Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Підсумки Олімпіади для України: феномен Абраменка та лідерство у допінг-скандалах

Підсумки Олімпіади для України: феномен Абраменка та лідерство у допінг-скандалах
Фото: НОК України

Другу Олімпіаду поспіль біатлоністи без медалей

На жаль, найбільш медаленосний для України вид спорту біатлон, як і в Пхьончхані, приніс одні розчарування. Найвищий результат у Пекіні показала біатлоністка Юлія Джима. У мас-старті вона стала сьомою, причому була найкращою на стрільбищі, проте досить багато програла ходом.

Але найкращу все ж таки швидкість олімпійська чемпіонка Сочі-2014 видала у спринтерських перегонах на 7,5 км. Джима йшла у лідерах, але зробила вкрай прикрий промах на останньому рубежі, який відкинув її на фініші на восьме місце.

Інша наша олімпійська чемпіонка Сочі-2014 Валентина Семеренко виступила вкрай невдало та достроково покинула Пекін.

Спочатку Валентина Семеренко провалила змішану естафету, а потім знялася з індивідуальних перегонів. Вона виконала першу стрілянину лежачи без промахів, у стрільбі стоячи припустилася однієї помилки, після чого відчула нездужання і знялася з гонки. Жарти з горами погані, розповідала нам її колега Олена Петрова.

Для Валі це була п'ята Олімпіада та друга невдала. Дуже багато питань постає до головного тренера жіночої збірної до Уроша Велепця, який спочатку обрав Семеренко, а не Меркушину на Олімпіаду. Настя все ж таки приїхала до Пекіна і показала, що була в кращій формі, ніж титулована Семеренко. Та й за результатами взагалі була другою у команді серед дівчат.

Через ковід не змогла виступити в Пекіні Дар'я Блашко, а Олена Білосюк (Підгрушна) відновилася лише до останніх естафетних перегонів, які Україна теж "щасливо" завалила.

У чоловіків найкращий результат на Олімпіаді показав чемпіон світу Дмитро Підручний, який зайняв у спринті та перегонах переслідування 13 місця.

Джима показала найкращі результати серед українських біатлоністів, двічі потрапивши до топ-10. Фото: НОК України

Джима показала найкращі результати серед українських біатлоністів, двічі потрапивши до топ-10. Фото: НОК України

Реноме України знову рятує фристайліст Олександр Абраменко

Ігри у Пекіні завершилися для нас цілком очікувано. Свою медаль ми взяли та завоювали її там, де й чекали.

Тільки думалося, що її завоює або Анастасія Новосад, або збірна в командних змаганнях з акробатики. Справа в тому, що протягом усього сезону Абраменко не виходили стрибки і він навіть близько не підбирався до трійки призерів. Мало того, він влітку хотів завершити кар'єру, але його переконав залишитись головний тренер команди Енвер Аблаєв.

В результаті Абраменко став єдиним українським спортсменом, який завоював нагороди на двох зимових Олімпійських іграх. Він також став другим спортсменом в історії України, якому вдалося завоювати понад одну нагороду на зимових Олімпіадах. Раніше це вдалося Віті Семеренко, яка на Іграх у Сочі-2014 завоювала золото в жіночій естафеті та бронзу в спринті.

Що найпарадоксальніше, Абраменко ніколи не вірив у себе.

- Займаючись все своє життя спортом, ніколи не вірив у себе. Завжди думав, що я серед найгірших. У період своєї спортивної кар'єри я досяг технічного успіху, але не міг це прийняти в умі.

Не міг повірити, що можу бути найсильнішим. Отже, виходжу на старт і суперничаю не із суперником, а із собою. Тому моя медаль – це підтвердження того, що я переміг себе. Мої сумніви, комплекси.

Я радий, що впорався з собою. Переконаний, що кожному потрібно як у житті, так і у спорті вірити в себе, йти до своєї мети, зізнався спортсмен після церемонії нагородження.

Вкрай прикро за Анастасію Новосад, яка їхала за медаллю до Пекіна, але так і не змогла виступити на Олімпіаді через коронавірус. Прикро подвійно за Настю, бо це друга поспіль Олімпіада, яку вона пропускає. У Пхьончхан-2018 вона не поїхала через незаплановану вагітність.

Олександр Абраменко злетів на перше місце серед українських медалістів на зимових ОІ. Фото: НОК України

Олександр Абраменко злетів на перше місце серед українських медалістів на зимових ОІ. Фото: НОК України

Іван Ковбаснюк показав другий найкращий результат в історії українського гірськолижного спорту

У захоплюючому вигляді програми гірськолижного спорту - комбінації - 28-річний спортсмен із Закарпаття фінішував на 14-му місці.

Це другий найкращий результат в історії незалежної України після 12 місця Миколи Скрябіна на Іграх у Нагано-1998 (теж у комбінації). Для наших реалій це космічний результат. До цього Ковбаснюк на чемпіонатах світу лише раз увійшов до тридцятки найсильніших (на ЧС-2021 у слаломі став 30-м).

Цікаво, що Іван хотів стати боксером, а не гірськолижником, про що розповідав нам в інтерв'ю.

- Мені багато хто казав, що я не той вид спорту обрав. Але в нас у Ясинях не було секції боксу. У дитинстві хокей дуже подобався. Це така справжня чоловіча гра. Але якби були секції, гадаю, вибрав би бокс. У слаломі часто отримував стільки травм – і ніс ламав, і зуби вибивав. Тримаю удар добре. В очах темніє, а я далі спускаюся.

Гірськолижник Іван Ковбаснюк посів найвище 14 місце у комбінації. Фото: НОК України

Гірськолижник Іван Ковбаснюк посів найвище 14 місце у комбінації. Фото: НОК України

Дві українські спортсменки попалися на допінгу

Поки весь світ обговорював допінг-скандал російської фігуристки Камілі Валієвої (який трапився ще до Олімпіади), українські спортсменки – лижниця Валентина Камінська та перша бобслеїстка в історії України Лідія Гунько – також були викриті у використанні заборонених препаратів.

Найсумніше у всьому цьому, навіщо взагалі використовувати допінг, якщо Камінська, наприклад, фінішувала у двох особистих перегонах на 70-му та 79-му місці, а Гунько завершила змагання у монобобі на останньому 20-му місці?

Взагалі, Олімпіада для українських спортсменів склалася так, що якби медалі видавали за місця з кінця, то наша збірна йшла б серед лідерів. Антон Корчук посів останнє місце у стрибках із великого трампліну, Іван Шмуратко – останній у чоловіків у фігурному катанні, як і остання наша збірна у командних змаганнях. Шорт-трекісти Олег Гандей та Уляна Дуброва показали другі місця з кінця на дистанції 500 метрів та 1500 метрів відповідно. У лижному та санному спорті наші спортсмени теж пленталися у хвості. Все дуже гнітюче, насправді.

Повертаючись до теми допінгу, лижниця Камінська одразу оголосила про завершення кар'єри. А ось за Гунько став виправдовуватися тренер збірної України зі скелетону та бобслею Михайло Гераскевич, батько Владислава Гераскевича, котрий у скелетоні посів 18 місце.

- Звідки це взялося? Цю речовину таку саму, яку в нашому олімпійському селищі 7 лютого знайшли в іранського гірськолижника. Між 10 та 14 лютого Ліда вживала м'ясо перед змаганнями, – розповів Гераскевич-старший.

У зразку спортсменки виявили метаболіти дегідрохлорметилтестостерону - речовини з групи андрогенних анаболічних стероїдів.

Тепер їй загрожує бан на 4 роки, а над Україною нависли свинцеві хмари -  на наступній Олімпіаді ми можемо виступити без прапора та гімну.

Справа в тому, що ще до старту Олімпіади в Токіо Україну накрила хвиля позитивних допінг-тестів олімпійського чемпіона Ріо-де-Жанейро-2016 Олега Верняєва, важкоатлета Дмитра Чумака, бронзового призера чемпіонату світу в спортивній ходьбі Ігоря Главана, боксера Євгена Барабанова, триатлоністки Юлії Єлістратової, легкоатлетів Михайла Гаврилюка (метання молота), Назара Коваленка (спортивна ходьба) та бігунки Наталії Пироженко-Чорномаз.

В результаті було звільнено у повному складі керівництво Національного антидопінгового центру України (НАДЦУ). За відкриту та пряму співпрацю з WADA найжорсткіших заходів поки що вдавалося уникнути, хоча ми вже в Токіо могли виступити під абревіатурою як ОКР.

Ось такі невтішні результати. Хоча, звичайно, бувало і гірше. На двох Олімпіадах – у Солт-Лейк-Сіті-2002 та Ванкувері-2010 – ми взагалі не брали медалей.

Не обійшлось і без негативу. Лідія Гунько (на фото) та Валентина Камінська здали позитивні допінг-проби. Фото: НОК України

Не обійшлось і без негативу. Лідія Гунько (на фото) та Валентина Камінська здали позитивні допінг-проби. Фото: НОК України