У народі жартують, що не псуються лише мухомори. А про те, як зберегти їстівні гриби, який сорт найкраще підходить для консервації і чому гриби так не люблять холодильник - читайте у матеріалі Коротко про.
Грибний сезон у розпалі. Теплий вересень, а по тому кілька дощових днів зробили свою справу: ліси всіяні грибами, грибники хваляться зібраним врожаєм у соцмережах. Щоправда, після вдалого «тихого полювання» кожен з них задумується: що ж робити з великою кількістю зібраного врожаю?
Ще наші предки мали одну-єдину відповідь на це запитання. Сушити! Висушені гриби зберігаються досить довго. Щоправда, і тут є певні хитрощі.
Перш за все, гриби треба підготувати до сушіння: почистити і нарізати тонкими слайсами або скибками. Не надто дрібними, адже при сушці вони й так зменшаться у розмірі. Шматочки можна нанизати на нитку і повісити на свіжому повітрі. Щоправда, чекати доведеться тиждень то й довше, адже результат сушіння грибів цілком залежить від погодних умов.
Легше і швидше висушити скибочки у духовці, спеціальній сушарці або навіть у мікрохвильовці. Час сушіння залежить від сорту та розміру грибів і складає приблизно 4-8 годин. Одразу попереджаємо: слідкуйте, щоб температура у духовці не була вищою за 50 градусів, бо гриби запечуться.
До речі, в духовці і в мікрохвильовці їх треба ще й час від часу перевертати. Готові сушені грибочки мають коричневий відтінок, хрусткі, ламаються при згинанні і ароматні.
Такий продукт краще зберігати у скляних банках у прохолодному, темному місці. Одразу попереджаємо: холодильник і підвал не підходять. Там надто волого, сушені гриби швидко зіпсуються. А ось на облаштованому горищі чи у коморі такий продукт можна зберігати аж до 2 років, а білі гриби ще довше – 3 роки. При цьому треба регулярно відкривати банки з грибочками, провітрювати їх, слідкувати, щоб не з’явилася пліснява чи міль. Якщо грибами уже смакують комахи, краще викинути їх.
Хрумкі консервовані грибочки особливо смакують взимку. Тому саме час замаринувати кілька банок. Для консервації краще обирати білі гриби, підосичники, маслюки, опеньки, лисички, печериці. Найсмачнішим вважається його величність боровик, або білий гриб. Відкриваєш банку з таким продуктом – і одразу відчувається аромат лісу. А ще можна законсервувати одразу мікс з кількох видів.
Гриби для маринування мають бути свіжими, чистими, сухими (крім маслюків), без вм’ятин, плям тощо. Їх треба почистити, відварити у підсоленій воді. Потім перекласти в заздалегідь стерилізовані банки, залити спеціальним маринадом, закрити кришкою.
Консервовані гриби краще зберігати у темному прохолодному місці. Наприклад, у підвалі чи коморі. Термін зберігання таких грибочків приблизно 1 рік.
Гриби чудово зберігаються у морозильній камері. Більш того, їх можна заморожувати сирими, відвареними і навіть смаженими.
Найбільш корисними і ароматними після заморозки залишаться свіжі і цілі гриби. Ідеальними для заморожування є опеньки, лисички, білі гриби, печериці, підберезники. Нюанс: ті грибочки, під капелюшком яких є губка (маслюки, підосичники), заморожують виключно сирими, тому що у відвареному вигляді вони надто водянисті.
Гриби треба перебрати, великі порізати на шматки, промити і просушити. Розкласти одним шаром на таці і поставити в морозилку на ніч на максимально низьку температуру. Наступного дня дістати і розкласти по пакетах. Зберігати у морозилці.
Точнісінько так заморожують заздалегідь відварені гриби. Лише перед заморозкою треба їх відкинути на сито і дати стекти зайвій воді. Якщо ж надумали заморожувати обсмажені гриби, то їх треба добряче припалити на сковорідці, щоб уся зайва волога випарувалася. Заморожені гриби у будь-якому варіанті можуть зберігатись до 12 місяців.
Розморожувати грибочки теж легко. Для цього викладіть продукт у потрібну ємність і поставте її в холодильник на нижню полицю. Після цього їх можна використовувати так само, як і звичайні свіжі чи відварені гриби. Але повторно заморожувати зась, тому що продукт перетвориться на водянисте грибне пюре.
На перший погляд, зберігати гриби просто. Поклав у якійсь посудині у холодильник та й забув на кілька тижнів. І це хибна думка. Саме у холодильнику гриби погано зберігаються - всього 4-7 днів цілі і 1-2 дні нарізані. Причина: високий вміст води у цих продуктах. Більш того, гриби ще й, наче губка, втягують зайву вологу з навколишнього середовища. І починають псуватися буквально на очах.
Якщо все-таки розглядаєте холодильник як місце короткотермінового зберігання, то не мийте гриби перед тим, як відправити їх туди. Зайве миття лише прискорює псування. Водні процедури краще проводити вже перед приготуванням. Але: усі лісові гриби треба очищати від землі та сміття за допомогою м'якої щітки або вологої ганчірки одразу після збору.
У холодильнику ароматні дари лісу краще зберігати при температурі 0-2 °C у паперовому пакеті або контейнері. В ємність треба обов’язково покласти суху паперову серветку, яка вбиратиме зайву вологу. І краще тримати їх подалі від цибулі, часнику та інших надто запашних продуктів, тому що гриби швидко вбирають сторонній запах. Регулярно перевіряйте лисички з опеньками на наявність ознак псування. Як тільки помітите плісняву чи неприємний запах – одразу викидайте.