Ми звикли думати, що цукровий діабет – хвороба, яка виникає від солодкого. Насправді діабет - це складне захворювання, пов'язане не тільки з харчуванням, але і з способом життя в цілому, генетикою та стресом.
Це хронічне захворювання, при якому підшлункова не виробляє достатньої кількості інсуліну – гормону, що регулює рівень глюкози (цукру) у крові. А також коли інсулін виробляється, але організм не може його ефективно використовувати.
Про те, хто в групі ризику, які симптоми не можна ігнорувати, чи можлива ремісія при діабеті другого типу і що робити, якщо аналізи вже на межі норми, Коротко про розповіла лікар-ендокринолог Анастасія Соколова.
- Анастасіє, давайте почнемо з азів. Що таке діабет і чи правда, що він з'являється, якщо зловживати солодощами?
- Цукровий діабет – хронічне прогресуюче захворювання, яке має генетичну детермінанту. Тобто схильність до діабету передається в генах, а він проявиться чи ні - залежить від факторів життя.
У цукрового діабету багато типів. І це принципово різні захворювання, які поєднує лише рівень цукру вище за норму. Причини, механізми розвитку захворювання, а отже, діагностика та лікування повністю відрізняються. Тому на ваше запитання, як виникає діабет і яка його причина, однозначної відповіді немає, єдине, що поєднує ці захворювання – високий рівень цукру.
Коли ми говоримо просто "цукровий діабет" без вказівки типу (перший, другий, гестаційний або інші форми), то маємо на увазі діабет другого типу. Саме він становить близько 90% всіх випадків діабету у світі. Саме цей тип залежить від способу життя і факторів ризику, що модифікуються, тобто факторів, на які людина може вплинути самостійно, запобігши або хоча б відклавши розвиток діабету.
Діабету першого типу запобігти не можна – це збій імунної системи, і він з'явиться незалежно від способу життя. А ось другий тип може і не проявитися при генетичній схильності, якщо людина веде здоровий спосіб життя і не стимулює прояв цього гена.
– А що стимулює прояв гена? Солодощі, зайва вага, інші причини?
- Солодощі взагалі ні до чого, тому що "солодке", "цукор" та "цукровий діабет" - різні поняття. Від кількості тортів діабет не виникає. Але діабет з'являється від неактивного способу життя, фактор ризику - це гіподинамія: малорухливість, недолік фізичної активності, сидячий спосіб життя і так далі.
Другий фактор – вага. Надмірна маса тіла або ожиріння збільшує ризик діабету в кілька разів: при надмірній вазі або ожирінні знижується чутливість клітин до інсуліну. Це основний механізм розвитку діабету другого типу.
Третій фактор – стрес, недосипання, нерегулярний нічний сон, постійна напруга, тривога, депресивні стани, пригнічений настрій.
Наша українська реальність наразі значно прискорює виявлення діабету. Саме тому на тлі військового стану кількість нових випадків діабету помітно зростає.
Чим більше стресу, тим більше кортизолу – гормону, який знижує чутливість до інсуліну. І знову отримуємо механізм, за яким діабет легко та швидко розвивається.
- Кажуть, що сьогодні діабет другого типу «молодшає», тобто все частіше діагностується у ранньому віці – чи це так?
- Так, це правда. У дітей сьогодні порушено харчування, є епідемія ожиріння, є стрес. Тому діабет справді "молодшає". Це сукупність чинників.
- Чи правда, що підвищений цукор у крові завжди вказує на діабет? А низький – навпаки, на його відсутність?
- Так, правда. Є діагностичні критерії, за якими ставлять діагноз "цукровий діабет".
Перше - цукор натщесерце з венозної крові в лабораторії вище 7,0.
Друге – глікований гемоглобін, тобто середній рівень цукру за останні три місяці – вище 6,5%.
Третє – проведення перорального глюкозотолерантного тесту: рівень цукру у венозній крові через 2 години після стандартного навантаження вище 11,1.
Якщо показники відповідають цим критеріям – ставиться діагноз діабету.
- Як часто потрібно робити аналіз на цукор? Може, раз на рік чи частіше?
– Є групи ризику, яким потрібно регулярно проходити скринінг на діабет.
Це будь-яка людина старше 35 років. Далі - фактори ризику: надмірна вага чи ожиріння. Черговий пункт – підвищений артеріальний тиск, підвищений холестерин, синдром полікістозних яєчників у жінок, гіподинамія, серцево-судинні захворювання, жінки, які мали під час вагітності гестаційний діабет.
Всі ці фактори знижують чутливість клітин до інсуліну. А якщо є основа, на якій діабет може розвинутись, скринінг має проводитися частіше. Якщо факторів немає, все добре, вага нормальна, є регулярні тренування, немає синдрому полікістозних яєчників - у віці 36 років все одно потрібно здавати аналіз. Якщо все добре – можна здавати раз на три роки. Якщо є порушення – щорічно.
- Що робити, якщо цукор вже трохи підвищений, але поки що недотягує до діабету? Кажуть, що такий стан називається предіабетом, і можна скоригувати показники здоровим способом життя та фізичною активністю.
- Абсолютно правильно. Предіабет – це "сіра зона", коли вже не норма, але ще не діабет.
Це:
Це і є "сіра зона". І саме тут інтенсивні зміни поведінки, контроль ваги, регулярна фізична активність, контроль харчування справді допомагають запобігти розвитку діабету.
- Сьогодні ледь не кожен другий блогер-нутриціолог і подібні лякають нас інсулінорезистентністю, як переддіабетичним станом. Чи дійсно ставиться такий діагноз і що робити з цим?
- Інсулінорезистентність – це механізм, за яким розвивається цукровий діабет та вуглеводні порушення. Страшно це чи ні – скажу так: це не діагноз, це стан, який оборотний, його можна змінити. Але якщо нічого не робити, це механізм розвитку більшості хронічних захворювань – не лише діабету, а й серцево-судинних хвороб, захворювань печінки тощо.
- Чим небезпечний діабет? Чому важливо його компенсувати та контролювати? Що буде, якщо цього не робити?
– Цукровий діабет – це хронічне прогресуюче захворювання, тому, якщо його не контролювати, воно посилюватиметься. Діабет небезпечний віддаленими наслідками, ускладненнями. До них відносяться ураження серця та судин, очей, нирок та нервової системи.
Ускладнення цукрового діабету поділяються на мікросудинні та макросудинні. При мікросудинних уражаються дрібні судини, внаслідок чого виникає ретинопатія (захворювання сітківки очей), нефропатія (ураження нирок) та діабетична полінейропатія (ураження периферичних нервів). Макросудинні ускладнення значно підвищують ймовірність інфаркту, інсульту та захворювань периферичних артерій. Останні можуть призводити до синдрому діабетичної стопи – тяжких ушкоджень тканин стопи з ризиком ампутації.
Тому не можна ставитись до цукрового діабету легковажно. З іншого боку, надмірний страх теж знижує якість життя та підвищує тривогу. Оптимальний підхід – усвідомлене ставлення до захворювання та корекція способу життя для мінімізації всіх ризиків.
- Якщо вже захворів на діабет, чи можна увійти в ремісію?
– Діагноз цукрового діабету не знімається, але ремісією вважається компенсація діабету без медикаментозних засобів. І це можливо – тоді лікування зводиться лише до правильного харчування, контролю ваги та фізичної активності. У такому разі діабет безпечний, контролюється.
Якщо додаються пігулки – це все одно ремісія, просто медикаментозно компенсована.
- Якщо вже поставлено діагноз "цукровий діабет", яким має бути харчування? Що важливо виключити? Алкоголь, солодощі, фрукти?
- Повністю виключати цілі категорії продуктів при цукровому діабеті найчастіше не потрібно. Але важливо усвідомлено збалансувати раціон та налагодити режим харчування. Їсти потрібно не менше трьох разів на день, з проміжками між їдою не менше 4 і не більше 6 годин. Абсолютно заборонені перекуси, щоб не стимулювати викид інсуліну.
Кожен прийом їжі повинен містити клітковину (зелень, овочі), білок (м'ясо, риба, яйця, кисломолочні продукти) та повільні вуглеводи (крупи, цільнозерновий хліб та макаронні вироби, картопля у запеченому чи відвареному вигляді).
Кардинально виключати щось не потрібно. Ключове правило: цільнозернові джерела вуглеводів повинні бути в раціоні, а прості – строго обмежені. До останніх відносяться продукти з білого борошна, цукор і вироби, що містять його.
Наприклад, невеликий шматочок гіркого шоколаду (від 80% какао) іноді допустимо, а ось заміняти обід булочками, тістечком або білим хлібом – категорично не рекомендується. Але не тільки тому, що це цукровий діабет, а тому, що це нездоровий вибір для будь-якої людини. Однак для людей із цукровим діабетом надлишок цукру або простих вуглеводів дуже негативно впливає на рівень глюкози в крові та віддалені прогнози.
Фрукти та ягоди (до 200 г на добу) можуть залишатися в раціоні на регулярній основі. А ось алкоголь – не корисний ні для кого. Для людей з цукровим діабетом він пов'язаний з додатковими ризиками (гіпоглікемія, неконтрольовані стрибки цукру), тому має бути максимально обмежений у рамках здорового харчування.
- А куріння якось впливає на діабет чи ні?
- На прояви діабету чи прискорення його появи куріння безпосередньо не впливає. Але це шкідлива звичка, яка послаблює організм загалом, і тоді генетичні прояви можуть бути сильнішими.
Тобто прямо не впливає, але користі немає, і можна пояснити, чому діабет теж може виникати на його тлі – хоч і не безпосередньо.
Загалом, здоровий спосіб життя, на який переходить людина з діабетом, значно покращує прогноз та перспективи збереження здоров'я.
Симптомами цукрового діабету також можуть бути: