Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 квiтня
Завантажити ще

Час ікс для збірної України. Без перемоги з Гельсінкі можна не повертатися

Час ікс для збірної України. Без перемоги з Гельсінкі можна не повертатися
Фото: UEFA.com

Найкоротший відбірковий цикл до найсуперечливого чемпіонату світу з футболу (він пройде в грудні наступного року в Катарі) виходить на фінішну пряму. У найближчі три дні збірна України проведе поєдинки в Гельсінкі з Фінляндією і у Львові з Боснією і Герцеговиною.

Для продовження боротьби за путівку на світову першість Україні потрібно видавити максимум з цих ігор. Так, Україна ще не програвала в цьому відборі, зігравши вже двічі внічию з діючими чемпіонами світу французами, але і не перемагала, двічі втративши очки з Казахстаном.

Перший наш суперник в цій спарці - збірна Фінляндії, яку ми добре знаємо і яку вже перемагали.

Бесєдіна і Коноплянки вже немає в збірній. Забивати доведеться комусь іншому

У своїй історії українці з фінами тричі зустрічалися в офіційних матчах, і жоден з цих матчів для «жовто-синіх» не вийшов легкою прогулянкою. У кваліфікації на чемпіонат світу-2018 наша збірна двічі здолала Суомі. У листопаді 2016- го в Одесі гол Артема Кравця після передачі Євгена Коноплянки приніс непросту вікторію господарям.

Через рік в Тампере забив вже сам Коноплянка, на що фіни відповіли голом Пох'янпало, а перемогу українській команді приніс Артем Бесєдін, скориставшись передачею Ракицького.

Останнє очне побачення відбулося в березні цього року на «Олімпійському». Довгий час команди не могли розпечатати ворота і лише в останню десятихвилинку відповіли голами. Спершу Мораєс, здавалося б, приніс Україні таку бажану перемогу, проте за дві хвилини до фінального свистка Віталій Миколенко зробив непрощенну помилку, яка призвела до одинадцятиметрового в ворота Бущана, реалізував його Теему Пуккі.

Фіни в цьому році вперше виступили на Євро

Цього літа фіни вперше виступили на Євро. Дебютанта фінальної частини чемпіонату Європи Фінляндію бачили постачальником очок для інших учасників квартету, проте вже з першої гри скандинави заявили про наміри вийти з групи і обіграли майбутнього півфіналіста збірну Данії. Все могло для фінів скластися вдало і в грі зі збірною Росії, якби не скасований через міліметровий офсайд гол Йоеля Пох'янпало. В результаті фіни мінімально програли збірній Росії, а потім героїчно билися зі збірною Бельгії, але «червоні дияволи» все ж дотиснули футбольного карлика 2: 0. У підсумку посівши третє місце в групі, збірна Фінляндії не змогла пробитися в 1/8 фіналу, куди несподівано потрапила збірна України.

У відборі до ЧС-2022 фіни набрали стільки ж балів, скільки і збірна України, та ще й гру в запасі мають. На своєму полі фіни на відміну від збірної України обіграли Казахстан (1: 0) і зіграли в результативну нічию з Боснією (2: 2). Єдиної поразки фіни зазнали від діючих чемпіонів світу місяць тому (0: 2).

Так що в разі перемоги в цьому матчі фіни цілком можуть прокласти собі шлях до другого місця, особливо якщо ще й Казахстан на виїзді обіграють через три дні.

Теему Пуккі - лідер збірної Фінляндії. Фото: (UEFA.com)

Теему Пуккі - лідер збірної Фінляндії. Фото: (UEFA.com)

Олег Саленко не вірить в команду Петракова

Напередодні гри довелося поспілкуватися з Олегом Саленком, кращим бомбардиром ЧС-1994, і він вкрай песимістичний у своїх очікуваннях.

- У мене неоднозначне ставлення до Олександра Петракова. Кожен день ми отримуємо інформацію, що хтось із гравців вилітає, з тим він посварився, тих він не покликав. Складається таке відчуття, що він скоро залишиться з хлопцями, які виграли чемпіонат світу.

У найближчі дні все вирішиться, але мені здається, нам уже потрібно готуватися до наступного чемпіонату світу.

На захист Петракова виступив захисник «Брюгге» Едуард Соболь.

- Можна сказати, Петраков швидко адаптувався в команді. Футболісти теж швидко до нього адаптувалися. Все добре.

У нас непрості суперники. Ми розуміємо, що вболівальники і самі гравці чекають перемоги. Зробимо все можливе, що від нас залежить, щоб добути шість очок. Це буде нелегко. Підготовка йде добре. Думаю, всі хлопці будуть готовими до цих матчів.

Українські вболівальники зможуть відвідати матч в Гельсінкі

Без підтримки на матчі збірна України не залишиться. Очікується приїзд в Гельсінкі до 1 тисячі наших уболівальників.

В'їзд до Фінляндії дозволений громадянам України, які повністю пройшли курс вакцинації проти COVID-19 за умови, що з дати отримання другої дози вакцини пройшло 14 днів. Відзначимо, що умови в'їзду можуть помінятися.

На матч призначена іспанська бригада арбітрів. Головний суддя Хесус Хіль Мансано, асистенти: Анхель Невадо Родрігес і Гуадалупе Поррас.

На Євро-2020 Фінляндія здобула перемогу над збірною Данії і поступилася Росії та Бельгії. Фото: (UEFA.com)

На Євро-2020 Фінляндія здобула перемогу над збірною Данії і поступилася Росії та Бельгії. Фото: (UEFA.com)

Що кажуть букмекери?

Букмекери бачать фаворитом команду Олександра Петракова. На перемогу української команди пропонується коефіцієнт 2,31, в той час як на Фінляндію - 3,58. Нічия оцінюється коефіцієнтом 3,28.

На те, що Україна не програє, можна поставити з коефіцієнтом 1,34. А якщо Фінляндія не поступиться, коефіцієнт більше - 1,69.

Де дивитись?

Фінляндія - Україна. 9 жовтня. 19.00. Гельсінкі. Стадіон «Олімпіаштадіон». У прямому ефірі поєдинок покажуть телеканали ТРК «Україна» і «Футбол 1».