Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Битва з Росією за фінал Євро-2022 у футзалі: хто фаворит, як грали раніше, що кажуть спортсмени

Битва з Росією за фінал Євро-2022 у футзалі: хто фаворит, як грали раніше, що кажуть спортсмени
Фото: Євроспорт

Політичне підґрунтя максимально опустимо, і сподіваємося, українські депутати не пообіцяють перед матчем нечувану премію у розмірі 10 млн грн, як сталося з чоловічою волейбольною збірною минулої осені на чемпіонаті Європи з волейболу.  Блокуючий нашої команди Дмитро Теременко нам в інтерв'ю розповів, що цей фактор негативно вплинув на команду в цілому, і збірна України в результаті поступилася 1:3 сусідам.

Розвести на рівні півфіналу європейського чемпіонату збірні неможливо. А це означає, що буде битва. Не країн, спортсменів та команд. Тож давайте спробуємо мислити іншими категоріями – спорт спортом, політика політикою, війна... закінчилася б скоріше, а всі битви проходили б тільки на футбольних, футзальних та інших майданчиках. Лірика, звичайно, але стратегічна битва на нас чекає вже ось-ось. Україна, програючи за ставками букмекерів, відзначилася на цьому чемпіонаті. І вселила впевненість у те, що можемо все, якщо захочемо.

Які шанси на перемогу у футзалі?

По-перше, давайте поринемо в історію. Востаннє футзальна збірна України виходила до півфіналу Євро у 2005 році, що на той час було звичайною практикою. У 2001 та 2003 роках українці ставали другим на континенті, поступаючись у фіналі відповідно Іспанії (1:2 в овертаймі) та Італії (0:1). У далекому 1996 році «синьо-жовті» посіли четверте місце на чемпіонаті світу, ставши єдиною на турнірі командою, яка не програла чемпіонам світу збірній Бразилії.

Цьогорічний головний тренер Олександр Косенко був провідним гравцем збірної України періоду її розквіту. І зараз Косенко вже у ролі тренера повертає славні часи вітчизняного футзалу.

Збірна Росії з футзалу здобула найбільше перемог на чемпіонатах Європи, будучи 5-кратним переможцем континентальних першостей - у 1998, 2006, 2008, 2010, 2016 роках.

Історія зустрічей

У сучасній історії українці чотири рази зустрічалися з росіянами на великих турнірах, але все це ще було до пам'ятних подій. У нашому активі – одна перемога при трьох поразках, у тому числі в матчі за бронзу на ЧС-1996. Останній такий відбувся у 2007 році, і «синьо-жовті» поступилися 1:4.

Шанси збірної Росії на успіх котируються вище – на перемогу збірної Росії букмекери пропонують коефіцієнт 1,50. Нічию оцінили у 7,00, а перемогу України у 3,85. Проте варто розуміти, який градус у поєдинку, і Україна має не такі вже погані шанси на фінал. Тим більше, на цьому Євро наша збірна показує справжній бойовий характер.

Збірна Росії з футзалу - найтитулованіша команда на європейському континенті. Фото: Eurosport

Збірна Росії з футзалу - найтитулованіша команда на європейському континенті. Фото: Eurosport

Копія походу команди Шевченка на Євро-2020

Сам виступ футзальної збірної в Нідерландах дуже скидається на перформанс збірної України з футболу на Євро-2020. У стартовій грі групового етапу теж сталася поразка з рахунком 2:3 від господарів збірної Нідерландів. Наші футзалісти виграли перший тайм завдяки голу Михайла Зварича, але пропустили три поспіль м'ячі на початку другої половини, а точний удар Петра Шотурми встановив ті самі підсумкові цифри на табло.

У другому турі наші футзалісти вчинили розгром збірній Сербії - 6:1. На Євро-2020 команда Шевченка перемогла іншу екс-югославську збірну – Північну Македонію 2:1. У третьому турі наші футзалісти, як і футболісти, програли з рахунком 0:1. Тільки не Австрії, а Португалії.

Але тут потрібно зробити знижку на те, що суперниками у групі в футзалі був чинний чемпіон світу та Європи – збірна Португалії, яка достроково кваліфікувалася у плей-офф. Для виходу в 1/4 фіналу наші чекали звісток із паралельного поєдинку групи. І тут нам допомогли не шведи, а серби, які здобули вольову перемогу над Нідерландами 3:2, поступаючись у ході поєдинку 0:2.

З однією перемогою та двома поразками, але завдяки кращій різниці забитих та пропущених ми випередили і Нідерланди, і Сербію.

У чвертьфіналі збірна України здобула непросту перемогу у протистоянні з дуже міцною збірною Казахстану (5:3).

Збірна Росії свій шлях до півфіналу пройшла впевненіше. У своїй групі росіяни здобули три розгромні перемоги із загальним рахунком 16:2 і посіли перше місце. Підопічні Скоровича у першому турі розбили Словаччину з рахунком 7:1, у другому турі розібралися зі збірною Хорватії (4:0) та у третьому турі розгромили Польщу (5:1). У 1/4 фіналу Росія без проблем розібралася зі збірною Грузії з рахунком 3:1.

На це Євро-2022 з футзалу Україна здобула дві перемоги та двічі програла. Фото: Eurosport

На це Євро-2022 з футзалу Україна здобула дві перемоги та двічі програла. Фото: Eurosport

Що кажуть гравці?

Капітан Петро Шотурма:

– У чвертьфіналі основним було бажання. Кров горіла, серце билося за Україну. У півфіналі гратимемо з такою самою віддачею, як із Казахстаном, віддаватимемо все за свою Україну.

Ігор Корсун:

- Ми знайдемо сили для наступного матчу – є події, які можуть статися лише один раз у житті, тому потрібно викладатися на повну.

Михайло Зварич:

- Ми намагаємось політичну ситуацію не згадувати, у нас спортивний принцип. Гра, як і будь-яка з інших. Віддаватимемо всі сили, щоб вийти у фінал. Мотивація – це фінал, який може бути не кожен у житті. Дещо пораділи після матчу з Казахстаном. Набираємось сил та емоцій і готуємось до гри з Росією.

Де дивитись?

У прямому ефірі гру покажуть телеканали «UA:Перший» та «Суспільне Спорт». Трансляція матчу розпочнеться о 18.00.