Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
26 квiтня
Завантажити ще

"Ковідна" Олімпіада: Китай продовжує дотримуватись жорстких правил карантину

Фото: facebook.com/namila0910

Через жорсткі заходи безпеки спортсмени та глядачі змагань не контактують із зовнішнім світом, пересуваючись лише у «бульбашках» Олімпійського селища - з готелів до автобусів і назад.

Зовнішній світ намагається зберегти видимість колишнього життя, але доки тривають Ігри – життя в Пекіні підпорядковане їхнім жорстким правилам. Навіть Місячний Новий рік, Свято Весни проходить хоч і галасливо-весело-яскраво, але все ж таки не так, як раніше. Людей поменшало – це одразу впадає у вічі. Багато хто знаходиться вдома - чи то на самоізоляції, чи то зі страху заразитися.

- Влада показує дуже низьку статистику зараження і смертності від коронавірусу, і ми в це загалом віримо. Карантинні заходи тут радикальні. Якщо у багатоквартирних будинках є хворі – закривають будинки та цілі житлові комплекси. У мене так друзі вклепалися - коронавірус був виявлений у стічних водах з їхнього ЖК у Пекіні. Усі мешканці перебувають у будівлі, ніхто не виходить, біля під'їзду чергують поліція та медики. Тести всі здають щодня. Людей мали випустити ще вранці у вівторок, але за ніч у десяти людей виявився позитивний результат тесту. Тому будівлю закрито ще на добу, - розповів наш земляк, який живе в Китаї, Леонід. – Ніхто не страждає, у всіх є запаси в холодильниках, працюють постачальники їжі, мешканці дисципліновано сидять по своїх квартирах, дивляться Олімпіаду та продовжують відзначати Новий рік.

На карантин – цілими містами

Уряд Китаю закликає громадян обмежити спільні заходи до двох осіб (до цього можна було збиратися вчотирьох) і не виходити на вулицю без необхідності. Чиновники напирають на те, що систему охорони здоров'я не слід перевантажувати хворими на легкі або середні симптоми ковіда, а залишити місця для тяжкохворих.

Спалахи захворюваності фіксуються у китайських будинках для людей похилого віку і серед учасників сімейних зборів, де було більше чотирьох осіб. Розпорядження про домашні карантини припускають 14-денну самоізоляцію для тих, хто близько контактував із зараженими, і 4-денну – для тих, хто "контактував з контактами".

А одне місто взагалі відправили на карантин повністю – йдеться про Байсе, в якому живуть понад 3,5 млн людей. Щоправда, поняття міста в Китаї ширше, ніж ми звикли, це радше округ з повітами та районами. Так от, усі жителі Байсе від початку цього тижня перебувають на домашньому карантині, щоб заблокувати поширення коронавірусу. Припинено всі міжміські та міські перевезення, всі навчальні заклади закрито. Працюють лише лікарні, аптеки, деякі супермаркети та ринки з предметами.

Медикам навіть вдалося встановити людину - першого підтвердженого пацієнта з коронавірусом, від якого потягнулися ланцюжки заражень. Він побував у гостях у рідні в сусідній провінції, повернувся додому і не раз відвідував вечірки та збори в Байсе незважаючи на попередження влади. Тож не всі китайці дисципліновані та слухняні.

Тут свої, незвичайні для нас святкові прикраси. Фото: facebook.com/namila0910

Тут свої, незвичайні для нас святкові прикраси. Фото: facebook.com/namila0910

Порожні аеропорти, але забиті людьми ковзанки

У Китаї, звичайно, подекуди можна побачити апокаліптичну картинку. З одного боку, новорічні барвисті гуляння, з іншого – напівпорожній аеропорт, порожні злітно-посадкові смуги, тихі термінали… Люди якщо й є, то вони одягнені у захисні костюми – страшне видовище. На час Олімпіади Пекін не приймає іноземних рейсів, окрім як зі спортсменами-учасниками, а прибулих одразу відвозять до Олімпійського селища. Після тестування, зрозуміло.

Містяни, яких не закрили на карантин, намагаються провести ці дні якомога повніше і при цьому безпечно. Після того як організатори Білої Олімпіади доповіли, що за час підготовки до заходу зацікавили зимовими видами спорту 300 млн осіб, інтерес до такого проведення часу не згас. Навпаки, це спонукало внутрішній туризм, і китайці бронюють зимові туристичні пакети, а гірськолижні курорти не встигають видавати лижі та сноуборди всім охочим.

- Ми нікуди не їздили, але із задоволенням пішли на ковзанку – на озеро Шичахай, яке знаходиться у центрі Пекіна. Ми каталися на ковзанах, хтось - на санках, а ще китайці мають спеціальні візки для ковзанок. Народу було багато, але всі тримали дистанцію, не знімали маски, загалом ми отримали задоволення. Ще й погода порадувала: хоч і прохолодно, але визирнуло сонце, - поділився враженнями українець Леонід, який живе в китайській столиці.

У Піднебесній продовжують святкувати свій Новий рік. Фото: facebook.com/namila0910

У Піднебесній продовжують святкувати свій Новий рік. Фото: facebook.com/namila0910

Маски як само собою зрозуміле

Незважаючи на огорожі, виділені смуги дорожнього руху для проїзду олімпійців та учасників Ігор, обмеження та попередження, китайці намагаються зберегти темп та смак до життя. Так, на вулицях не так багато людей, як завжди, але можна ходити до магазинів, замовляти столик у ресторані та їхати в автобусі у гості. У країні повністю (двома дозами) вакциновано 85% населення (1,2 млрд осіб), бустерну дозу отримав 331 млн осіб (23% населення). Але навіть за таких показників китайці заражаються і хворіють.

- При цьому я не чув про ковід-дисидентів та антиваксерів з числа китайців. Якщо хтось обурюється, це тільки з приїжджих. Активно щепилися китайці перед Новим роком – це ж сімейне свято, треба їхати до родичів, отже, треба максимально убезпечити себе та їх. Але в Китаї хороша система відстеження контактів заражених, тому ланцюжок заражень швидко переривають, ізолюючи носія. Маски - це, зрозуміло, вже невід'ємна частина нашого життя, побачити китайця без маски - це рідкість, - продовжує розповідати Леонід. - Політики запровадили принцип «нульової толерантності» до коронавірусу. Щойно позитивний тест – одразу карантин. Так, тут стежать, контролюють, вживають заходів. Країна така, що вдієш... Але всі живуть, радіють життю, навчаються, працюють, одружуються, дітей народжують - Олімпіада мине, а все залишиться.