Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Факт. Як покращити своє самопочуття за допомогою харчування: радить дієтолог-нутриціолог

Факт. Як покращити своє самопочуття за допомогою харчування: радить дієтолог-нутриціолог

Їжа має величезний вплив на наше самопочуття. Саме правильне харчування допомагає нам відчувати себе бадьорими, енергійними та здоровими. Якщо ви прагнете досягти цього, вам слід зробити кілька простих змін у своєму раціоні. Яких саме? Про це нашим читачам розповість дієтолог-нутриціолог Ольга Степанова.

Які продукти слід їсти, щоб почуватися краще?

Для початку збагатіть свій раціон такими обов’язковими компонентами:

  • фрукти та овочі — вони багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які необхідні для здоров'я. Споживайте банани, яблука, апельсини, грейпфрут, ягоди, цитрусові, диню, манго, папайю, груші, а також броколі, цвітну капусту, квасолю, шпинат, моркву, помідори, огірки, цибулю, часник, кабачки, баклажани, капусту, буряк, картоплю;
  • цільнозернові продукти — ідеальне джерело складних вуглеводів, які дають енергію. Це цільнозерновий хліб, пластівці, макарони, рис, кіноа, гречка, ячмінь, овес;
  • білок — обов’язково необхідний для росту та відновлення тканин. Найкращі джерела: курка, риба, індичка, бобові, яйця, тофу, темпе, горіхи, насіння;
  • здорові жири — актуальні для нормального функціонування організму. Підійдуть оливкова олія, авокадо, горіхи, насіння, риба жирних сортів (лосось, форель, сардина);
  • вода — необхідна для життєдіяльності всіх клітин організму. Рекомендується пити близько восьми склянок води на день.

Додаткові поради дієтолога-нутриціолога

«Їжте регулярно і не пропускайте вживання їжі. Жуйте повільно і насолоджуйтесь стравами. Це допоможе вам уникнути переїдання», — радить дієтолог-нутриціолог Ольга Степанова.

Обмежте споживання оброблених продуктів, фастфуду та солодощів. Вони містять багато цукру, жиру та солі, шкідливі для здоров'я добавки. А ще вони є джерелом зайвих калорій.

Крім правильного харчування, важливо також дотримуватися здорового способу життя. Це передбачає достатню кількість сну, регулярні фізичні вправи й відмову від шкідливих звичок.

«Обов’язково поговоріть з нутриціологом. Якщо ви хочете змінити свій раціон, але не знаєте, як це зробити, спеціаліст допоможе вам розробити план харчування, який відповідатиме індивідуальним потребам», — наголошує Ольга Степанова. Також вона рекомендує план додаткових дій для досягнення успіху:

  1. Почніть потроху. Якщо ви хочете змінити свій раціон, не намагайтеся зробити це занадто швидко. Зробіть перші кроки: наприклад, щодня додавайте до звичних страв більше фруктів і овочів, поступово збільшуючи їх кількість. Згодом ви зможете внести інші зміни.
  2. Не здавайтеся. Якщо ви натрапите на труднощі на шляху до здорового харчування, не треба опускати руки. Тримайте курс, і з часом ви досягнете своїх цілей.
  3. Готуйте вдома більше. Завдяки цьому ви можете контролювати інгредієнти, які споживаєте. Це допоможе вам уникнути переїдання та надмірного споживання шкідливих для здоров'я продуктів.
  4. Читайте етикетки. Коли ви купуєте продукти, обов'язково знайомтесь зі складом та іншими характеристиками. Це допоможе вам дізнатися про вміст калорій, жиру, цукру і солі в продуктах.
  5. Не тримайте шкідливу їжу вдома. Це не спокушатиме вас споживати некорисні продукти.
  6. Намагайтеся їсти здорову їжу регулярно. Коли вживаєте корисні продукти, ви відчуваєте себе краще, і не ризикуєте переїдати.
  7. Не забувайте про задоволення. Не потрібно відмовлятися від усього звичного для вас. Просто їжте відносно шкідливу їжу в помірних кількостях. Проте це не стосується продуктів з відверто небезпечним складом (наприклад, з підсилювачами смаку). Від них краще відмовитись назавжди.

«Правильне харчування – це один із найважливіших способів покращити самопочуття. Вживаючи в їжу корисні продукти, ви будете відчувати себе бадьорими, енергійними та здоровими. Проте не забувайте, що розробка безпечного раціону можлива лише за допомогою спеціаліста», — зазначає дієтолог-нутриціолог Ольга Степанова.