17 липня
Завантажити ще

Росія збиралася взяти Одесу в кільце і висадити морський десант, - командувач ВМС

Росія збиралася взяти Одесу в кільце і висадити морський десант, - командувач ВМС
Фото: radiosvoboda.org

Російські війська планували висадку морського десанту під Одесою у лютому-березні 2022 року. Але до цього вони мали намір досягти рішучого успіху на суші, що в Миколаївській області. Про це розповів командувач Військово-морських сил віце-адмірала Олексій Неіжпапа в інтерв'ю.

- Морська десантна операція, як правило, це не основний вид операцій за повномасштабних бойових дій. Це допоміжна операція на приморському напрямі. Для її проведення противник спочатку мав досягти успіху на суші. Не захопити Миколаєв, хоча це теж було в його планах, а обійти його з півночі, щоб узяти Одесу в обручку. І ось тоді мало сенс робити висадку, – розповів командувач Військово-морських сил.

За даними Неїжпапа, ці плани зірвала українська 80-та десантно-штурмова бригада, яка зупинила російську колону під Вознесенськом. За його словами, від початку повномасштабної агресії ворожий флот вів біля узбережжя Одеської області демонстраційні дії. Він сформував угруповання десантних кораблів із повним бригадним комплектом морської піхоти. Були там і кораблі вогневої підтримки, забезпечення, група ізоляції району бойових дій: противник остерігався кораблів НАТО.