«КП в Україні» підрахувала індекси найпопулярніших страв та деяких продуктів.
Аналіз індексів за підсумками року ми традиційно починаємо з індексу споживчих цін, який підраховує Держстат. Саме на його підставі офіційна статистика робить висновки щодо інфляції в країні.
Отже, у листопаді 2022-го, порівняно з аналогічним місяцем минулого року (остання доступна статистика), загальна інфляція в країні склала 26,5%, продуктова – 35,2%.
Цифри більш ніж значні. Для порівняння: торік ціни зросли на 11%, на продукти – на 14%.
Але все це дуже середні цифри, і насправді для людей із різним рівнем доходів інфляція буде різною. Найсильніше зростання цін відчувають на собі найбідніші. По-перше, у їхніх витратах продуктові займають дуже суттєву частку, а по-друге, дешеві продукти дорожчають швидше. У той же час багаті люди можуть зовсім не помітити інфляції: дорогі продукти і делікатеси дуже повільно зростають у ціні, до того ж, якщо на продукти йде до 10% доходів, то зростання цін майже непомітне.
Словом, перевірити інфляцію за іншими показниками буде зовсім не зайвим.
За аналогією з міжнародним "індексом бігмака" та суто українським "індексом борщу", «КП в Україні» регулярно підраховує найноворічніший індекс – "індекс олів'є", який показує, як за рік змінилася вартість продуктів, необхідних для приготування цього святкового салату.
Як ми вже писали, цього року "індекс олів'є" виявився рекордним - 51,7%.
Для порівняння: минулого року відповідно до цього індексу ціни на продукти за рік зросли на 10%, а позаминулого взагалі знизилися на 4%.
Якщо говорити про окремі інгредієнти, то найбільше за рік подорожчали яйця та морква – у 2,5 рази.
Для своїх підрахунків ми традиційно беремо пісний борщ, щоб м'ясо не завадило оцінити динаміку цін на овочі борщового набору. Рецепт такого борщу у кожної господині свій – одні варять його з грибами, інші – з квасолею, треті взагалі з чорносливом. Ми взяли рецепт простого пісного борщу на одному з українських кулінарних сайтів та використовуємо його щороку.
З розрахунку на 2,5 літри води автор рецепту пропонує взяти 300 г картоплі (3,00 грн), 200 г капусти (2,50 грн), 200 г буряків (2,08 грн), 200 г моркви (3,94 грн) ), 200 г цибулі (6,06 грн), 100 г болгарського перцю (10,45 грн), 4 столові ложки соняшникової олії (60 мл, 4,22 грн), 150 г томатної пасти (29 грн), свіжу зелень ( 7 грн).
Каструля борщу за цим рецептом коштуватиме 68,25 грн.
Тобто з огляду на те, що торік головна українська страва коштувала 32,63 грн, отримуємо, що за рік ціни зросли більш ніж удвічі.
Для обчислення "індексу бутерброда" ми з року в рік беремо лише два інгредієнти – сало та чорний хліб. І за рекомендацією кулінарних сайтів робимо найправильніші бутерброди, дотримуючись співвідношення 1:1. Для простоти розрахунку як вихідні дані беремо двокілограмове бутербродище: кілограм сала на кілограм українського хліба.
Треба сказати, що вже третій рік, обговорюючи ціни на сало, ми констатуємо, що далі рости їм просто нікуди, і щороку помиляємося. 2021-го нас обурювала ціна 150 грн за кіло, минулого року – 170 грн, а сьогодні в Києві пристойне сало дешевше за 200 грн вдень з вогнем не знайдеш. Отже, ціна нашого бутерброда зросла ще більше: з 203,90 грн у грудні 2021-го до 237,90 грн у грудні 2022-го.
Таким чином, індекс українського бутерброда, як і минулого року, становив майже 17%.
З вишнею, чорницею, сиром, грибами, капустою, м'ясом та безліччю інших інгредієнтів – начинки українських вареників дуже різноманітні. Але ми для простоти розрахунків беремо найпростіший рецепт вареників з картоплею: 1 кг борошна (20,15 грн), 1 кг картоплі (10,00 грн), 2 яйця (12,54 грн).
І якщо минулого року вартість цієї страви практично не змінилася, то цього року вареники з картоплею «тримають стрій», намагаючись не відставати. За цінами грудня 2021 року приготування страви обійшлося б нам у 27,30 грн, а цього року – 42,69 грн, тобто більш ніж у півтора рази дорожче.
За останні кілька десятиліть банани з недосяжної екзотики перетворилися на одні з найулюбленіших фруктів дітей та дорослих. Не в останню чергу цьому сприяла і їхня дешевизна: періодично покупці зазначали, що банани в українських супермаркетах продаються дешевше за яблука.
До того ж на банановій основі з'явилося багато кулінарних рецептів – від морозива до найрізноманітнішої випічки. Тому у своїй аналітиці ми використовуємо й банановий індекс, тим паче, що це зовсім нескладно.
Отже, рік тому банани у столичних супермаркетах продавалися по 27,90 грн., а зараз – по 59,90 грн. Тобто отримуємо, що наш "індекс банана" становив 114,7%.
Незважаючи на те, що гречана каша - далеко не найпопулярніша українська страва, з якихось незрозумілих причин новини про гречку останніми роками займають перші рядки. То ціни на гречку зросли, то впали, то залишилися без змін - такої уваги не удостоювалася жодна крупа.
При цьому ціни на гречку справді роблять все, щоб ми не нудьгували: то злітають до небес, то падають удвічі. Основна причина такої непостійності полягає в тому, що в країні немає чіткого розуміння, скільки крупи потрібно, тому поля засіваються як доведеться. Засіють багато – ціни падають, засіють мало – цінники злітають.
Втім, вже другий рік гречані ціни діють не за планом. Згідно з традицією «гойдалки», що склалася, минулого року настав час зниження цін, але вони не просто не знизилися, а й виросли на третину. Цього року цінники продовжили рух нагору. Якщо у грудні 2021-го гречка власних торгових марок магазинів продавалася щонайменше по 45,40 грн за кіло, то цього року – по 61,00 грн.
Неважко порахувати, що "індекс гречки" становив 34,4%.
Для розрахунку "індексу млинця" ми беремо найпростіший і економніший рецепт, в якому не потрібні ні молоко, ні кефір. На шість порцій млинців знадобляться 350 г борошна (7,05 грн), дві склянки теплої води, 3 яйця (18,81 грн), 4 столові ложки соняшникової олії (60 мл, 4,22 грн), дві ложки цукру (50 г, 1,70 грн), щіпка солі та гашена сода. А подавати такі «економні» млинці найкраще зі сметаною (від 33,50 грн за 400 г), разом – 65,28 грн. Минулого року аналогічний набір продуктів коштував 43,66 грн, тобто виходить, що навіть млинці на воді подорожчали у півтора рази.