Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
2 травня
Завантажити ще

Китайський Новий рік: червоний, гучний та дуже символічний

Китайський Новий рік: червоний, гучний та дуже символічний
Фото: PublicDomainPictures від Pixabay

Якщо ми «відстрілялися» хлопавками та олів'є в ніч із 31 грудня на 1 січня, то китайці свій Новий рік ще готуються зустрічати – він настане 1 лютого. «КП в Україні» розпитала жителя Китаю, як вони зазвичай зустрічають це свято, - може хтось і в Україні захоче відзначити настання року Тигра…

Генеральне прибирання та червоні ліхтарі

Наші довгі новорічні вихідні порівняно з китайськими – дитячий белькіт. За традицією Китай гуляє Новий рік більше двох тижнів. Цього року відзначати почнуть з 31 січня (напередодні Нового року) та аж до 16 лютого, до Свята ліхтарів. Офіційні вихідні тривають тиждень – з 31 січня до 6 лютого.

А розпочинається підготовка до свята тижні за два. Китайці зі всього світу прагнуть потрапити додому до 30 січня, адже Новий рік прийнято зустрічати із сім'єю.

- Ви не уявляєте, що коїться в містах: на вулицях повно народу, транспорт забитий, у торгових центрах і супермаркетах – тисняви та черги. Про коронавірус у ці дні ніхто, напевно, і не думає, - розповів студент із Китаю Хун Лін. – Китайці до блиску «генералять» свої будинки, викидають непотрібні речі, закуповуються на кілька днів, бо у новорічні свята практично все закрито, працюють лише поодинокі магазини. Також Новий рік у Китаї називають "Свято весни" (Чуньцзе).

Після такої «підготовки до підготовки» святкування китайці починають прикрашати свій будинок та вулицю. Головний колір свята – червоний, тому червоних китайських ліхтарів на будинках не порахувати.

- Ще біля входу праворуч і ліворуч від дверей ми вішаємо написи на червоному папері, це побажання щастя та процвітання. Так роблять не лише жителі у своїх будинках та квартирах, а й в організаціях, в установах. Наприклад, так завжди оздоблюються банки, магазини. Червоний колір у нас вважається щасливим і відганяє злих духів. Цього року ще буде багато зображень та фігурок Тигра, бо рік саме його, – розповідає мешканець Пекіна.

Червоні ліхтарі безумовний святковий атрибут. Фото: facebook.com/namila0910

Червоні ліхтарі безумовний святковий атрибут. Фото: facebook.com/namila0910

Пельмені замість олів'є

Напередодні Нового року магазини та всі заклади закриються у середині дня – співробітники поспішають додому на святкову вечерю. Як уже було сказано, новорічна святкова вечеря – це для китайців святе. За столом збираються всі покоління сім'ї, вважається, що й  предки заглядають у ці передноворічні години на вогник. Втім, святкові столи накриватимуться щовечора до 16 лютого.

- Якщо ви не уявляєте свій стіл без салату «олів'є» або «оселедця під шубою», то традиційні страви китайського столу на Новий рік – це страва з риби та пельмені (цзяоцзи). Причому пельмені має ліпити вся сім'я за добу до Нового року і з'їсти їх потім треба якнайбільше – тоді в новому році ти заробиш більше грошей. А риба – тому що у китайській мові слова «риба» та «достаток» звучать однаково, і всі вірять, що вживання риби принесе в новому році достаток всього доброго, - каже наш китайський співрозмовник.

Рибу готують на пару, і в основному це короп, сом чи карась. Рибне блюдо їдять наприкінці святкової вечері, причому ставлять на стіл не абияк, а головою до найшанованіших гостей. Вони і починають їсти рибу першими. Ті, на кого дивляться голова та хвіст риби, мають разом випити на вдачу.

Також на столах китайців у Новий рік будуть традиційні рисові кульки, які жителі Піднебесної із задоволенням уплітають щодня святкування, багато локшини, що символізує довголіття, та фрукти золотистого кольору – символ багатства (це можуть бути і звичні на нашому новорічному столі апельсини та мандарини).

Новорічні пельмені – головне блюдо на святковому столі. А традиційна приправа до це часник, замочений в оцті. Фото: facebook.com/namila0910

Новорічні пельмені – головне блюдо на святковому столі. А традиційна приправа до це часник, замочений в оцті. Фото: facebook.com/namila0910

Червоний конверт «під ялинку»

За кілька годин до новорічної півночі китайці дарують один одному подарунки. Найпопулярніший презент – червоний конверт із грошима, який називається хунбао. Його дарують і дітям, і батькам, і друзям, а керівництво компаній вітає своїх співробітників. При цьому найважливішим у подарунку хунбао вважається саме конверт, а не вміст. Відкривати його при дарувальнику вважається неввічливим. Скільки покласти грошей – кожен вирішує сам. Зазвичай дорослим дарують юані в еквіваленті 100-300 доларів, дітям – від 5 до 20 доларів.

Зараз, через те, що зустрічі зі знайомими можуть бути обмежені карантинними заходами, можна передавати їх через програму в популярному китайському месенджері WeChat.

- Після вручення подарунків та всіх церемоній усі сідають дивитися святковий гала-концерт по телебаченню, це теж така традиція. Спати ніхто не лягає, інакше у новому році не буде вдачі. А опівночі починають запускати феєрверки і петарди, і це схоже на безперервні вибухи. Запускають феєрверки майже цілий день до пізнього вечора, – розповідає Хун Лін. – Якщо дозволяє погода, сім'ї виходять погуляти на свіжому повітрі, але загалом перший день Нового року – це продовження застілля, феєрверки та ТБ. У містах проходять масові гуляння, проводяться паради, відкриті ярмарки і храми, куди китайці поспішають вклонитися предкам і помолитися за щастя цього року.

Гуляти так гуляти

У наступні два дні китайці їздять до своїх родичів, відпочивають та гуляють. У країні закриті практично всі установи, хіба що пара незламних супермаркетів продовжують робити виторг. Ще день-другий, щоб прийти до тями, і на шостий день нового року багато жителів Китаю виходять на роботу. Але свята продовжуються ще більше тижня, аж до Свята весни.

- Звичайно, ми зіткнулися з численними обмеженнями, які пов'язані як з коронавірусом, так і з зимовою Олімпіадою, що наближається в Пекіні. Вживаються серйозні заходи безпеки, тому ми не можемо, як раніше, вільно ходити в гості, їздити до родичів або подорожувати країною. Все, що можна було – ми перевели в онлайн: вітання, листівки, ті ж хунбао ми пересилаємо через програми та месенджери. Але головне – це настрій на новий рік, на нове найкраще життя. Ми обмінюємося різними побажаннями та зберігаємо наші традиції. Ви бачите, яке значення мають наші традиції, наші символи, і ми все робимо, щоб рік був сприятливим, – резюмує мешканець Піднебесної Хун Лін.

Веселитись у Піднебесній будуть більше двох тижнів. Фото: facebook.com/namila0910

Веселитись у Піднебесній будуть більше двох тижнів. Фото: facebook.com/namila0910