Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
8 травня
Завантажити ще

Сейм Польщі підтримав уряд прем'єр-міністра Дональда Туска

Сейм Польщі підтримав уряд прем'єр-міністра Дональда Туска
Фото: twitter.com/KancelariaSejmu

Сейм Польщі пізно у вівторок ввечері, 12 грудня, проголосував за підтримку нового уряду прем'єр-міністра Дональда Туска. У середу вранці, 13 грудня, уряд має привести до присяги президент Польщі Анджей Дуда. Про це повідомило польське видання Gazeta Wyborcza.

У голосуванні взяли участь 449 депутатів. За обрання уряду Туска проголосували 248 з них, проти був 201.

Приведення до присяги нового уряду президентом Анджеєм Дудою заплановане о 9.00 за місцевим часом (10.00 за Києвом).

Голосування було відкладене через скандал у Сеймі, коли депутат партії "Конфедерація" Гжегож Браун схопив вогнегасник і загасив ханукальну менору.

За підтримку нового уряду Дональда Туска проголосували всі парламентарії з коаліції "Громадянської коаліції", "Лівих" та "Третього шляху". Проти були депутати з колишньої провладної партії "Право та справедливість" й ультраправого об’єднання "Конфедерація".

- Цей день був великим випробуванням для всіх нас, але він закінчився добре. Завтра починається нова ера. Ця команда має амбіцію керувати польськими справами протягом наступних чотирьох років, — сказав Дональд Туск.

Новий уряд Дональда Туска налічує на кілька посад більше, аніж у попередньому уряді Матеуша Моравецького. Правляча коаліція вирішила розділити Міністерство сім'ї та соціальної політики на чотири відомства.

Зокрема, міністром у справах сім’ї, праці та соціальної політики стане Аґнєшка Дзем’янович-Бонк, Маржена Окла-Древновіч перейде на посаду міністра з питань високопоставленої політики, а Катажина Котула обійме посаду міністра з питань рівності. Буде також міністерство, яке займатиметься громадянським суспільством, яке очолюватиме Агнешка Бучинська.

Міністерство промисловості зі штаб-квартирою у Сілезії також є новим міністерством, яке очолить Маржена Чарнецька.

МЗС знову очолить Радослав Сікорський, який був на цій посаді у 2007-2014 роках в уряді Дональда Туска, а нині є депутатом Європарламенту. 

11 грудня уряд Польщі обрав лідера парламентської більшості Дональда Туска прем’єр-міністром. Удень 12 грудня під час представлення програми дій свого уряду новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його країна вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні.

Новини по темі: Польща Дональд Туск