Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
8 травня
Завантажити ще

Фаріон заявила, що подасть до суду через звільнення із Львівського університету

Фаріон заявила, що подасть до суду через звільнення із Львівського університету

Колишня народна депутатка та мовознавиця Ірина Фаріон готує позов до суду через своє звільнення із Львівського політехнічного університету, де працювала понад 30 років. Про це вона написала в телеграмі.

- Звільнення без жодного підпису. Це щось нове у трудовому праві. Які ж дуже маленькі стали враз ті, що працюють у великих стінах Політехніки, яку освятили свого часу життям своїм Степан Бандера і Роман Шухевич, Катерина Зарицька і Остап Мащак, Петро Франко і Степан Чарнецький... Все тільки розпочинається, бо кожен фініш - це по суті старт. Готую позов до суду, - написала Фаріон. 

Про звільнення Фаріон з посади професорки катедри української мови 16 листопада повідомив міністр освіти Оксен Лісовий. Університет уточнив, що розірвав договір із Фаріон на підставі пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю - вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

Звільненню Фаріон передував мітинг студентів, яких обурили її слова про російськомовних військових. В інтерв'ю Яніні Соколовій від 4 листопада Фаріон сказала, що "немає російськомовного населення, є українці і є кацапи". Журналістка на це зазначила, що частина військовослужбовців бригади «Азов» та 3 штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» і "не може назвати українцями” бійців, які говорять російською мовою.

Крім того, у своїх соцмережах Фаріон опублікувала скріншот повідомлення від проукраїнського студента з Криму, в якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані. Це стало підставою для його переслідування з боку російських спецслужб.

15 листопада СБУ відкрила справу проти Ірини Фаріон за чотирма кримінальними статтями - порушення рівноправності громадян, образа честі й гідності військовослужбовця, порушення таємниці листування та порушення недоторканності приватного життя.

Новини по темі: Ірина Фаріон