Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Україна на зимових Олімпіадах: вісім медалей за сім Ігор

Україна на зимових Олімпіадах: вісім медалей за сім Ігор
Фото: Матіас Хангст/Getty Images

4 лютого у столиці Китаю Пекіні стартують XXIV зимові Олімпійські ігри, які для України стануть восьмими в історії. За цей час наша країна здобула вісім медалей

Ліллехаммер-1994 (1 золото, 1 бронза)

То була перша Олімпіада в історії незалежної України. У норвезький Ліллехаммер українська збірна поїхала у складі 37 спортсменів та була представлена у десяти видах спорту. На церемонії відкриття Ігор у ролі прапороносця виступив олімпійський чемпіон Альбервілля-1992 з фігурного катання Віктор Петренко.

Першу медаль українській збірній принесла біатлоністка Валентина Цербе, до того ж зробила це на лижах Ніни Лемеш. Це сьогодні наша збірна забезпечена всім необхідним спортивним інвентарем, а 1994 року такого й близько не було. Якість лиж на той час грала чи не ключову роль. Наша команда не мала спонсорів, сам інвентар був низької якості.

Ось що розповідала нам Лемеш в інтерв'ю: «Так склалося, що два мої брати, які теж мали відношення до спорту, вирішили зробити мені сюрприз і придбали мені якісні лижі за 120 доларів. Для моїх батьків це була непідйомна сума. То були лижі іноземної фірми одного представника. Лижі перевірені, справді дуже круті. І коли Валя відібралася до Ліллехаммера, тренер збірної Микола Миколайович Зоц попросив дати лижі Валі. У мене навіть сумнівів не виникло, давати чи не давати. Однозначно дати! Валя їде на Олімпійські ігри! Це було щось неземне.

І дякую Валі, що саме на цих лижах вона побігла спринтерські перегони, і саме ці лижі привезли її до бронзової медалі, яка для українського біатлону була рівноцінна золотій».

Мало того, спочатку навіть не планувалося, що Валентина побіжить спринт, але тренерський склад останньої миті вирішив поставити її замість Олени Петрової, щоб подивитися на Цербе перед естафетою. Українка поступилася лише 1,2 секунди Маріам Бедар із Канади та 0,1 - білорусці Світлані Парамигіній.

Найгучніший фурор у Ліллехаммері викликала 16-річна фігуристка Оксана Баюл. Перед довільною програмою на тренуванні українка пошкодила гомілку у зіткненні з німкенею українського походження Танею Шевченко. На обов'язкову програму Баюл довелося вийти на знеболювальних, але це її тільки підштрикнуло, і вона підкорила всіх суддів.

Золота медаль Баюл стала таким сюрпризом, що організатори на 20 хвилин відклали церемонію нагородження у пошуках запису національного гімну України.

Оксана Баюл принесла Україні першу золоту медаль на ОІ. Фото: Olympic.com

Оксана Баюл принесла Україні першу золоту медаль на ОІ. Фото: Olympic.com

Нагано-1998 (1 срібло)

Останні зимові Олімпійські ігри XX століття прийняло японське Нагано. Якщо в Ліллехаммері нашу країну представляли 37 спортсменів, то в Нагано їхня кількість зросла до 56.

Проте медалей ми завоювали вдвічі менше, а точніше, лише одну. Завоювала її біатлоністка Олена Петрова, чиє інтерв'ю ви зможете прочитати у нас на сайті найближчими днями.

Петрова показала другий результат у індивідуальній гонці на 15 км та взяла срібло. Українка допустила промах вже на першій "ліжці", проте на решті вогневих рубежів відстрілялася чисто. Олена програла болгарці Катерині Дафовській 17,8 секунди, але зуміла випередити знамениту німкеню Уші Дизль на 8,1 секунд, посунувши її таким чином на третє місце.

Без казусу і тут не обійшлося. Перед стартом поспіхом Петрова прихопила палиці напарниці по команді Олени Зубрилової, яка у підсумку на фініш прийшла лише 28-ю.

Олена Петрова виборола єдину медаль для України на Іграх у Нагано-1998. Фото: Olympic.com

Олена Петрова виборола єдину медаль для України на Іграх у Нагано-1998. Фото: Olympic.com

Солт-Лейк-Сіті-2002 (0 медалей)

На третю Олімпіаду, що пройшла в американському Солт-Лейк-Сіті, вирушило майже вдові більше спортсменів, ніж у Ліллехаммер-1994. Українська делегація налічувала 68 спортсменів, які змагалися у 11 видах спорту. Але все це завдяки хокейній команді, яка вперше та востаннє кваліфікувалася на Олімпіаду.

На груповому етапі українські хокеїсти обіграли Швейцарію (5:3) та Францію (4:2), проте поразка у першому матчі на турнірі від збірної Білорусі 0:1 стала фатальною. Набравши однакову кількість очок із білорусами, ми не вийшли до чвертьфіналу через поразку в очній зустрічі. В результаті Україна боролася за 9-е місце зі збірною Латвії. Але там ми з розгромним рахунком 2:9 поступилися латишам та фінішували десятими.

В інших видах спорту найближче до п'єдесталу опинилася броварська лижниця Валентина Шевченка (5-е місце у гонці на 30 км), фрийсталіст Станіслав Кравчук (5-е місце у лижній акробатиці) та саночниця Лілія Лудан (6-е місце в одиночному розряді).

Турин-2006 (2 бронзи)

Білу Олімпіаду 2006 року вдруге в історії приймала Італія. 1956-го зимові Ігри проводилися в Кортіні д'Ампеццо, а через 50 років столицею Олімпіади став Турін.

Для Італії 2006 рік був особливим. Збірна Італії з футболу вчетверте в історії стала чемпіоном світу, вибувши у чвертьфіналі збірну України (3:0). Ну а для нас цей рік теж можна вважати відносно успішним, тому що, окрім потрапляння у вісімку кращих на ЧС з футболу, на зимових ОІ ми виступили набагато успішніше, ніж чотири роки тому.

І знову завдяки біатлону та фігурному катанню. Український дует Олена Грушіна та Руслан Гончаров їхав на Олімпіаду за медаллю. За рік до цього вони стали третіми на чемпіонаті світу та другими на чемпіонаті Європи.

Після обов'язкової програми наш тандем йшов лише п'ятим, але після оригінального танцю та вільної програми Грушина та Гончаров взяли бронзу. У спринтерських перегонах на 7,5 км вони поступилися 6,6 секунди француженці Флоранс Баверель-Робер і 4,2 секунди шведці Анн-Карін Олафссон.

Останню медаль у фігурному катанні ми брали у Турині-2006. Її завоював дует Грушина-Гончаров. Фото: Olympic.com

Останню медаль у фігурному катанні ми брали у Турині-2006. Її завоював дует Грушина-Гончаров. Фото: Olympic.com

Ванкувер-2010 (0 медалей)

Ще одна Олімпіада у Північній Америці завершилася для України капітуляцією. Найвищий результат у Канаді показав біатлоніст Андрій Дериземля, який фінішував п'ятим у спринтерських перегонах на 10 км. Шосте місце зайняли біатлоністки в естафеті.

Восьмі місця - в активі фігуристів Тетяни Волосожар та Станіслава Морозова, а також чоловічої біатлонної команди та біатлоністки Оксани Хвостенко. Дев'ятий результат показала Валентина Шевченко у лижних перегонах на 10 км вільним стилем, і на цій же позиції у перегонах на 12,5 км фінішував біатлоніст Сергій Седнєв.

Сочі-2014 (1 золото, 1 бронза)

Скандальні Ігри в Російській Федерації, які пройшли на тлі анексії Криму, завершилися для України максимально тріумфально.

Мабуть, найпам'ятнішим досягненням для України в історії Білих Олімпіад є золота медаль у жіночій естафеті у біатлоні.

Юлія Джима, сестри Семеренко та Олена Підгрушна виграли золоту медаль, хоча до останнього пострілу Олени Підгрушної не вірилося, що вперше за 20 років на ОІ звучатиме Гімн України.

Наша фантастична четвірка випередила росіянок на 26 секунд. Бронзові призерки норвежки відстали від України на 37 секунд.

Перед цим відзначилася ще й Віта Семеренко, яка посіла у спринті третє місце, поступившись Анастасії Кузьміній зі Словаччини та росіянці Ользі Вілухіній. Таким чином, Віта Семеренко – єдина в історії зимових ОІ, яка має у своїй колекції аж дві медалі.

Сестрі Віта та Валентина Семеренко, Олена Підгрушна та Юлія Джима – бронзові призерки в естафеті. Фото: Olympic.com

Сестрі Віта та Валентина Семеренко, Олена Підгрушна та Юлія Джима – бронзові призерки в естафеті. Фото: Olympic.com

Пхенчхан-2018 (1 золото)

На Ігри до Південної Кореї вирушив найменший десант спортсменів – лише 33 учасники від України.

У Пхенчхані наша збірна виборола одну медаль, але золоту. У лижній акробатиці її взяв фристайліст Олександр Абраменко.

Великі надії покладали на нашу команду біатлоністок, котрі 4 роки тому стали олімпійськими чемпіонками Сочі в естафеті, однак у Пхенчхані дівчата показали 11-й результат. Найвищим місцем в індивідуальних перегонах стало 14-е місце Віти Семеренко в спринті.

По суті, Олександр Абраменко врятував реноме збірної України, бо крок назад у порівнянні з попередньою Олімпіадою зробили не лише біатлоністи, але й олімпійська команда загалом. Порівняно з Іграми-2014 у Сочі до топ-15 потрапили лише шість українських спортсменів. У Сочі-2014 таких було п'ятнадцять.

Олімпійські Ігри-2022 у Пекіні стартують 4 лютого та пройдуть до 20 лютого включно. Українська делегація налічує 45 спортсменів, включаючи олімпійських чемпіонів Олену Підгрушну (Білосюк), Валентину Семеренко, Юлія Джиму та Олександра Абраменка.

Олександр Абраменко приніс першу медаль у фрістайлі для України. І одразу золоту. Фото: Olympic.com

Олександр Абраменко приніс першу медаль у фрістайлі для України. І одразу золоту. Фото: Olympic.com