Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Боснія – Україна. Без калькулятора нікуди, але перемагати бажано у два м'ячі

Боснія – Україна. Без калькулятора нікуди, але перемагати бажано у два м'ячі
Фото: UEFA.com

У Зениці команді Олександра Петракова у заключному поєдинку групового етапу потрібна не лише перемога над Боснією та Герцеговиною, а й позитивний результат у паралельній зустрічі Фінляндія – Франція. Як мінімум, щоб фіни не перемогли.

Знову математика стане в нагоді

Після семи турів у суомі в активі 11 очок, і вони випереджають Україну на два очки - саме ці дві збірні боротимуться за вихід у плей-офф кваліфікації. Після розгрому 8:0 над казахами Франція гарантувала собі перше місце у групі, а з ним і путівку до Катару.

За рівності очок, що дуже навіть ймовірно у разі нашої перемоги та нічиєї у матчі Фінляндія – Франція, в першу чергу враховуватиметься різниця м'ячів у всіх матчах групи, а вже потім беруть до уваги особисті зустрічі. За особистими зустрічами Україна переважає Фінляндію, але ось сумарна різниця м'ячів зараз на користь фінів - 10:8 проти 9:8 в українців.

Якщо Фінляндія зіграє з Францією 0:0, Україні достатньо обіграти Боснію з різницею в один м'яч. Якщо ж нічия у матчі Фінляндія – Франція буде результативною, то Україну гарантовано виведе у плей-офф не просто перемога над Боснією, а з різницею у два м'ячі.

Знаєте, після вчорашнього фурору – Сербія сенсаційно обіграла Португалію з Роналду з рахунком 2:1 – мимоволі подумалося: добре, що Фінляндія обіграла Боснію 3:1. Зрозуміло, що тепер ми залежні від настрою чемпіонів світу французів, але, з іншого боку, вдалося уникнути агресивної балканської вдачі, яку відчули португальці з Кріштіану Роналду і росіяни, зім'яті хорватами (1:0). Мало того, навіть скромна Північна Македонія прорвалася до плей-офф і вперше може відібратися на мундіаль.

До речі, Боснія там якось була. В 2014 році. А ось фіни ні. І можна тільки уявити, як вони шалено гратимуть проти Франції, яку рівно рік тому обіграли хоч і в товариському матчі на їхньому полі 2:0. Але дамо фінам спокій. Сподіваємось на надрівень французів.

Україна сподівається на Францію, яка зіграє з Фінляндією без Уго Льоріса та Кіліана Мбаппе. Фото - UEFA.com

Україна сподівається на Францію, яка зіграє з Фінляндією без Уго Льоріса та Кіліана Мбаппе. Фото - UEFA.com

ДО РЕЧІ

Боснія зіграє без своїх лідерів

Балканці не лише вийдуть невмотивованими на зустріч із «жовто-синіми», а й без низки своїх лідерів. Зірка номер один боснійців нападник Едін Джеко не відновився повністю від травми, оскільки боснійська команда втратила шанси на вихід на ЧС, то немає необхідності задіяти гравця. Футболіст уже повернувся до розташування «Інтера».

У грі з фінами «зламався» також ключовий захисник Сеад Колашинац. Після матчу йому було накладено гіпс на ногу. Наразі захисника чекає відновлення після травми.

З ПЕРШИХ ВУСТ

Олександр Караваєв, захисник збірної України:

- Боснійці можуть бути як невмотивованими, розслабленими, грати у свій футбол, і у них все виходитиме. З іншого боку, можуть вийти ті, хто мало грає, щоб себе проявити, бо цей матч більше нічого не вирішує.

Можуть як добре зіграти, так і погано. Нам потрібно показати свою гру, щоб не відштовхуватися від суперника, і тоді все в нас вийде. Якщо ми покажемо та приготуємо свій футбол, їм буде важко. У нас все вийде, якщо ми будемо зарядженими, мотивованими і гратимемо один за одного, тому все буде добре.

Івайло Петев, тренер збірної Боснії та Герцеговини:

- Я не хочу нічого говорити про матч із Україною. Ми збираємося відпочити. Ми маємо в запасі два дні. Але ми маємо зіграти краще, ніж сьогодні. Ми погано діяли незалежно від розміщення та тих гравців, які були на полі. Ми всі виступили нижче за свій рівень.

Ігор Бєланов, легендарний нападник київського «Динамо» та збірної СРСР, володар «Золотого м'яча-1986»:

- Боснія дуже хороша команда, я її подивився у справі. У грі з нею буде дуже тяжко. Але я радий, що повернулися до національної команди Маліновський та Зінченко. Думаю, це буде добра допомога, адже на контратаках ми вміємо грати.

Ми розуміємо, який буде тиск у Боснії. Дуже сподіваюся на Ярмоленка, Яремчука і того ж Маліновського, який має гарний удар. Взагалі хотілося б, щоб хлопці мали дух переможців. І щоб не було переоцінки, а була самооцінка своїх дій у футболі. Наші футболісти мають розуміти, для кого всі ці матчі – для вболівальників.

Олександр Петраков – головний тренер збірної України. Фото - UEFA.com

Олександр Петраков – головний тренер збірної України. Фото - UEFA.com

В ТЕМУ

200 українських уболівальників будуть на трибунах

Тішить, що українські вболівальники таки зможуть потрапити на стадіон у Зениці і наші хлопці без підтримки не залишаться, - про що протрубив президент УАФ Андрій Павелко.

- Уболівальники будуть. Ми відстояли, щоб представництво України було на цьому матчі. Сьогодні ми закінчили переговори, а завтра вранці на сайті УАФ буде інформація про те, як підтримати нашу збірну. Це невелика кількість, але там і стадіон невеликий. Нам буде виділено нашу квоту відповідно до стандартів УЄФА. Щасливчики, які потраплять на цей матч, з перших секунд підтримуватимуть нашу збірну на стадіоні.

Стадіон маленький, тож гостьовий сектор зможуть відвідати 200 наших уболівальників. Плюс наша невелика делегація, яка представлятиме УАФ. Кожен наш голос буде чути в ефірі, – резюмував Павелко.

ПРОГНОЗ

Що кажуть букмекери

У ситуації, яка склалася, футбольні аналітики фаворитом бачать саме збірну України: на користь нашої команди говорить і змістовна гра проти Болгарії, і фактор. Коефіцієнт на перемогу України у матчі з Боснією – 1.8, на нічию – 3.70, а на перемогу гостей – 4.75.

Ярмоленко може забити 45 гол за збірну. Фото - UEFA.com

Ярмоленко може забити 45 гол за збірну. Фото - UEFA.com

ДЕ ДИВИТИСЬ

Матч Боснія та Герцеговина – Україна відбудеться 16 листопада на стадіоні «Біліно Поле», який розрахований на 25 000 осіб.

Пряма трансляція доступна на телеканалах «Україна» та «Футбол 1». Початок зустрічі – о 21:45.