Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
28 березня
Завантажити ще

Літні небезпеки: хвороби, що загострюються у спеку

Літні небезпеки: хвороби, що загострюються у спеку
Фото: В'ячеслава Тенякова/УНІАН

Шкідливий вплив спеки тягнеться від «нічого не можу робити» до загострення хронічних хвороб. І важливо знати, як не допустити і погіршення того, що вже є, та виникнення чогось новенького.

Серцево-судинні хвороби

Спека – серйозне випробування для пацієнтів із гіпертонією, ішемічною хворобою серця, порушеннями ритму, для тих, хто переніс інфаркт чи інсульт, операції на серці. Адаптація до високих температур у них супроводжується високою інтенсивністю роботи серця та судин, що створює додаткове навантаження. Пульс частішає, тиск піднімається, зі втратою рідини згущується кров, викликаючи ризик утворення тромбів.

Люди з кардіологічними діагнозами дуже чутливі до зневоднення, причому разом із пітом вони втрачають корисні для серця електроліти – калій, магній, натрій, хлор. Деякі препарати, що приймаються на постійній основі, можуть порушувати терморегуляцію організму.

Як результат, у спеку зростає ризик серцево-судинних ускладнень, тромбозів, інсультів, інфарктів, гіпертонічних кризів, нападів стенокардії.

Як уберегтися?

  1. Проконсультуватися з лікарем про коригування дози та схеми препаратів, що регулярно приймаються. Не вносити змін до схеми лікування самовільно
  2. Найчастіше контролювати показники тиску та пульсу.
  3. Зрушити режим дня так, щоб раніше вставати і раніше лягати спати.
  4. Не виходити на сонце після 11-ї та до 17 години.
  5. Збільшити денну дозу води, випиваючи не менше 1,5 літра – і йдеться виключно про воду. Пацієнтам з гіпертонією, ішемічною хворобою серця, хронічними захворюваннями нирок необхідно проконсультуватися з лікарем щодо максимально допустимого дозування. Але вода завжди має бути під рукою – вдома, на вулиці, вдень та вночі на тумбочці.
  6. Вода має бути холодною. Чергувати її можна з неміцним зеленим чаєм – теплим та без цукру.
  7. Забути про якийсь алкоголь, каву, солодкі напої – це те, що створює навантаження на серцево-судинну систему.
  8. Харчуватись невеликими порціями, віддаючи перевагу салатам, овочам, фруктам і зменшивши в раціоні м'ясо, соуси, гострі спеції, майонез, солодощі. Скоротити споживання солі, тим більше, що влітку це зробити набагато простіше, а для нормалізації тиску це найпростіший спосіб. Для серця та судин корисні яблука, абрикоси, чорна смородина – і зараз саме час для смачної профілактики.
  9. Якщо є можливість, 2-3 рази на день приймати холодний душ. Або хоча б обполіскувати руки та обличчя.
  10. Не допускати спеки в будинку: щільно закривати вікна в денні години, провітрювати вранці і ввечері, робити вологе прибирання.

Кишкові інфекції та харчові отруєння

Статистика спалахів цих неприємних недуг і у мирний час неухильно зростала останніми роками, а війна додала додаткових ризиків унаслідок погіршення епідситуації на окупованих територіях та в зоні бойових дій. Плюс додаткова загроза у вигляді спеки, що сприяє розмноженню збудників.

Основними причинами виникнення таких хвороб є недотримання правил особистої гігієни, вживання неякісних продуктів, порушення технології приготування страв, недотримання умов та термінів зберігання. Як правило, збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження – м'ясі, яйцях, молоці, які у спеку псуються протягом півгодини, та у немитих овочах та фруктах.

Як уберегтися?

  1. Нічого не купувати у місцях стихійної торгівлі – ані сирого, ані готового.
  2. Уникати у спеку страв з кулінарій у супермаркетах, особливо – кондитерських виробів з кремом та салатів з заправками. Те саме стосується і пиріжків, чебуреків, шаурми на вулиці.
  3. Не брати в дорогу або на відпочинок те, що швидко псується або повинно зберігатись у холодильнику.
  4. Ретельно мити овочі, фрукти, зелень, ягоди перед вживанням.
  5. Дивитись на термін придатності продуктів у магазині, особливо м'ясних та молочних.
  6. Не готувати про запас у спеку, щоб потім три дні їсти, навіть якщо страва зберігається в холодильнику. Не залишати їжу за кімнатної температури.
  7. Поки не купуватиме кисломолочну продукцію навіть на офіційних ринках, сире молоко – кип'ятити.
  8. Піддавати ретельній термічній обробці м'ясо, рибу, яйця, птицю.
  9. Мити руки перед їжею та приготуванням їжі.
  10. У холодильнику зберігати сире м'ясо та рибу окремо від готових страв.

ЛОР-захворювання та ГРВІ

Ангіни, отити, ларингіти з фарингітами і навіть пневмонії – зовсім не зимові хвороби, оскільки деякі віруси активізуються саме влітку. Факторами ризику є кондиціонер, точніше перепад температур, пов'язаний з ним, купання в холодній воді, протяги, крижане питво або морозиво, ослаблений імунітет. А, наприклад, ангіна, яка влітку переноситься важче, ніж узимку через швидкість нагноєння, може статися, якщо просто перезагоряти. Чим швидше набув бронзового відтінку, тим сильніше отримав і стрес для організму. Будь-який стрес – удар по імунітету, і що більше він ослаблений, то швидше «причепиться» ангіна.

Як уберегтися?

  1. Уникати перепадів температур, щоб їх не забезпечувало. Застуди – річ неприємна, але ще небезпечніша поразка кровоносних судин через температурний стрибок. Це неприпустимо для сердечників та людей похилого віку.
  2. Бути обережним із кондиціонером: різниця температур не повинна перевищувати 5-7 градусів, тому «входити» в холод з вулиці, де +33 градуси, краще поступово.
  3. Не спрямовувати на себе потік повітря вентилятора, не встановлювати його на максимальні обороти. Не сидіти на протягу ані в маршрутці, ані в офісі.
  4. Не пити крижану воду та напої. Якщо не втрималися, спочатку потримати в роті, потім ковтати.
  5. Не кидатися в загартовувальні крайнощі, почавши через спеку обливатися крижаною водою. Температура має опускатися дуже поступово.
  6. Не лізти в холодний душ, повернувшись із розпеченої вулиці.
  7. Не кидатися в річку чи озеро, щойно прийшовши на пляж. Тут теж важлива поступальність: постояти в тіні, намочити ноги, а потім заходити у воду.
  8. Дратує горло і звичайний квартирний пил, тому можна розставити на підвіконнях ємності з водою, які заодно і зволожать повітря, що висушується кондиціонером.

Діабет

Літо для таких пацієнтів – небезпечний сезон, оскільки більшість чутливі до надмірного тепла, а високі градуси підвищують рівень глюкози у крові. У спеку у діабетиків дуже швидко настає зневоднення, вони більш схильні до теплових ударів. При високій температурі інсулін швидше поглинається, і це також підвищує ризик гіпоглікемії. І не можна скидати з рахунків вплив спеки на артеріальний тиск, підвищення якого часто супроводжує діабет.

Як уберегтися?

  1. Не тримати на сонці і в теплі інсулін і все діабетичне приладдя.
  2. Уникати засмаги: без надійного сонцезахисного крему, капелюхи та темних окулярів на вулицю не виходити.
  3. Найчастіше перевіряти рівень цукру в крові, оскільки в спеку він може «стрибати».
  4. Збільшити добову дозу води, якщо немає якихось протипоказань.
  5. Стежити за можливими ознаками теплового удару: слабкість, нудота, надмірна пітливість, запаморочення. При появі відразу звертатися за допомогою.
  6. Будь-якими фізичними навантаженнями та активностями займатися або рано-вранці, або ввечері.
  7. Не пити алкоголь та напої, що містять кофеїн.
  8. Ще пильніше стежити за раціоном, віддаючи перевагу холодним стравам, кислим ягодам, овочам. Гостре, солоне, смажене, крупи, бобові – забути.
  9. Не ходити босоніж по гарячому піску або землі.
  10. Одягатися в легке, світле, натуральне, що пропускає повітря.

Захворювання шкіри

Шкірні інфекції, фурункули, висипання, дерматози, лишай та грибкові хвороби шкіри – весь цей набір проблем загострюється влітку, при високих температурах та вологості. У шкіри, що страждає від спеки, порушується гідроліпідний баланс, та сама захисна мантія, вона, як і весь організм, теж страждає від зневоднення. Загострюються фотодерматози, які виявляються висипаннями у відповідь дію сонячних променів. Потові залози починають працювати за трьох, а шкіра, що спітніла, - ідеальне середовище для розмноження всіляких патогенних мікроорганізмів. І окремий фактор ризику – засмага, наслідки якої поширюються від зморшок до ризику виникнення меланоми.

Як уберегтися?

  1. Найкраще не виходити на вулицю зовсім з 10-ї до 16 години.
  2. Якщо виходити, то намазаним сонцезахисним кремом зі ступенем захисту SPF30 – не менше і фільтрами променів UVA та UVB. Крем наноситься не тільки на обличчя, а й на всі відкриті ділянки тіла, включаючи вуха.
  3. Один крем - ще не захист, тому капелюх, окуляри, закритий одяг обов'язкові.
  4. За умови, що на вулиці доведеться перебувати довго, оновлювати крем потрібно кожні дві години.
  5. Забути на якийсь час про декоративну косметику, особливо про тональний крем і пудру, які не дадуть шкірі дихати. Крім того, під дією сонця косметика може виділяти токсичні речовини та викликати алергічну реакцію.
  6. Регулярно протягом дня зволожувати шкіру термальною водою.
  7. Не носити синтетику: і одяг, і нижня білизна зараз мають бути лише з натуральних матеріалів, не тиснути, не стягувати, не терти.
  8. Стежити за чистотою шкіри з подвоєною силою, і мова не лише про обличчя, а й про все тіло.