Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 квiтня
Завантажити ще

Як врятуватися від холоду: поради мешканців північних країн

Як врятуватися від холоду: поради мешканців північних країн
Фото: worlderingaround.com

Чи буде цієї зими у наших будинках тепло – невідомо. Тому українці вже активно шукають альтернативні джерела тепла. А ще можна прислухатися до досвіду жителів північних країн: у них безліч лайфхаків для холодного сезону, які можемо використати й ми.

Норвегія

У цій північній країні зима надто довга. А місцеві жителі запевняють, що полюбляють холод. А що лишається? Адже їм цю любов прищеплюють з дитинства. Змалку тут вчать загартовуватися, економити тепло у власних будинках, активно проводити час на свіжому повітрі. І неважливо, що за бортом може бути відчутний мінус.

– У норвежців є приказка: «Немає поганої погоди, є лише поганий одяг», – розповідає нам українець Дмитро Вишневський, який уже майже 10 років живе в Осло. – У холодні дні раджу одягатися за правилом капусти: що більше шарів одягу, то тепліше буде. І таких шарів має бути не менше 3-4. Ще важливо, щоб увесь одяг був вільним: так тепле повітря накопичується між шарами одягу і зігріває ще краще. Підготовку свого гардеробу до холодного сезону я починаю з покупки якісної термобілизни. Без неї у холодні дні буде важко зігрітися.

А ще норвежці люблять речі з натуральних матеріалів, наприклад, з вовни. Вдома на холодну підлогу стелять м'який килим із вовни, вкриваються теплим пледом і насолоджуються домашнім затишком. У наших реаліях напередодні холодів варто придбати теплий карпатський лижник, який зігріє у холодний вечір. Такий можна і на підлогу постелити, особливо у квартирі на першому поверсі. У кімнаті одразу стане затишно та тепліше.

Мешканці села Липча на Хустщині біля церкви у святкових гунях. Малюнок: localhistory.org.ua

Мешканці села Липча на Хустщині біля церкви у святкових гунях. Малюнок: localhistory.org.ua

Ісландія

У «крижаній країні» майже не буває сильних морозів. Проте часто - пронизливий штормовий вітер, дощі, висока вологість. І навіть у таку непогоду ісландці традиційно відпочивають на відкритому повітрі у термальних басейнах.

Ісландія відома своїми джерелами, що ніколи не замерзають. Майже у кожному, навіть маленькому селі є такі джерела із облаштованими басейнами. Там кілька разів на тиждень і збираються місцеві мешканці.

Україна також багата на термальні джерела. Найбільш відомі – на Закарпатті. І хоча цього літа туристи мало відвідували «термали», цілком можливо, що у холодний період усе зміниться. Адже в термальному басейні можна не лише добре погрітися, а й зміцнити своє здоров'я. Відомо, що вода термальних джерел містить усілякі корисні для людського організму мікроелементи.

Але повернемося знову до Ісландії. Ще один зимовий лайфхак від місцевих мешканців: запалюйте свічки. Ісландці впевнені, що мерехтливі вогники надають будинку затишок, відганяють сумні думки, дарують святкову атмосферу. У кожному будинку зимовими вечорами обов'язково запалюють свічки. Українцям до свічок не звикати, все ж таки бувають у нас перебої з електроенергією. Тому варто запастися таким необхідним для зими товаром разом із сірниками.

Навіть узимку ісландці люблять відпочивати у відкритих термальних басейнах. Фото: campingiceland.com

Навіть узимку ісландці люблять відпочивати у відкритих термальних басейнах. Фото: campingiceland.com

Фінляндія

Будь-якої пори року, а взимку і поготів, фіни ходять до лазні. Місцеві стверджують, що тепло у сауні знімає стрес після напруженого робочого дня. Сухе гаряче повітря традиційної фінської лазні добре відігріває замерзлі кінцівки, і, як кажуть місцеві, холод випаровується з організму.

У Фінляндії налічується понад два мільйони бань. І це притому, що у країні проживає близько 5,5 мільйона людей. Фіни настільки полюбляють проводити час у сауні, що облаштовують невеликі електричні навіть у квартирах.

Звісно, ​​у типових українських квартирах саун поки що немає. Проте є ванна чи душова. І в такому випадку можна використовувати правило обігріву будинку від фінів. Жителі північної країни радять після теплого душу відчинити двері до кімнат. Завдяки парі навколишнє повітря трохи прогріється.

Порада від шведів: якщо хочете зігрітися, крутіть педалі. Фото: twitter.com/Stockholm_Uni

Порада від шведів: якщо хочете зігрітися, крутіть педалі. Фото: twitter.com/Stockholm_Uni

Японія

Через Японію проходять 4 кліматичні зони. І, наприклад, у столиці Токіо взимку через високу вологість досить холодно.

– Температура +5 відчувається як 0 в Україні, – розповів нам Павло Котенко, який деякий час жив та навчався у Токіо. – Такого опалення, як у наших квартирах, немає. У моїй оселі для обігріву використовувався кондиціонер. Дорого, але ж японці обирають оптимальний режим роботи кондиціонерів: постійна робота на певну невисоку температуру. У старіших будинках використовують гасові обігрівачі. Щоправда, тоді необхідно час від часу провітрювати приміщення. Пам'ятаю, для мене було достатньо обігріву кондиціонером. Але відчувалося, що за вікном зима, і часом холод пробирав до кісток. Тоді, як і японці, я пив гарячий чай, щоб зігрітися.

Наприклад, імбирний чай, досить популярний на Сході. Такий напій зігріває та бадьорить.

Також у холодний сезон японці активно використовують стіл-котацу, в якому під стільницею знаходиться закріплений нагрівальний елемент, що працює від електроенергії, накритий великою кофдрою. Люди сідають навколо котацу, вкриваються цією ж ковдрою і так гріються.

А ще у Японії популярні маленькі грілки, схожі на подушечки. Місцеві називають їх каїро. Такі грілки підкладають під одяг, взуття та ліжко, щоб зігрітися. Хоч і не каїро, але маленьку грілку для рук можна зробити і самому. Для цього знадобиться старий носок, півсклянки сухого рису та шнурівка. Рис насипаємо у носок як у мішечок, міцно зав'язуємо. Збираючись на вулицю, кладемо шкарпетку з рисом у мікрохвильову піч на хвилину. І грілка готова. Тримайте її в кишені куртки - руки не замерзнуть.

У холодні дні біля столу-котацу збирається вся родина. Фото: tokyoweekender.com

У холодні дні біля столу-котацу збирається вся родина. Фото: tokyoweekender.com

Швеція

Про шведську традицію «фіка» відомо всім. Шведи жартують, що навіть кінець світу не змусить їх відмовитися від традиційного перекушування булочкою з кавою. А загалом у холодний період жителі цієї скандинавської країни радять їсти хоча б кожні чотири години. І не шкодувати спецій до своїх страв, адже гостра їжа добре зігріває.

Змерзли? Випікайте печиво! Якщо готувати їжу в духовці, повітря в будинку прогріється. А ще шведи радять не сидіти у чотирьох стінах, а більше рухатися на свіжому повітрі. Наприклад, велосипедом. Цей вид транспорту особливо популярний у Швеції. Усі, від дітлахів до міністрів, вміють і люблять кататися на двоколісному. Ось і лайфхак українцям від шведів: якщо хочете зігрітися, сідайте на велосипед та крутіть педалі. Велопрогуляння на морозному повітрі ще й допоможуть зміцнити імунітет.

ДО РЕЧІ

Піч та гуня замість обігрівача та пуховика

Ще кілька століть тому в українських будинках не було ані газу, ані батарей. Але наші предки знали, як вижити навіть у люті морози. І ще заздалегідь до холодного сезону утеплювали своє житло. Наприклад, вікна закривали віконницями, а в сінях перед вхідними дверима розвішували овечі шкури. Так захищалися від протягів у хаті.

У холоди тодішні українці збиралися біля печі. І була вона у кожному будинку. На печі спали, варили їжу. І, звісно, ​​піч обігрівала житло. У сучасних квартирах замість печі – газова або електрична плита з духовкою, тепло яких можна використовувати для обігріву житла.

Їжа. Взимку на столі у наших предків було сало з цибулею, часником, з квашеною капустою борщ, вареники, рідко – м'ясо. Зігрівалися не чаєм, а, наприклад, теплим пивом чи узваром. Але було чимало постів, у які заборонялося їсти продукти тваринного походження. У сучасних українців набагато більше можливостей зробити своє меню збалансованим і заодно зігріваючим.

– Не відмовляємося від сала та квашеної капусти, але додаємо до раціону яйця, рибу, птицю, морепродукти, олію, овочі та фрукти, які довше зберігаються, – радить нам нутриціолог-дієтолог Олена Головко. – Їжте горіхи, насіння льону чи соняшника, авокадо, оливкову та соняшникову олії. Налягайте на буряк, ріпу, гарбуз, яблука – такі овочі та фрукти позитивно впливають на мікрофлору кишечника, що, відповідно, добре для нашого імунітету.

Одяг. Про термобілизну ще кілька століть тому ніхто й не чув. Натомість наші предки мали у своєму небагатому гардеробі теплі вовняні речі. Наприклад, гуцули не виходили з дому без теплої гуні-коцювані. Це шуба із довговорсового саморобного сукна. Гуню зазвичай накидали на плечі. Сьогодні коротеньку гуню можна придбати від 2 тисяч гривень.

Новини по темі: Опалення Зима морози