Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Українського хокеїста на рік дискваліфіковано за прояв расизму під час матчу

Українського хокеїста на рік дискваліфіковано за прояв расизму під час матчу
Фото: instagram.com/a.deniskin11

Міжнародна федерація хокею винесла рішення у справі форварда «Кременчука» Андрія Денискіна. ІІХФ на рік усунула хокеїста від змагань, санкціонованих Міжнародною федерацією хокею. Нападник дискваліфікований за прояви расизму на адресу екс-гравця "Донбасу" Джейлена Смерека під час матчу УХЛ 26 вересня 2021 року. Про це йдеться 22 лютого на сайті організації.

Денискін вже відбув 13-матчеву дискваліфікацію в УХЛ, але Міжнародна федерація назвала це покарання недостатнім.

"Расистським жестам, коментарям чи діям абсолютно немає місця у хокеї або будь-де", - сказано у заяві.

Дії Денискіна абсолютно неприйнятні та неприпустимі. Незважаючи на те що він уже відбув відсторонення від участі у тринадцяти іграх своєї команди,  комісія визначила, що потрібен ще один період усунення», – сказав президент ІІХФ Люк Тардіф.

26 вересня під час матчу регулярного чемпіонату УХЛ між «Кременчуком» та «Донбасом» Андрій Деніскін зобразив чистку та поїдання банана. Жест був адресований темношкірому захисникові «Донбасу», американцеві Джейлену Смереку. Денискіна видалили до кінця гри.

Того ж дня Денискін вибачився на своїй сторінці в Інстаграмі. 28 вересня він заявив в інтерв'ю прес-службі УХЛ, що розлютився після того, як стався напад на воротаря. Гравець заступився за одноклубника, почалася бійка, під час якої Денискіна "сильно образили словесно зі сторони". На емоціях і зробив “цей негарний жест”. Расистом себе хокеїст не вважає. Гравець «Кременчука» розповів, що йому довелося закрити Інстаграм, оскільки громадська думка “переросла у погрози”.

Головний тренер ХК «Донбас» Павло Мікульчик після інциденту повідомляв, що Джейлен Смерек "перебуває у пригніченому стані". Потім американський захисник заявив, що відмовляється виступати за "Донбас", поки Денискіна не буде виключено з УХЛ. Цього не сталося - гравець отримав лише 13 матчів дискваліфікації (за схемою 3+10: штрафник міг "викупити" більшу частину "строку", заплативши лізі штраф-компенсацію, але не став цього робити), і американець у жовтні залишив Україну, розірвавши контракт з донецьким клубом за взаємною згодою.