Відключення світла повернулися. Тому саме час зробити ревізію продуктів у своєму холодильнику. Звісно, свіжозвареному борщу нічого не буде за 4-5 годин без світла. Та якщо страва зберігається в умовах "холодно-тепло" вже другий день поспіль, то все ж краще її викинути. Про те, як наші прабабусі зберігали молочні продукти без холодильника, у чому маринувати м'ясо та скільки годин матиме свіжість чизкейк - у матеріалі Коротко про.
У більшості регіонів України запровадили стабілізаційні відключення електроенергії для того, щоб збалансувати роботу енергосистеми. На календарі друга половина травня - значить, і потепління не за горами. Як в таких умовах, тобто при вимкнутому на довгий час холодильнику, зберігати продукти?
Власники підвалів дружно видихнули, адже прохолодний та сухий погріб може частково замінити холодильник. А що робити тим, в кого немає такої розкоші? На деякий час може допомогти й сумка-холодильник. Втім, можна прожити і без сучасних засобів охолодження. Наприклад, деякі продукти харчування непогано зберігаються і в звичних умовах квартири чи будинку.
🍇🥒Кожна господиня знає, що картоплю, буряк та моркву важливо сховати подалі від прямих сонячних променів. І краще в сухе прохолодне місце, наприклад в комору. Або хоча б під звичайний кухонний стіл. Таким чином картопля протримається 2-3 тижні, буряки та морква менше – тиждень, після чого почнуть швидко засихати. Цибуля й помідори узагалі не люблять холодильник. Золотисту цибулю можна сплести у косу та підвісити до карниза. Овоч буде соковитим впродовж пів року. А помідори найлегше викласти на тацю та залишити на столі. З ними зволікати не можна, краще впродовж кількох днів використати.
Чудово зберігаються без холодильника яблука, груші, цитрусові. Фрукти краще попередньо помити, обсушити, а вже після цього сховати у сухому темному місці на тиждень-другий. З бананами такий фокус не пройде, це досить делікатні фрукти, які швидко чорніють, стають перезрілими. Краще їх швидше з’їсти. Як і свіжі ягоди, наприклад, полуницю. Соковиті ягоди можуть зачекати без холодильника хіба що добу. Після цього вже треба варити компот, джем або ж вареники з полуницею.
🍼Зберігати молоко чи сир поза межами холодильника – завдання із зірочкою. Та згадаймо досвід наших прабабусь. Наприклад, масло можна покласти у ємність з соленою водою, накрити зверху кришкою. Таким чином воно зберігатиметься приблизно місяць, а то й довше. Але є нюанс: важливо змінювати воду двічі на день.
З молоком складніше. При кімнатній температурі напій швидко псується. Та якщо молоко попередньо прокип’ятити, додати трохи соди (пів чайної ложки на 2 літри), перелити у скляну ємність та поставити у відро з холодною водою по вінця ємності, то не прокисне до двох діб. Але при затяжних відключеннях електроенергії краще запастися сухим молоком, яке можна зберігати місяцями.
Щодо сиру, то чим він твердіший, тим легше його зберігати. Сир на кшталт пармезану краще загорнути у пергамент чи вощанку. Таким чином продукт зберігатиметься приблизно 7 днів. А ось кисломолочний сир при кімнатній температурі протримається свіжим максимум 10-12 годин. В такому разі краще приготувати сирник, який збережеться трохи довше.
Молоко попередньо прокип’ятити, додати трохи соди, і воно не прокисне до двох діб. Фото: recipes.net
🥚Продукт, який і без холодильника може зберігатися майже місяць. Але попередньо ні в якому разі не можна мити шкаралупу. Навпаки, кожне яйце краще змастити чимось жирним (маслом, жиром, салом), загорнути у папір, скласти у контейнер гострим кінцем донизу та сховати у темне місце. Таким чином яйця можуть зберігатися 20 днів, а то й довше. А от цей же продукт, але варений, при кімнатній температурі витримає свіжість не довше 12 годин.
🥩🐟Варіантів зберігання без холодильника небагато. Перший і найбільш простий спосіб - вакуумування. Як правило, такі герметизовані м'ясні шматки можуть протриматися свіжими до 5 днів.
Ще можна обкласти м'ясо свинячим або баранячим жиром. Жир утворює плівку, що блокує проникнення бактерій. Після цього м'ясо треба загорнути в папір або тканину. Як кажуть досвідчені господині, зберігатиметься свіжим до 3 днів.
Інший варіант - маринування. М'ясо можна замаринувати в оцті, розчині солі, лимонному соці. Наприклад, сирий продукт поміщають в 9% оцет (мінімум 5 столових ложок на кілограм м’яса) на кілька годин. Опісля витягують, загортають у папір. І зберігають не більше 2 днів. У розчині солі змочують рушник і загортають у нього м'ясо. І не «поклав та забув», а повторювати процедуру двічі на день. Свіжість продукту триматиметься до 2 днів.
Також дві доби свіжим буде м’ясо, якщо перекласти його листям кропиви, хрону, капусти чи нарізаним кружальцями лимоном.
Щодо риби, то попередньо її треба обов’язково почистити та промити і видалити зябра. Після таких процедур щедро натерти коропа, щуку чи амура сіллю, покласти в ємність і ще зверху засипати сіллю. Тоді рибу краще заховати у темне і, по можливості, прохолодне місце. Протримається така рибка 4 доби. А якщо її ще й обернути у рушник, просочений оцтом, то можна зберігати й 5-6 діб.
А ось заморожені м'ясо та рибу треба загорнути, чи то вкутати, у багато шарів паперу, тканини, старий одяг. Це працює наче такий собі термос, тому заморожені продукти так швидко не розтануть.
🥓Влітку та ще й при блекаутах обираємо лише сирокопчену. Таку ковбаску можна зберігати при кімнатній температурі 2-3 тижні, тому що в ній мало вологи, зате багато спецій та консервантів. А от ліверну чи варену ковбасу, домашню чи кров’янку, а ще шинку краще швидко з’їсти. При кімнатній температурі продукти швидко псуються.
🧁У цей список потрапляють улюблені торти, чизкейки, тістечка, печиво з кремом. Якщо холодильник не працює вже довгий час, тоді заваріть чашку чаю чи кави й діставайте усі десерти з кремом. На жаль, при кімнатній температурі солодощі із начинкою із сиру, м’якого сиру, вершків, йогурту можна зберігати не більш трьох годин. Трохи сухіший «Наполеон» або інші десерти із заварним кремом витримають до 6-7 годин, з масляним кремом – до 18 годин.
Можна спробувати загорнути ті ж котлети у фольгу, борщ або суп перекип’ятити, картоплю-пюре «перетворити» на картопляні пиріжки. Та все одно готова страва без холодильника має обмежений термін споживання, у кращому разі до 6 годин. Тому краще не експериментувати, піклуйтеся про своє здоров’я.
Є і такі. Можна навіть зібрати таку собі продуктову корзину на випадок затяжного блекауту. Отож, навіть при +25 у кімнаті прекрасно зберігаються: