Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
4 травня
Завантажити ще

Допінг-скандал із фігуристкою Валієвою: МОК оскаржить її допуск до Олімпіади після проваленого тесту

Допінг-скандал із фігуристкою Валієвою: МОК оскаржить її допуск до Олімпіади після проваленого тесту
Фото: instagram.com/kamilavalieva26

Міжнародний олімпійський комітет оскаржить у Спортивному арбітражному суді скасування усунення російської фігуристки Каміли Валіїєвої від Олімпіади в Пекіні. Про це повідомило Міжнародне агентство допінг-тестування. Воно також офіційно підтвердило, що у допінг-пробі Валієвої знайшли заборонену речовину триметазидин.

ITA повідомило, що 25 грудня Російське антидопінгове агентство (РУСАДА) взяло допінг-пробу у Валієвої під час чемпіонату Росії з фігурного катання. 8 лютого лабораторія Всесвітньої антидопінгової агенції у Стокгольмі повідомила, що у пробі знайшли заборонену речовину триметазидин (раніше про це повідомлялося лише неофіційно).

РУСАДА тимчасово усунула Валієву від усіх спортивних змагань, включаючи Олімпіаду. Фігуристка заперечила це рішення у дисциплінарному комітеті РУСАДА. 9 лютого комітет скасував тимчасове усунення фігуристки. Мотивування цього рішення поки що не розкрито.

ITA повідомило, що питання про усунення спортсменки було у компетенції РУСАДА, оскільки проба була взята не в період Олімпійських ігор. Але МОК має право опротестувати це рішення та вирішив цим правом скористатися.

Виїзна панель CAS (спортивний арбітражний суд у Лозанні) розгляне справу Валієвої найближчим часом, оскільки 15 лютого спортсменка має брати участь у змаганнях з одиночного фігурного катання серед жінок. Рішення про те, чи російські фігуристи отримають золото за командні змагання, які пройшли 7 лютого і в яких брала участь Валієва, буде винесено пізніше.

У свою чергу Олімпійський комітет Росії заявив, що «з урахуванням того, що позитивна допінг-проба спортсменки була взята не під час Олімпійських ігор, результати спортсменки та результати командного турніру під час Олімпіади не підлягають автоматичному перегляду». ОКР також підкреслив, що допінг-проби, взяті у Валієвої у січні 2022 року та під час Олімпіади, дали негативний результат.

Раніше в іміджевий скандал, пов'язаний з Камілою Валієвою, потрапила збірна України з фігурного катання. Прокат російської фігуристки настільки вразив колег-спортсменів, що всі збірні аплодували, а українці ніяк не відреагували.