Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
28 березня
Завантажити ще

Феномен найвідомішого вболівальника України: за що так любили Парамона

Феномен найвідомішого вболівальника України: за що так любили Парамона
Фото: ФК «Динамо».

Рік тому Парамон переніс інсульт і кілька разів опинявся у лікарні, хоча здоров'я його вже давно підводило. Ігор Суркіс (президент ФК «Динамо») взяв на себе витрати на проведення операції Парамону, який почав вболівати за київське «Динамо» далекого 1967 року.

Пінал арбітра ногою

У 2011 році київське «Динамо» у чвертьфіналі Ліги Європи приймало португальську «Брагу». Після тріумфу над «Манчестер Сіті» команда Сьоміна провела сірий матч, що завершився внічию 1:1 із нереалізованим пенальті Андрія Шевченка.

Роздратований грою улюбленого клубу Парамон абсолютно диким чином вирішив продемонструвати своє невдоволення суддівством згаданого поєдинку: влучивши момент, він наздогнав арбітрів зустрічі, що вже прямували в підтрибунне приміщення, і останнього з них штовхнув ногою. Сам був свідком цього «стуляка». Трибуни стадіону «Динамо» сміялися та аплодували Парамону.

Ось тільки цей інцидент не услизнув від телекамер і був відображений у рапорті головного арбітра матчу. УЄФА відомий своєю категоричністю стосовно реакції на фізичну дію, якої зазнають арбітри: як правило, такі інциденти виливаються в технічну поразку однієї з команд.

Але такого суворого вердикту не було, та й сенсу не було – київський клуб сенсаційно вилетів від «Браги». До речі, той вихід десятирічної давності до чвертьфіналу Ліги Європи так і залишається найкращим результатом «біло-синіх» на міжнародній арені. Єдине, Парамону заборонили перебувати в ігровій зоні, що, втім, згодом не заважало йому бути безпосередньо поблизу лави запасних.

Парамон уболівав за київське «Динамо» з 1967 року. Фото: ФК Динамо

Парамон уболівав за київське «Динамо» з 1967 року. Фото: ФК Динамо

Уболівальники «Сокола» зібрали за один матч 2 тисячі доларів Парамону

Уболівальники хокейного клубу «Сокіл» (Київ) присвятили Парамонові кричалку «Якщо з нами Парамон – буде «Сокіл» чемпіон!». У 2008 році за підтримки фанів «Сокола» з хокейного сайту «Гніздо» вийшла гумористична книга «Життя та надзвичайні пригоди фаната Парамона». У 2008 році у Палаці спорту на матчі «Сокола» при заповнених трибунах уболівальники пустили по колу кульок і повернули його повним грошей – близько 10 тисяч гривень, що на той момент за курсом складало 2 тис. дол.

На 50-річчя Парамона Ігор Суркіс зняв зі стіни у клубі телевізор та подарував його ювіляру. Не відставав у своїх поздоровленнях і «Будівельник».

Пограбування на 5000 грн

Були у житті Парамона та неприємні історії. У 2010 році грабіжники під виглядом працівників міліції увірвалися до квартири Парамона. Безпорадного фана побили та винесли з його квартири 5000 гривень, які він тривалий час збирав на лікування зубів. Більше позаритися в його квартирі не було на що. Парамон ще колекціонував вимпели, брелоки та значки на спортивну тематику. Їх злочинці не взяли.

Головним подарунком для Парамона були перемоги його улюблених київських команд. На жаль, усі ці великі перемоги зараз у минулому. Але на відміну від нас, молодих, він їх застав, а значить, прожив яскраве, наповнене життя.

Парамон славився своєю колекцією вимпелів. Фото: ФК Динамо

Парамон славився своєю колекцією вимпелів. Фото: ФК Динамо

З ПЕРШИХ ВУСТ

Головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков про Парамона:

– Сергій Заборовський, він же Парамон – легендарна особистість, з якою так чи інакше пов'язана новітня історія «Динамо», точніше, клубні справи незалежної України. Про цю людину можна судити по-різному - чого гріха таїти, вона небезпідставно дратувала багатьох; але варто було лише поспілкуватися з ним ближче, як його воістину дитяча чарівність навпіл з наївністю і відчайдушна любов до «Динамо», безмежна відданість клубу, який, треба сказати, все ж таки допомагав своєму «талісману» (хоча цікавився Парамон не тільки футболом, його частенько можна було бачити на баскетболі чи хокеї у Палаці спорту), переважували будь-які недоліки. Ти миттю прощав йому незграбні манери, загадковий спосіб життя, все на світі і починав розчулюватися, згадуючи історію...

Сергій Заборовський, він же Парамон - легендарна особистість, з якою так чи інакше пов'язана новітня історія «Динамо»

Фотографуватись і брати автографи – ні, цього я ніколи зрозуміти не міг, але до Парамона відчував добрі почуття. Звичайно ж, ні в якому разі не приймаючи його спосіб життя, але й не засуджуючи його - не судіть, та не судимі будете!

Він був великою дитиною в тілі такого собі старичка-боровичка і поступово згасав останнім часом. Постійно ходили чутки про те, що його чи то побили (а це було так просто для будь-якої сволоти!), чи пограбували (а він постійно вітав у себе таких же самотніх фанатів, деякі з них, на жаль, були псевдо-), то чи зовсім убили... Звістка про його відхід не здивувала, але дуже, дуже засмутила. Насправді Парамон був святий - у тому самому сенсі, який вкладали в це поняття наші предки в не такому вже темному Середньовіччі.

3 ФАКТИ З ЖИТТЯ ПАРАМОНА

  1. Валерій Лобановський звертався до суперфана лише на ім'я та по батькові - Сергій Анатолійович.
  2. Парамон працював двірником в аеропорту "Жуляни".
  3. Сергій Заборовський до хвороби не пропускав жодного спортивного заходу у Києві. Багато спортсменів вірили – він приносив команді удачу.
Новини по темі: Футбол Втрати Динамо