25 грудня
Завантажити ще

Небезпеки влітку: топ-5 хвороб брудних рук

Небезпеки влітку: топ-5 хвороб брудних рук
Фото: Кравс Євген/УНІАН

Руки - чудовий майданчик для бактерій: постійно або транзитом на них перебуває понад 800 тисяч мікроорганізмів. Особливо їх багато під нігтями, у складках шкіри, на бічних частинах долонь. Брудними руками переносяться вірусні, бактеріальні, грибкові, паразитарні патогени.

Заразитися - простіше простого: достатньо доторкнутися до слизових оболонок очей, носа, рота, готувати або їсти немитими руками, торкнутися забруднених поверхонь або закрити рот рукою при кашлі або чханні, а потім цією ж рукою привітатись або помацати предмети загального користування.

Брудні руки – причина більшості інфекційних захворювань, які часто небезпечні і загрожують тяжкими наслідками. Ризики з настанням спеки лише зростають.

А в умовах війни ситуація ще більш погіршується, тому що багато українців не мають доступу навіть до питної води, не кажучи вже про можливість дотримуватися гігієни рук і мити їх кілька разів на день.

Гепатит А

Внаслідок фекально-орального способу передачі цієї хвороби, відомої ще як хвороба Боткіна або жовтяниця, доступ інфекції в організм відкривають не вимиті після туалету руки або забруднені продукти. Потрапляючи з кров'ю до печінки, вірус руйнує її клітини.

У дорослих симптоми хвороби виявляються у більш тяжкій формі, ніж у дітей. Час від інфікування до перших симптомів становить в середньому 30 днів. Виділення вірусу разом із калом починається за 2-3 тижні до прояву хвороби.

Як розпізнати:

  • подібні до грипу симптоми на старті хвороби – температура, слабкість;
  • пожовтіння білків очей та слизової оболонки порожнини рота;
  • темний колір сечі;
  • неприємні відчуття у животі, нудота, блювання, відсутність апетиту;
  • характерне пожовтіння шкіри.

Як правило, хвороба починається раптово, і хворий потребує госпіталізації. На відміну від гепатитів В або С, не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. Однак може призвести до незворотних порушень у роботі печінки.

Найнадійнішим способом захисту є вакцинація, що передбачає три дози з інтервалом 0-16 місяців. Існує вакцина тільки від гепатиту А і містить інактивований вірус гепатиту А+В.

Дизентерія

Спосіб передачі цієї хвороби через брудні руки найбільш уражає дітей молодшого віку, тоді як у старших частіше зустрічається харчовий шлях поширення інфекції. Так чи інакше літо - ідеальний час для цього інфекційного кишкового захворювання.

Бактерії дизентерії виділяються з організму хворого з перших днів появи симптомів, і пацієнт заразний протягом 7-10 днів. Інкубаційний період становить в середньому 2-3 дня. Хвороба розвивається стрімко, найчастіше протікає у гострій формі, але з відносно легким перебігом. Щоправда, буває, навіть після лікування та одужання мікроби тривалий час зберігаються у клітинах кишечника, внаслідок чого може статися рецидив хвороби.

Як розпізнати:

  • сухий язик, обкладений нальотом;
  • прискорене серцебиття;
  • підвищення температури, у дітей може бути до 40 градусів;
  • загальна слабкість; відсутність апетиту;
  • біль у животі – спочатку тупий, потім гострий;
  • для початку хвороби характерні рідкі випорожнення, що іноді повторюються по 10-20 разів на добу;
  • хворобливі позиви до дефекації, у калових масах домішки крові, що й відрізняє дизентерію від інших гострих кишкових інфекцій, присутність слизу і навіть гною;
  • нудота блювота;
  • ознаки зневоднення: сухість слизових оболочок, сильна спрага, зниження тиску, загострення рис обличчя.

Холера

Джерелом інфекції є хвора людина або носій вібріонів, що зберігають життєздатність у різних умовах. За інформацією Центру громадського здоров'я МОЗ України, у продуктах харчування при кімнатній температурі вони активні 2-5 днів, на поверхні овочів та фруктів при сонячному світлі – 8 годин, при низьких температурах та у морській воді – понад два тижні, у кишечнику деяких річкових та морських тварин – кілька місяців.

Інкубаційний період цієї особливо небезпечної хвороби становить від кількох годин до 5 днів. Холера здатна за короткий час вражати велику кількість людей, викликаючи спалахи та епідемії. За відсутності своєчасного та якісного лікування смертність від хвороби може досягати 50%. Головною небезпекою є зневоднення, що настає внаслідок блювання та сильної діареї. За даними ВООЗ, щорічно у світі реєструється від півтора до чотирьох мільйонів хворих.

Як розпізнати:

  • часті, до 10 і більше разів на добу, випорожнення, які поступово набувають водянистої консистенції без запаху. Домішок крові чи слизу немає;
  • м'язові судоми, що виникають із втратою мікроелементів внаслідок зневоднення;
  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ та вух;
  • втрата пружності шкіри, яка починає збиратися в складки і довго розправляється, зморщування шкіри ступнів та рук;
  • різка слабкість, задишка;
  • згущення крові та зневоднення, спричинені втратою великих обсягів рідини – до 20 літрів.

Ротавірусна інфекція

У цієї хвороби «брудних рук» теж фекально-оральний спосіб передачі, і найчастіше зараження відбувається під час контакту з хворим. Відповідно, підхопити ротавірус, що є однією з форм гострої кишкової інфекції, не складає жодних труднощів. До того ж, він має високий рівень заразності: захворіти можна після потрапляння в організм менше 100 вірусних часточок.

Вірус вражає людей різного віку, але у дорослих хвороба протікає, як правило, легко і зі стертими симптомами. Діти, особливо у віці від 6 місяців до 5 років, хворіють на неї значно частіше. За даними ЦОЗ України, практично кожна дитина у світі до 5 років хоча б один раз заражається цією інфекцією.

Основну небезпеку в ротавірусній інфекції становить зневоднення через часті блювання і діареї. Симптоми схожі з ознаками холери та сальмонельозу, тому у випадку з дітьми при перших проявах потрібна консультація лікаря.

Як розпізнати:

  • різке підвищення температури;
  • нудота, блювота;
  • біль та бурчання в животі;
  • сильна діарея з випорожненнями яскраво-жовтого кольору, яка може тривати 3-8 днів;
  • нежить;
  • почервоніння у горлі, біль при ковтанні.

Надійний спосіб профілактики ротавірусних інфекцій – вакцинація, що проводиться немовлям від 6 до 32 тижнів. Вакцина вводиться двічі з інтервалом на місяць.

Сальмонельоз

Це гостре кишкове захворювання передається не лише через неякісну їжу, а й контактно-побутовим та фекально-оральним способом. Збудник хвороби вражає переважно травну систему. І хоча людина в підтримці циркуляції сальмонел у природі поступається пальмою першості тваринам, у літній сезон сальмонельоз стає особливо небезпечним.

Джерелом інфекції для людини є хворий чи безсимптомний носій бактерії. Основний механізм передачі через брудні руки. Зараження особливо небезпечне маленьким дітям, оскільки може призвести до важких форм сальмонельозу, що важко піддається лікуванню.

Інкубаційний період триває від 6 годин до 2-3 днів, а симптоми залежать від форми захворювання.

Як розпізнати:

  • легка форма: проходить за 3 дні, протягом яких спостерігається  блювання і рідке випорожнення близько трьох разів на день, без високої температури;
  • важка форма: 3-5 днів лихоманки з високою температурою, багаторазове блювання, діарея до 20 разів на день, зниження тиску, сильна слабкість. Характер перебігу хвороби схожий на дизентерію;
  • гастроінтестинальна форма: найпоширеніша, що починається гостро і різко з підвищенням температури до 39 градусів, з сильним головним болем. Спочатку з'являється біль у животі, потім приєднується блювота, а потім – діарея з піністим зеленим калом зі слизом. Найяскравіші симптоми тривають близько 5 днів, повне одужання настає після 10-14 днів;
  • тифоподібна форма: спочатку протікає як гастроінтестинальна, потім стає схожою на черевний тиф. Лихоманка протягом тижня, ознаки інтоксикації, непритомність, галюцинації, висип, що виникає через 6-7 діб після початку хвороби. Одужують за такої форми сальмонельозу через місяць, а то й півтора.

На тему

Жінки-«грязнулі» та мільйони бактерій для офісного працівника

Багатьох інфекцій, що передаються через брудні руки, можна уникнути, лише дотримуючись особистої гігієни. Хоча і тут не все так просто – «ручні» мікроби не так легко здаються, як здається. Ось лише деякі їхні особливості:

  • на брудних руках мікроби виживають і активно розмножуються у 95% випадків. На чистих – гинуть упродовж 10 хвилин;
  • руки людини, що сидить в офісі за комп'ютером, щодня стикаються із 10 мільйонами різних бактерій;
  • більшість бактерій на руках однієї людини відрізняється від тих, що живуть на руках іншої;
  • на жіночих руках більше мікробів, ніж на чоловічих - і це не тому, що чоловіки акуратніші. Причина в нижчій кислотності шкіри жіночих рук, різниці у потовиділенні, розподілі сальних залоз та рівні гормонів;
  • на лівій та правій руках живуть різні мікроби;
  • середньостатистичне 6-секундне миття рук залишає на їхній поверхні масу бактерій - практично недоторканими будуть ті, що живуть під нігтями, в області кутикули, навколо кілець, на тильній стороні долоні.

Будь в курсі

Коли мити руки?

Оскільки наше кількасекундне ополіскування рук ніяк не може вберегти від зараження різними інфекційними хворобами, є привід згадати ковідні часи. Зрозуміло, що як тільки загроза відсунулася, всі розслабилися, але навички нікуди не поділися.

Отже, при яких обставинах миємо чи обробляємо руки обов'язково:

  • до, під час та після приготування їжі;
  • перед будь-яким прийомом їжі, навіть якщо це яблуко або два горіхи;
  • після будь-якого контакту з грошима – злісними накопичувачами бактерій. До речі, за статистикою, це робить трохи менше третини людей;
  • після користування туалетом;
  • після зміни підгузника дитині або під час догляду за дитиною, яка відвідала туалет;
  • після кашлю або чхання, якщо ковід так і не навчив «користуватися» ліктем, і ви прикриваєте рот рукою;
  • до та після обробки порізу або будь-якої рани;
  • перед прийняттям ліків;
  • до та після догляду за домочадцями, у яких блювання чи діарея;
  • після контакту із тваринами, коли даєте корм або прибираєте екскременти;
  • після торкання сміття, навіть якщо воно у пакеті;
  • після торкання будь-яких поверхонь поза домом;
  • на початку та наприкінці робочого дня.