 2:1. Потім була поразка від «Інтера» 2:0 та 1:1 із «Шерифом» вдома. За підсумком клуб фінішував у групі з 2 очками в активі та 2 забитими голами, що дало в результаті лише останнє місце та позбавило «Шахтар» звичної путівки до Ліги Європи.

Оцінювати такий результат у єврокубках складно: команда була прийнята новим тренером, зайшла в активну фазу перебудови і потрапила до групи із досвідченим «Інтером» та вбивчим «Реалом», притому що ще на початку сезону «Шахтар» втратив свого головного новачка та посилення трансферного вікна – Ласина Траоре отримав тяжку травму й вибув до кінця сезону. До речі, саме Траоре поки що єдиний легіонер у складі «Шахтаря», хто проводить передсезонну підготовку разом із клубом. Решту активно продають.

Але, незважаючи на непрості обставини, Де Дзербі навіть встиг записати собі в актив трофей. Він виграв Суперкубок України, обігравши 3:0 вічного конкурента в особі "Динамо" Київ. Та й на момент зупинки Чемпіонату України справи у Містера йшли непогано: клуб йшов на переможній серії довжиною у 8 матчів і був лідером у таблиці з 47 очками, а ще продовжував свій шлях у Кубку України.

З приходом війни Де Дзербі залишився тренувати «Шахтар» та провів із командою серію благодійних матчів у рамках Shakhtar Global Tour for Peace. І ось була далі ця заява про звільнення.

Що далі?

Приходив Де Дзербі до «Шахтаря» з італійського «Сасуоло» - міцного середняка з гарним володінням м'ячем, але недостатньо гарною фантазією в атаці. Таким, до речі, його клуб і залишився: без Де Дзербі «Сасуоло» краще не став, але й не зменшив.темп. Команда цього року фінішувала 8-ю у Серії А.

Що стосується самого Де Дзербі, ще місяць тому повідомлялося про те, що він на той момент не прийняв для себе рішення йти. Нібито чекав на розвиток подій. Хоча вже тоді були чутки про предметний інтерес до коуча з боку турецького «Галатасарая». Турки навіть були готові виписати йому солідний трансферний бюджет для посилення команди в літнє трансферне вікно. Але Де Дзербі - особистість амбітна, тож сумнівно, що турецький чемпіонат - це те, на що він буде згоден. Притому що ще наприкінці квітня почали з'являтися чутки, що в італійському фахівцеві зацікавлені в «Наполі». А «Наполі» - один із грандів італійського футболу, тож таке рішення виглядало б набагато логічніше для італійця.

Роберто Де Дзербі дуже молодий за тренерськими мірками, йому лише 43, і в його кар'єрі ще буде багато цікавих пропозицій. Сумнівно, що в такому віці він наважиться бути цілий сезон у простої разом зі своїм штабом.

Хто очолить «Шахтар»? Клубу доведеться знову вибудовувати свою стратегію наново, як і у 2014 році. І досвід тих років може допомогти клубу пройти трансформаційний період ефективніше і швидше, ніж це зроблять інші українські команди, які не мають такого сумного досвіду. Але хто стане тренером? Відповіді, схоже, поки що немає. Генерального директора «Шахтаря» Сергія Палкіна запитували про це на початку літа, щоправда, тоді озвучили й імена кандидатів в особі Де Дзербі та легенди клубу Даріо Срни. Тоді однозначної відповіді це питання не було.

- Це питання відкрите, - коротко відповів тоді Сергій Палкін.

Приблизно у той же час хорват Срна висловив свою згоду щодо того, що він готовий очолити команду.

- Всі знають, що я людина «Шахтаря». Навіть якщо доведеться їздити за кермом автобуса "Шахтаря", то я буду. Якщо потрібно, щоб я став тренером "Шахтаря", то немає проблем. За клуб я на все готовий, - відповів тоді директор клубу з футбольних питань Даріо Срна.

При цьому хорват додав, що ключове рішення - за президентом футбольного клубу Рінатом Ахметовим. І так воно і буде – доля клубу наразі у руках президента.

Так чи інакше, а «Шахтар» має цього сезону грати в Лізі Чемпіонів. І для цього потрібно незабаром розгортати підготовчий процес до початку сезону. Затягувати з ухваленням рішення про те, хто далі поведе за собою команду, швидше за все, не будуть. Тому вже в осяжній перспективі ми дізнаємося ім'я нового головного тренера «Шахтаря», якому доведеться кинути виклик масі труднощів, створених війною.