Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Білоруська лижниця та її батько – легендарний олімпієць втекли з країни

Білоруська лижниця та її батько – легендарний олімпієць втекли з країни
Фото: Courtesy of Sergei Dolidovich/Handout via REUTERS

Перспективна лижниця Дар'я Долідович втекла з Білорусі до Польщі разом із сім'єю через побоювання репресій з боку режиму Олександра Лукашенка та внаслідок сумнівної дискваліфікації. Її батько Сергій Долідович повідомив, що сім'я тимчасово житиме у Варшаві.

– Приємно, коли вся родина разом. Тепер оглянемо Варшаву ґрунтовніше. Часу багато. Дихається легше. Снігу правда немає-дощ і весною пахне. Виїхали. Але повернемось, вірю. Живе Білорусь! – написав Долідович на своїй сторінці у фейсбуці.

У коментарі Reuters колишній знаменитий спортсмен (увійшов до історії лижного спорту як єдиний учасник семи Олімпіад) припустив, що у Білорусі справа для них може закінчитися в'язницею.

- Дар'ю позбавили права брати участь у змаганнях. Я не бачу можливості для її продовження кар'єри у Білорусі. Нас можуть звинуватити в участі у демонстраціях та вигукуванні опозиційних гасел, а потім просто посадити до в'язниці. Три місяці тому я навіть у страшному сні не міг уявити, що, зрештою, покину свою країну, - розповів Долідович.

Сергій Долідович. Фото: facebook.com\Сергій Долідович

Сергій Долідович. Фото: facebook.com\Сергій Долідович

Долідович – активіст, виступає за чесні вибори. Наприкінці 2021 року його донька Дар'я Долідович та підопічна Світлана Андріюк були дискваліфіковані білоруською федерацією з надуманого, як він вважає, приводу, що Сергій пов'язав зі своєю позицією.

Сама Дар'я зізналася, що засмучена через те, що їй довелося покинути Білорусь. За її словами, вона планувала закінчити школу в рідній країні, але батьки повідомили, що вони терміново переїжджають. Дар'я Долідович – одна з найперспективніших лижниць у Білорусі серед юніорів.

Раніше повідомлялося, що влітку 2021-го білоруську легкоатлетку Крістіну Тімановську намагалися вивезти з Токіо, де проходили літні Олімпійські ігри, через її критику режиму Лукашенка. Пізніше спортсменці допомогли відлетіти до Варшави. Еміграція з політичних причин, як серед спортсменів, так і в цілому серед населення, отримала потужний імпульс після сумнівної перемоги Лукашенка на президентських виборах, придушення протестів і політичних репресій, які тривають досі.