Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Центр екології попередив про небезпеку вживання риби, виловленої біля одеського узбережжя

Центр екології попередив про небезпеку вживання риби, виловленої біля одеського узбережжя
Фото: Getty Images

Через п'ять місяців після підриву Каховської ГЕС у Чорному морі залишається значна кількість токсичних речовин, тому небажано вживати морепродукти та рибу, спійману біля одеського узбережжя. Про це розповів на брифінгу директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін.

- Ми робили дослідження мешканців Чорного моря, і в деяких випадках концентрації цих речовин у сотні та тисячі разів більше, ніж це припустимо... Більше того, у шлунку одного з дельфінів, якого знайшли мертвим, ми побачили дуже багато неперетравленої риби. Тобто цей дельфін перед своєю загибеллю активно полював на цю рибу і лише після того, як отримав з нею велику кількість токсичних речовин, помер. Тому, на жаль, не можу сказати, що ці токсичні речовини кудись подівались, – сказав він.

Частина отрути поширилася по всій акваторії Чорного моря, але також частина залишилася замкненою у Дніпро-Бузькому лимані та Одеській затоці. При штормових вітрах всі шкідливі речовини, що осіли на дні моря, знову потрапляють у воду, впливаючи на морську екосистему.

У ніч із 5 на 6 червня росіяни влаштували теракт на Каховській гідроелектростанції, що призвело до повеней, загибелі тисяч тварин та зникнення цілих екосистем.

 

Новини по темі: Підрив Каховської ГЕС