Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
16 квiтня
Завантажити ще

Новак Джокович на волі: австралійський суд відмінив його депортацію. Але тенісиста все одно можуть вислати

Новак Джокович на волі: австралійський суд відмінив його депортацію. Але тенісиста все одно можуть вислати
Фото: instagram.com/djokernole

Австралійський суд скасував рішення про анулювання візи тенісиста Новака Джоковича. Про це стало відомо 10 січня із онлайн-трансляції засідання.

Суддя Ентоні Келлі, задовольнивши апеляцію тенісиста, також розпорядився відпустити Джоковича на волю протягом пів години після завершення засідання, повернути йому паспорт і компенсувати судові витрати.

Прокуратура має намір оскаржити рішення суду. Крім того, юрист МВС попередив суддю, що міністерство розглядає можливість скасування візи серба за допомогою особистих повноважень міністра. У такому разі Джоковича все одно депортують, і він на три роки втратить можливість в'їхати до країни.

Australian Open пройде 17-30 січня у Мельбурні. 4 січня Новак Джокович, який не каже, чи вакцинувався від коронавірусу, заявив в інстаграмі, що отримав особливий дозвіл від організаторів. 5 січня в аеропорту спортсмену анулювали візу. Джокович до вирішення питання тимчасово заселився в Park Hotel у Мельбурні, тенісист подав апеляцію до Федерального окружного та сімейного суду.

За даними ЗМІ, Джокович висловлювався проти обов'язкових щеплень. Тенісист перехворів на коронавірус - у червні 2020 року. Вже після того, як спортсмен опинився в "ув'язненні" в Австралії під загрозою депортації, адвокати серба заявили, що в грудні 2021-го він знову захворів на COVID-19 (заразившись 16-го числа), на підставі цього оргкомітет Australian Open-2022 і попросили зробити для нього виняток. Щоправда, відразу виявилася інша скандальна подробиця: 17 та 18 грудня, замість того, щоб піти на самоізоляцію, Новак брав участь у публічних заходах, причому проігнорував навіть медичну маску.

Рішення не пускати Джоковича на континент спровокувало міжнародний скандал: у Белграді відбулися мітинги на його підтримку, а рішення анулювати спортсмену візу розкритикував президент Сербії. У той же час багатьом австралійським політикам і простим мешканцям країни не сподобалося, що для першої ракетки світу збиралися зробити виняток із суворих правил, що діють на континенті (без щеплень до Австралії не пускають нікого, навіть, наприклад, родичів вмираючих жителів країни), тому рішення щодо депортації Джоковича має підтримку на континенті.