Парламент Південної Кореї ухвалив історичний закон, який забороняє вживання собачого м'яса, що є багатовіковою практикою. Про це 9 січня повідомляє CNN. Національні збори схвалили документ у вівторок 208 голосами проти 0, два члени парламенту утрималися.
Законопроєкт зробить забій, розведення, торгівлю та продаж собачого м'яса для споживання людиною незаконними з 2027 року. Максимальне покарання за такі дії – три роки ув'язнення.
Споживачі собачого м'яса не будуть покарані. Собаководам або продавцям загрожує позбавлення волі на строк до трьох років або штраф на суму до 30 мільйонів корейських (близько 23 тисяч доларів США).
Власникам ферм та ресторанів надали трирічний пільговий період для закриття чи зміни свого бізнесу. Місцеві органи влади повинні підтримувати бізнес у переході до іншої справи.
Про заборону собачого м'яса у Південній Кореї говорять із 1980-х років, і нинішня молодь практично не вживає його. Законопроєкт розробила правляча партія. Також ЗМІ відзначають роль президента Юн Сок Йоля та першої леді Кім Кеон Хі, які мають шість собак.
У листопаді 2023 року десятки собаківників та заводників зібралися біля президентського офісу в Сеулі, щоб протестувати проти законопроєкту. На місці події між фермерами та поліцією спалахнули бійки, деякі протестувальники були затримані. Корейська асоціація собачого м'яса звинуватила уряд в «загрозі розтоптати» галузь та у пропозиції законопроєкту «без єдиного обговорення чи спілкування» зі споживачами собачого м'яса чи працівниками. Заводчики та торговці обіцяли зробити процес забою собак гуманнішим, а також стверджували, що для зниження популярності серед молоді треба дозволити цій практиці видмирати природним шляхом.
Вживання собак у їжу - традиційна, але в останні десятиліття суперечлива практика в Південній Кореї через швидкий розвиток країни. Згідно з державною статистикою, у 2023 році в Південній Кореї було близько 1600 ресторанів собачого м'яса та 1150 собачих ферм.
Південна Корея має історію споживання собачого м'яса, як у деяких частинах В'єтнаму та південного Китаю. Його розглядали як їжу, яка могла допомогти людям пережити літню спеку, а також була дешевим і доступним джерелом білка в той час, коли рівень бідності був набагато вищим. Також під час Корейської війни продовольчі ресурси були обмежені.