Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
15 квiтня
Завантажити ще

Знаменита українська бігунка розповіла, як отримувала побажання смерті від росіян

Знаменита українська бігунка розповіла, як отримувала побажання смерті від росіян
Фото: noc-ukr.org

Титулована українська легкоатлетка Ганна Рижикова на своїй шкурі зазнала ставлення російських та спортсменів, а також звичайних людей до війни в Україні та до тих, хто не боїться називати речі своїми іменами. Бігуна, яка не посоромилася відкрито говорити про російську агресію, зіткнулася з хвилею хейту від колег із РФ, аж до побажань смерті. Про це спортсменка розповіла 5 травня у інтерв'ю Федерації легкої атлетики України.

- Коли розпочалася повномасштабна війна, у перші дні з Росії мені написав один спортсмен. Сказав, що розуміє, що відбувається, але боїться за свою сім'ю, тож не може робити жодних заяв чи протестів, що все це не допоможе, бо проти політики неможливо йти.

І тут я зрозуміла, як ми різні. Українці завжди відстоюють свої права та свободи – як у житті, так і у спорті.

Тепер я впевнена, що ніхто з українців у їхній бік навіть не погляне. Якими б хорошими людьми вони не були, і як би нам не співчували, але вони спортсмени, а отже, лідери думок. І вони при цьому мовчать, – згадує вона.

При цьому Рижикова каже, що деякі білоруси виступали на підтримку України.

– З Білорусі є кілька спортсменів, які відкрито підтримують Україну. Два роки тому вони виступили проти режиму Лукашенка, дехто навіть був змушений покинути країну, - каже бігунья.

Тим часом від росіян вона отримала переважно негативні звернення.

- Насправді від росіян я отримала багато повідомлень, але не зі словами підтримки, а зі зворотним змістом. У перші дні я виставила пост, який навіть не був надто агресивним, зате на мене стільки вилилося. Так, саме від спортсменів. Я навіть не знала, що стільки людей мене знайде в інстаграмі. Тоді зрозуміла, як там все сумно.

Ми, як і всі, у перші дні намагалися показати правду, розповісти, що відбувається, хотіли достукатися до людей, які нам ніби мають довіряти, адже ми змагалися на одних стадіонах.

Ми намагалися донести до всіх, що в нас війна. У відповідь з боку Європи та світу отримали шалену підтримку, а з боку Росії зустрічали слова про те, що це все вигадка, що звичайні люди нічого не можуть зробити або отримували побажання смерті. Це просто дикість, – сказала Рижикова.

Незважаючи на негативний досвід, у Ганни в цілому з'явилося усвідомлення того, що спорт об'єднує людей у таку спільноту, де всі (крім російських і більшість білоруських спортсменів) готові допомогти один одному, коли трапляється лихо.

- У мене було безліч пропозицій про допомогу від атлетів, які виходили зі мною на доріжку максимум раз і раніше хіба що віталися. Вони, не роздумуючи, запрошували до себе додому і готові були прийняти мене з сім'єю під дахами власних будинків у будь-який час, щоби ми були в безпеці, - каже українка.

Ганна Рижикова - українська легкоатлетка, що спеціалізується на бігу на дистанції 400 метрів із бар'єрами, також виступає в естафеті 4х400 із бар'єрами. 32-річна спортсменка родом із Дніпра. На Олімпійських іграх 2012 року у Лондоні вона посіла третє місце в естафетному бігу 4х400 м, неодноразовий переможець та призер чемпіонатів Європи.