Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Церемонія відкриття Олімпіади в Пекіні: 100 хвилин – про любов Китаю до всього світу

Церемонія відкриття Олімпіади в Пекіні: 100 хвилин – про любов Китаю до всього світу
Фото: REUTERS/Флоренс Ло

Шоу від світового режисера

«Грандіозно» та «чудово» - основні епітети, які летять із вуст організаторів церемонії. Ще – «безпрецедентно» та «унікально».

Тут уже варто вірити на слово головному режисерові олімпійських церемоній Чжану Їмоу, який навіть відклав роботу в кіно (щоб розуміти рівень, Їмоу – володар Гран-прі Канського фестивалю та кількох «срібних левів» BAFTA різних років, фільм «Будинок літаючих кинджалів» – це його дітище) задля відкриття та закриття пекінської олімпіади.

Чжан Їмоу режисирував відкриття Ігор у Пекіні влітку 2008 року, і тоді все було масштабно та красиво. Чи повторить маестро досвід 14-річної давнини?

- О ні, все буде по-іншому! Статус Китаю у світі інший, імідж китайців та зростання нашого національного статусу – тепер усе зовсім інакше. Я навіть нервуюсь, - зізнався 71-річний режисер в інтерв'ю державному інформагентству «Сіньхуа».

Як це все буде – таємниця за сімома печатками. Але чекати залишилося недовго: церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор у Пекіні розпочнеться вже цієї п'ятниці, 4 лютого, о 19.30 за місцевим часом (по Києву – о 13.55) і триватиме 1 годину 40 хвилин. У Пекіні холоднувато, увечері температура падає нижче за нуль, тому спортсменів та інших учасників Ігор вирішили довго не морозити. Звичайно ж, захід проходитиме на головному спортивному об'єкті китайської столиці – Національному стадіоні, в народі - «Пташине гніздо».

Однозначно, у порівнянні з Пекіном-2008, на церемонії у "Гнізді" буде інша кількість учасників. Тоді Олімпіаду відкривали 15 000 артистів, цього року – «всього» 3000. Замало, але що вдієш, ковід… З цієї ж причини на трибунах не буде іноземних уболівальників і дуже мало глядачів із місцевих – ані під час відкриття-закриття, ані під час самих Ігор.

«Зменшення кількості не вплине на якість» - заявила китайська влада.

Сценарій церемонії відкриття був готовий вже у травні минулого року, у жовтні визначились із дизайном сцени, і тоді ж розпочалися репетиції.

На багатьох трасах у Пекіні використовують штучний сніг – а він далеко не екологічний. Фото: REUTERS/Lisi Niesner

На багатьох трасах у Пекіні використовують штучний сніг – а він далеко не екологічний. Фото: REUTERS/Lisi Niesner

Руки, що несуть факел

Особлива увага – церемонії запалення олімпійського вогню у чаші на стадіоні. Китайці знову повідомили про те, що це щось грандіозне та сміливе.

- Спосіб освітлення, безперечно, буде іншим. Це серйозна реформа церемонії відкриття, що буде безпрецедентно більш ніж за 100-річну історію сучасних Олімпійських ігор, - сказав Чжан Їмоу.

Випитати в нього, у чому саме полягає «реформа церемонії відкриття», не вдалося навіть государевим людям з «Сіньхуа». Їмоу лише натякнув, що в дизайні олімпійського смолоскипа та чаші все «відповідає концепції захисту навколишнього середовища та низького рівня викидів вуглецю».

Поки що з новаторського можна відзначити загальну чисельність факелоносців – їх буде 1200 осіб.

- Вони походять із усіх верств суспільства, і більшість із них є зразковими працівниками у своїх сферах по всій країні. Серед них найстаршому – 86 років, наймолодшому – 14. Окрім громадян Китаю є також міжнародні факелоносці з більш ніж 20 країн та регіонів, – розповів Лю Цинь, заступник директора зі ЗМІ та комунікацій пекінської естафетної команди олімпійського вогню 2022 року.

Відомо, що естафета вогню охопить 5,1 км по замкнутому контуру, кожен факелоносець пробіжить в середньому близько 110 метрів.

Сьогодні естафета олімпійського вогню стартувала у Пекіні. Засвітив олімпійський факел віце-прем'єр китайського уряду Хань Чжен, а першим факелоносцем став 80-річний екс-ковзанярець Луо Чжихуань, який у 1963 році став першим китайським чемпіоном світу в зимових видах спорту. Потім естафету перехопив тайконавт (так у Піднебесній називають космонавтів. – Прим. авт.) Цзін Хайпен, який першим у Китаї здійснив три орбітальні польоти.

Олімпійський факел виглядає дуже красиво: він як спіраль з полум'ям, що горить усередині, і нагадує стрічку, яка розвівається. Спереду нанесено емблему Олімпіади-2022. По всьому факелу нанесена червона смуга – символ Великої Китайської стіни, олімпійських лижних трас та прагнення людини до світла, миру та досконалості.

Стадіон «Пташине гніздо» у Пекіні приймає вже другу Олімпіаду. Фото: REUTERS/Tyrone Siu

Стадіон «Пташине гніздо» у Пекіні приймає вже другу Олімпіаду. Фото: REUTERS/Tyrone Siu

Велика філософія китайців

Схоже, тема світла, миру та екології буде основною у церемонії відкриття Олімпіади в Пекіні – про це говорив і режисер, і організаційний комітет Ігор, який неодноразово вживав назву «зелені ігри». За що був нещадно розкритикований, оскільки у багатьох місцях проведення змагань Білої Олімпіади використовується штучний сніг - далеко не нешкідлива субстанція.

- Також на церемонії відкриття будуть представлені три основні теми, пов'язані з демонстрацією готовності Китаю добиватися миру у всьому світі, - натякнув голова відділу ЗМІ оргкомітету Ігор Чжао Вейдун, але не уточнив, які саме це теми.

Інтриги додає і трохи змінений олімпійський девіз цього року: замість звичного «Швидше, вище, сильніше» він звучатиме як «Швидше, вище, сильніше – разом», і друге офіційне гасло – «Разом заради спільного майбутнього».

Режисером Олімпійських ігор у Пекіні 2022 року, як і 2008 року, знову став Чжан Імоу. Фото: Injeongwon//commons.wikimedia.org/index.php?curid=12833977

Режисером Олімпійських ігор у Пекіні 2022 року, як і 2008 року, знову став Чжан Імоу. Фото: Injeongwon//commons.wikimedia.org/index.php?curid=12833977

Режисер Чжан Їмоу трактує його так:

- Пандемія COVID-19 призвела до змін у світі, і Китай зіткнувся з новою та складною міжнародною ситуацією. Те, що демонструють зимові Олімпійські ігри, це впевненість, гордість, любов і прихильність китайського народу до людей усього світу - наша велика філософія та цінності, - каже майстер. - Якщо ми зможемо продемонструвати це художнім, емоційним та тонким чином на церемонії відкриття Олімпійських ігор, щоб люди могли побачити справжні внутрішні думки китайців, це буде дуже значуще.

Щоправда, варто зазначити, що високий пафос церемонії відкриття Олімпіади в Пекіні трохи знижує бойкот цього заходу багатьма державами, які виступають проти порушення прав людини в Китаї (йдеться про уйгурів, а також проблеми Китаю з Гонконгом і Тайванем). Австралія, Великобританія, США, Канада, Японія, Данія та Нідерланди не надсилатимуть своїх дипломатів ані на церемонію відкриття Ігор, ані на сам захід. Тож слово «разом» в олімпійському гаслі виглядатиме цього року тьмяно і не дуже переконливо.

КОНКРЕТНО

Коли і де дивитися

4 лютого, 13-55 за київським часом на "UA: Перший", Eurosport, UA PBC, Євроспорт

Повний календар спортивних подій Олімпіади -2022