У Туреччині цей плід називають золотим яйцем сонця. У нас не так пафосно, а по-народному - жерделя, мореля, биркоси. Це все про абрикос! Яскравий, ароматний, смачний та ще й корисний плід, що достигає в червні-липні (в нашому кліматі). В яких країнах вирощують абрикоси у промислових масштабах, скільки користі можна отримати, та чому консервовані «половинки» більш солодкі, аніж свіжі - у матеріалі Коротко про.
Це зараз абрикосові дерева ростуть на всіх континентах, крім Антарктиди. А на початку своєї історії, у ІІІ тис. до нашої ери, зростали лише у Китаї. Греки та вірмени з таким твердженням не погоджуються і клянуться, що перше абрикосове дерево виросло у когось з їхніх пращурів. Та історики кажуть, що все ж з Піднебесної, через знаменитий «Шовковий шлях», абрикосові кісточки чи то самі плоди потрапили до Європи. А у XVIII столітті припливли і до Америки. До речі, за смаком це були пріснуваті, мало солодкі, неароматні, ще й дрібненькі кістянки.
З тих пір смак плоду кардинально змінився. Селекціонери постаралися. Вивели надзвичайно солодкі, ароматні, великі сорти абрикосів. І хоч плоди вирощують практично усюди, найбільшими імпортерами абрикосів є Туреччина, Узбекистан, Іран, Алжир та Італія. У Туреччині, до речі, вже збирають абрикосовий врожай. Біля таких садів усі плантації засипані жовтими плодами. А турецьке місто Малатья узагалі неофіційно іменують абрикосовою столицею світу.
В Україні абрикоси також не в дивину, ростуть майже у кожному саду у всіх регіонах. Да що там у саду, в центральних та південних регіонах ростуть і прямо на вулицях, і в дворах багатоповерхівок. Хоч деякі садівники кажуть, що абрикоса – дерево непримхливе, все ж отримати хороший врожай досить складно. Останніми роками українські абрикосові дерева страждали від різких весняних заморозків, усіляких шкідників, хвороб. Цього року весна була досить теплою, тому садівники прогнозують хороший врожай, забобонно тричі стукаючи по дереву.
- Абрикос – теплолюбна південна культура, і для саджанця треба вибирати місце на сонячній стороні, без протягів, - розповідає Коротко про фермер Михайло Кравчук з міста Заліщики (Тернопільська обл.). – У нас в Заліщиках ідеальний клімат для цих плодових. Тут їх вирощують майже всі. А ще ці дерева не люблять надмірної вологи, тому що їхнє коріння почне гнити.
Михайло Іванович пишається своїм абрикосовим садом. Каже, має шість сортів, усі як на підбір - солодкі та ароматні. Вже жовтіють на дереві абрикоси італійської селекції, невеликі, оранжево-рожеві, з яких варять смачне варення. А от рожевий сорт Рубіста на смак хоч і солодкий, та має кислинку. Пізній сорт Ананасний достигатиме в другій половині липня. Михайло Кравчук каже, що смак його такий, наче одночасно смакуєш абрикосом та ананасом.
- У мене всі сорти морозостійкі, хоча клімат у нас тут наче на Середземномор’ї, - каже Михайло Кравчук. – Абрикоси чого хворіють? Через різкі перепади погоди під час цвітіння цих дерев. Ну і ще шкідники не дають нам продиху.
Абрикосові дерева треба регулярно кропити та підливати спеціальними хімікатами, аби вберегти і саму крону, і майбутній врожай від багатьох ненажерливих комах та хвороб. Зате при правильному та виваженому догляді на 3-й чи 4-й рік після посадки абрикосове дерево дасть врожай.
Абрикоса – дерево непримхливе, та отримати хороший врожай досить складно. Фото: fast-growing-trees.com
Ароматні, яскраві, смачні плоди корисні для здоров’я. Перш за все, ці фрукти – знахідка для вегетаріанців та тих, хто хоче і солоденького з’їсти, і зайвих кілограмів не набрати. Так, абрикоси хоч і поживні, але низькокалорійні. У двох великих плодах, які заважать приблизно 70 грамів, є:
Так як абрикоси мають багатий вміст вітамінів А і С, значить, позитивно впливають на зір, підвищують захисні сили організму. А ще:
Щоб отримати максимальну користь від абрикосової дієти, краще їсти не більше 5 плодів на день, разом зі шкіркою, яка містить велику кількість поживних речовин, а кісточку краще викинути.
Алергікам, вагітним жінкам, дітям 1-2 абрикоси на день буде достатньо. А от людям з виразкою і цукровим діабетом узагалі не варто їсти ці плоди.
Традиційно абрикоси їмо свіжими, сушеними, у вигляді варення, як начинку у випічці. Фото: chefscompliments.co.uk
Традиційно абрикоси їмо свіжими, сушеними, у вигляді варення, як начинку у випічці. А ще плоди можна запекти на грилі, смажити, додавати до свинини та птиці або ж яловичини, а також використовувати для приготування соусів і заправок для салатів.
І ще кілька цікавих фактів про смак. Часто відшукати на ринку свіженький абрикос з тягучим медовим смаком ой як складно. А все тому, що зазвичай ці фрукти зривають зеленуватими, щоб зменшити пошкодження при транспортуванні. Незважаючи на те, що після збору вони дозріють за кольором, текстурою та соковитістю, смак і солодкість залишаться на тому ж рівні, що й під час збору. А от консервовані абрикоси з магазинів мають більш насичений смак і солодкі наче мед. Пояснюємо: плоди, які відправлять на консервацію, залишаються на дереві довше, щоб дозріти та природним чином отримати більше смаку.
Сушені абрикоси також популярні. Щоправда, з тих сортів, що ростуть в Україні, навряд чи вийде смачна солодка курага або урюк - забагато кислинки. До речі, майте на увазі: сушені абрикоси яскраво-жовтого кольору та неапетитного коричнюватого висушені різними методами. У першому випадку - за допомогою хімікатів, у другому - за допомогою лише сонця та вітру.
Свіжі плоди мають бути без будь-якого зеленого відтінку. З оксамитовою на дотик шкіркою, ніжною до легкого тиску. Також стиглий абрикос буде мати приємний аромат.
Не купуйте ті плоди, які мають темні плями, вм’ятини.
Незрілі абрикоси продовжуватимуть дозрівати, якщо їх залишити при кімнатній температурі в паперовому пакеті, подалі від сонячного світла. Часто перевіряйте прогрес дозрівання, оскільки вони швидко зіпсуються. Після дозрівання зберігати не більше кількох днів у холодильнику.
Зате можна їх заморозити. Розріжте навпіл, видаліть кісточку, зберігайте в пакетах у морозильній камері до трьох місяців. Абрикоси також можна залити сиропом і зберігати впродовж року. А курагу після покупки покладіть у холодильник. Там, у прохолоді, вона залишиться смачною ще 6 місяців.