В Україні було додано новий елемент до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини – традиція приготування та вживання пісних голубців із картоплею. Про це повідомило Міністерство культури України.
– Ця традиція зародилася у селі Сонячне, розташованому на Донеччині, і також практикується серед лемків на інших українських територіях та за кордоном, – йдеться у повідомленні.
Ця традиція пов'язана із переселенням бойків і лемків на Донбас у 1951 році, коли вони були змушені залишити свої рідні села у Дрогобицькій області внаслідок обміну територіями між СРСР та Польщею. Новоселенці опинилися у Званівці Бахмутського району, що призвело до перенаселення, тому їх розмістили у кількох селах, включаючи Званівку, Верхньокам'янське, Роздолівку та Красновку (нині Сонячне).
Приготування голубців стало поширеним обрядом у сім'ях лемків. Це не просто страва, а й важлива частина культури. Протягом святкових застіль голубці з картоплею подавалися останніми, сигналізуючи всій сім'ї про настання Святого вечора. Потім слід було підтримувати тишу до самого світанку.
У липні до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини було додано прикраси з бісеру, а саме гердани, що виготовляються на території Прикарпаття.